Novosti
MILANOVIĆEVE PORUKE ZBUNJUJU JAVNOST

Plenković: Naša politika
je da nema nedodirljivih
Objavljeno 24. rujna, 2020.
"Očito ima nekih kojima zakonit način postupanja djeluje kao da nije normalan"

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović u nekoliko navrata ovoga tjedna izjavio kako je premijer trebao znati za istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića, brojni su pravni stručnjaci istaknuli da izvršna vlast ne bi trebala imati saznanja o izvidima zbog sumnji na kaznena djela te upozorili na opasnost dvosmislenog tumačenja ingerencija i važnost poštovanja načela trodiobe vlasti.



Jasna poruka

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak istaknuo kako je važno poslati jasnu poruku javnosti da je postupati po zakonu - dobro, normalno i očekivano, a ne slati zbunjujuće poruke poput predsjednika države. To govori, istaknuo je, jer ispada da je problem ako Vlada, pravosudna tijela i policija postupaju po zakonu. "Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi da Vlada i pravosudna tijela postupaju po zakonu. To znači da još neki u Hrvatskoj nisu dobro razumjeli koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a politika je da nema nedodirljivih", naglasio je premijer. Bit je da nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice, nema dužnosti koju netko obnaša koja bi ga eventualno zaštitila od tijela koja su dužna po zakonu provoditi radnje ako imaju indicije da netko radi protiv zakona. Dodao je da su brojni pravni stručnjaci u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi, kako postupaju tijela i tko u pojedinoj fazi može znati što ta tijela rade. Ocijenio je da "očito ima nekih kojima takav, zakonit, način postupanja djeluje kao da nije normalan" te da je to problem kako se postupalo u vrijeme neke druge vlade. Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano, poručio je Plenković.

Zapitao se komu bi bilo više u interesu nego njemu da u slučaju Varga ne puknu mjere, da prije imenovanja predsjednika Uprave Janafa zna da postoji aktivnost koja ugrožava njegov integritet, da u slučaju Rimac mjere ne puknu uoči izbory te da pri sastavljanju lista za Sabor unaprijed zna da će jednom od zastupnika sud odrediti pritvor. "Tijela koja rade svoj posao na temelju zakona, posao rade upravo onako kako im je zakon propisao da rade. Ne dolaze na ispovijed u Vladu po odobrenje što da, a što ne. To je uljuđena zemlja i demokracija", ocijenio je, dodavši da tijela imaju odriješene ruke da rade svoj posao. Plenković je istaknuo kako je bit da se fenomen korupcije pokuša iskorijeniti i da nije dobro kada postupanje prema zakonu ispada čudno te pozvao da se poštuje neovisnost pravosudnih institucija.


"Budimo oprezni kako ih komentiramo. Da budem do kraja otvoren - da smo sve ovo što smo čuli posljednjih dana, čuli od mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a, bila bi revolucija, sto posto. To isto tako treba analizirati", rekao je. Tijela će i dalje raditi prema zakonu i na temelju ovlasti koje su im dane, a svi skupa moraju shvatiti da smo u demokraciji, vremenu trodiobe vlasti i da nema tog političkog autoriteta koji će određivati koji će se procesi voditi, a zato i jesmo članica EU-a, zaključio je Plenković.
Nova saznanja


Vlada je na zatvorenom dijelu svoje sjednice člana Uprave Janafa Stjepana Adanića imenovala vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave te tvrtke do zaključenja natječaja za izbor novog predsjednika Uprave.

Adanić je za člana Uprave Janafa izabran u veljači ove godine, isto kada je za predsjednika Uprave ponovno izabran Dragan Kovačević. U Upravu je tada izabran i Vladislav Veselica.

Saborska oporba dogovorila je u četvrtak da će saborsko istražno povjerenstvo, koje planiraju osnovati, istraživati utjecaj izvršne vlasti na rad neovisnih institucija, moguće zakonodavne rupe u sustavu i curenje informacija iz istraga. Nikola Grmoja (Most) nakon sastanka predstavnika oporbenih saborskih klubova, kao inicijator osnivanja povjerenstva, naveo je kako je oporba definirala okvir povjerenstva, pa vjeruje da vladajući neće moći iznijeti nikakve pritužbe ni opstruirati rad povjerenstva, nego će morati podržati njegovo osnivanje. Istaknuo je da će povjerenstvo kroz svoj rad doći do novih saznanja i načina kako riješiti navedene probleme.
HINA/D.Pavlović

DORH JE NEOVISAN, A IZVIDI TAJNI
Predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović rekao je, vezano uz aferu Janaf, da prema zakonu treba razlikovati izvide i istragu, i da su sve izvidne radnje tajne, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela. Pojašnjava da je to npr. nadzor telekomunikacija, nadzor i snimanje prostorija itd. "O tome odlučuje sudac istrage na temelju zahtjeva Uskoka, odnosno DORH-a, a to provodi PNUSKOK ako se radi o djelima iz nadležnosti Uskoka. Sve osobe koje su doznale sadržaj tih radnji ne smiju ga nikome otkriti jer u suprotnome čine kazneno djelo", naglasio je Derenčinović za HTV. Dodao je kako ne bi volio živjeti u državi u kojoj bi premijer znao za takvo što. "Premijeru to nitko ne smije priopćiti, a ako mu priopći, počinio je kazneno djelo", rekao je Derenčinović, naglasivši da je Državno odvjetništvo RH neovisno pravosudno tijelo.
Stjepan Adanić imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave Janafa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike