Novosti
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO O SLUČAJU JANAF

Neke kritike prelaze razinu prihvatljivu za demokratsko društvo
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Državno odvjetništvo odgovorilo je na niz kritika na njihov rad u aferi Janaf. "U svakom demokratskom društvu postoji, i mora postojati pravo na kritiku, pa tako i na kritiku rada pravosudnih tijela. Međutim, neke kritike, pa čak i omalovažavanje i optužbe na račun DORH-a i Uskoka, a kojima svjedočimo zadnjih dana, prelaze razinu prihvatljivu za jedno demokratsko društvo koje poštuje vladavinu prava i trodiobu vlasti kao najviše vrednote, koje jamči i Ustav", ustvrdio je DORH.


Dodaju da su položaj, dužnosti i ovlasti Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog tijela propisani Ustavom i drugim propisima. Ističu da je cilj i dužnost Državnog odvjetništva i Uskoka u suradnji s policijom provesti izvide, otkriti kazneno djelo i počinitelja te ga procesuirati i ishoditi pravomoćnu osuđujuću presudu u postupku koji se vodi prema zakonskim odredbama. "Pri tome se uvijek rukovodimo zaštitom probitaka kaznenog postupka i prikupljanjem dokaza o počinjenju kaznenih djela na temelju relevantnih zakonskih odredbi, vodeći računa o pravima obrane. Do pravomoćne osuđujuće presude kojom se nikome ne povređuje ni jedno pravo ne dolazi se spekulacijama i kalkulacijama, a kakvima svjedočimo u posljednjih nekoliko dana.


Dinamika i način postupanja u provođenju izvida u svakom konkretnom slučaju ovisi o do tada prikupljenim dokazima, postupovnim odredbama zakona, o postojanju svih obilježja pojedinih kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret, a koja su propisana Kaznenim zakonom". "Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage, a u kojem se u skladu sa zakonskim odredbama obrazlaže osnovana sumnja da su okrivljenici počinili određena kaznena djela, sadržaj tog rješenja postaje dostupan svim sudionicima kaznenog postupka. Zakon o kaznenom postupku daje pravo svakom okrivljeniku da se brani na način koji smatra za sebe najpovoljnijim, zbog čega se u javnost često plasiraju neprovjerene i nepotpune informacije radi opstruiranja kaznenog postupka, a čemu i sada svjedočimo", objavio je DORH. Zaključuju da Državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona ne može bitno utjecati na uzroke kriminalnog ponašanja, pa tako i korupcije, jer se prema logici stvari bavi posljedicama. "Ali da bismo u tome mogli biti uspješni potrebna nam je potpora zakonodavne i izvršne vlasti te povjerenje građana. Diskreditiranje državnog odvjetništva tome sigurno ne pridonosi", ističe DORH.
Iz DORH-a su ranije objavili i kako je zakonom zabranjen svaki oblik utjecaja na državne odvjetnike. Iako se pri curenju informacija u javnost govori o kršenju tajnosti istrage, treba razlikovati tajnu i nejavnu istragu kako je navedeno u Zakonu o kaznenom postupku. Razlika je u tome što kada je istraga tajna, ona je tajna za sve, a kada je nejavna, s podacima o njoj upoznat je samo određeni broj osoba. Prema mišljenju nekih stručnjaka, a tiče se curenja informacija, problem je negdje u samom Uskoku koji vodi predistražne radnje. Iako je određeni dio istraga pokrenut ciljano, većinom do novih podataka istražitelji dođu slučajno u okviru nekih drugih istraga, odnosno dok prate komunikaciju i kretanje osoba za koje su dobili nalog zbog sumnje u neko kazneno djelo. Nakon što se pojave nove informacije koje ukazuju na neko drugo kazneno djelo, traži se nalog za praćenje osoba u sasvim drugom predmetu. S.Lacić/H
ODAVANJE TAJNE
Prema navodima iz Uskoka obavijest o podnesenoj kaznenoj prijavi ne može se dobiti ni na zahtjev, jer podaci o predistražnoj fazi u postupcima iz nadležnosti ureda predstavljaju službenu tajnu. U suprotnom, riječ je o počinjenju kaznenog djela odavanja službene tajne. Kazneni zakon za odavanje službene tajne kaže da tko neovlašteno drugome priopći, preda ili na drugi način učini pristupačnim neklasificirane podatke koji su službena tajna, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Međutim, ovog kaznenog djela nema ako je počinjeno u pretežito javnom interesu.
Možda ste propustili...