Crna kronika
POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA

U akciji „Roda“ privedeno 14 osoba zbog nelegalnog trgovanja duhanom
Objavljeno 24. rujna, 2020.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje u sklopu operativne akcije pod nazivom „RODA“ koja se provodila od kraja 2019. na području Policijske uprave požeško-slavonske u suradnji sa susjednim policijskim upravama, USKOK-om i djelatnicima carine.

Djelatnici policije su priveli 14 osoba, uglavnom s područja Brestovca i Požege, protiv kojih su, nakon kriminalističkog istraživanja, podignute kaznene prijave. Predmet kaznenog djela duhan na koji nisu obračunate i plaćene zakonom predviđena trošarinska davanjana.

Na najmanje 8.000 kilograma duhana u listu nisu obračunate i plaćene trošarine, kao i za njegovo daljnje priređivanje za prodaju te samu prodaju na području Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije. Članovi udruženja koje je organizirao 52-godišnjak, prodali su najmanje 2.000 kilograma sitno rezanog duhana čime su pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.600.000,00 kuna.

O kakvoj je akciji riječ i za što se sumnjiči 10 muškaraca i 4 žene novinarima su govorili načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić i njegovi suradnici Ivica Đeraj i Tihomir Srnović. Kako su izvijestili, utvrđeno je da je 52-godišnjak s područja općine Brestovac  organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno počinio kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ i  više kaznenih djela u vezi s  kaznenim djelom „Nedozvoljene  trgovine“ u kojem je predmet kaznenog djela duhan na koji nisu obračunate i plaćene zakonom predviđena trošarinska davanja-trošarine na način da je u navedenom razdoblju organizirao nabavu i skladištenje najmanje 8.000 kilograma duhana u listu na koji nisu obračunate i plaćene trošarine, kao i njegovo daljnje priređivanje za prodaju te samu prodaju istoga na području Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, oštetivši Ministarstvo financija RH-e, za višemilijunski iznos trošarine.

Članovi udruženja koje je organizirao 52-godišnjak,  prodali su najmanje 2.000 kilograma sitno rezanog duhana čime su pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.600.000,00 kuna. Protiv navedenih 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani  pritvorskom nadzorniku. (B.S.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NESREĆA KOD PORTANOVE

Kamion s repom prevrnuo se na južnoj obilaznici

2

NEZADOVOLJNA NAČINOM ISPLATE MINIMALNE NAKNADE

Vrijeđala je socijalnu radnicu telefonski, kazna je 500 kuna

3

STRAVIČNA PROMETNA NESREĆA U NOVOJ GRADIŠKI

Uletio automobilom
u kuću i poginuo