Regija
VOĆARSTVO U NAJISTOČNIJOJ ŽUPANIJI

Najviše se uzgajaju višnje i jabuke,
lani čak 37 novih nasada lijeske
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Pod nasadima voća je oko 2000 hektara, najviše u posjedu OPG-ova

ŽUPANJA - Pod višegodišnjim nasadima voća u intenzivnoj proizvodnji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, lani je bilo ukupno 1.929,94 hektara, oko 124 hektara više nego u 2018. Vodeća vrsta je višnja, s 26 posto u ukupnoj proizvodnji i uzgaja se na oko 504 hektara.

Jabuka je druga prema zastupljenosti s približno 379 hektara. Šljivu je na trećem mjestu zamijenila lijeska, čiji se nasadi povećavaju iz godine u godinu. Površine pod lijeskom lani su povećane za 59 hektara i iznose 257 hektara, a zajedno s orahom, nasadi lijeske čine 22,93 posto ukupnih voćnjaka. Nove nasade lijeske podiglo je čak 37 novih poljoprivrednih gospodarstava (PG). Najveće površine pod lijeskom nalaze se na području Vinkovaca, Vukovara, Drenovaca i Tovarnika.

Najveći dio površina pod voćnim vrstama u posjedu je OPG-ova, približno 1121 hektar, a slijede obrti, trgovačka društva i zadruge. Najveći nasadi voća nalaze se na području Vinkovaca, a najviše u vlasništvu Vinke d.d., koja je sa 62 posto najveći proizvođač višnje u županiji. Vinka prednjači i po nasadima jabuka, s gotovo četvrtinom ukupne proizvodnje. Veći nasadi voćnjaka nalaze se i na području Vukovara - 180 hektara, općine Tovarnik - 126 hektara, i općine Jarmina - 123 hektara. Proizvodnjom višnje bavi se još 49 PG-ova, a prosječna proizvodnja po gospodarstvu iznosi 3,89 hektara. Osim na području Vinkovaca, višnja se najviše uzgaja na području općina Drenovci i Tovarnik, a nasada jabuke najviše je na području Jarmine, Vođinaca, Vukovara i Iloka. Jabuke proizvodi čak 100 PG-ova. Šest proizvođača jabuka s područja županije članovi su proizvođačke organizacije PZ JabukaHR, koji svoje nasade imaju na 88 hektara. Nasadi su većim dijelom zaštićeni protugradnim mrežama i imaju sustave navodnjavanja.

Godišnja proizvodnja jabuke na području najistočnije županije iznosi oko 16.000 tona, no za skladištenje i čuvanje jabuke, ali i voća općenito, adekvatnih skladišnih kapaciteta na području županije zasad još nema.

Šljiva se, osim u Vinkovcima, najviše uzgaja na tovarničkom i županjskom području, no prosječna površina nasada po jednom PG-u iznosi samo 0,65 hektara. Nasadi šljiva većinom su stari, a mnogi i zanemareni.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić, govoreći o ostvarenjima voćarske proizvodnje u 2019. godini, napominje da su klimatski uvjeti i lani bili nepovoljni.

- Svibanj je prema DHMZ-u bio najhladniji u posljednjih 30 godina. Prosječna dnevna temperatura zraka iznosila je 13 Celzijevih stupnjeva, a tijekom svibnja pala je i znatna količina oborina, što je utjecalo na to da smo imali samo 60 posto od prosječnog osunčavanja. Ovakvi klimatski uvjeti utjecali su i na povećanu uporabu sredstava za zaštitu bilja, ali i na urod ranog voća, koji je izostao ili bio smanjen – ističe.

Urod voća koje dozrijeva od kolovoza do jeseni, pa tako i jabuke i šljive, bio je dobar.

Marija Lešić Omerović

DRŽAVA POMOGLA PROIZVOĐAČE JABUKE
Nepovoljni klimatski uvjeti, niske otkupne cijene jabuka u trenutku berbe, nedostatak radne snage, nedostatni kapaciteti za skladištenje voća, povećanje troškova proizvodnje te pad dohodovnosti u voćarstvu potaknuli su Ministarstvo poljoprivrede da donese Program potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu u iznosu od 20 milijuna kuna, u cilju provedbe aktivnosti za sprječavanje širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta zbog izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanja površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju. Zbog spomenutih je razloga posljednjih godina velik broj otpalih plodova ostajao na tlu, što je bilo potencijalni rizik za razvoj i širenje štetnih organizama. A svako uklanjanje otpalih plodova i održavanje voćnjaka dodatni je trošak, pa je Ministarstvo pomoglo proizvođačima. Korisnici potpore bili su proizvođači jabuka koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika za površine na kojima proizvode jabuke i koje su upisane u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike