Novosti
ANALIZA

Kućanstva su sve bogatija
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Bruto financijska imovina hrvatskih kućanstava porasla je u 2019., u odnosu na 2018. godinu, za 7,4 posto, što je najbrži rast od 2014. godine, objavio je u srijedu Allianz, predstavljajući jedanaesto izdanje svog Izvješća o globalnom bogatstvu.

Za prošlogodišnji je porast većinom zaslužna kategorija imovine osiguranja, koja je porasla za 14 posto, dok su bankovni depoziti, kao i vrijednosni papiri, porasli za skromnijih pet, odnosno 6,1 posto. Portfeljima hrvatskih kućanstava dominiraju bankovni depoziti, koji čine 49,6 posto njihove financijske imovine. Osiguranje i mirovine na drugom su mjestu s udjelom od 26,8 posto, a slijede vrijednosni papiri s udjelom od 20,6 posto, pokazuje Allianzova analiza. Za iznadprosječnih 6,6 posto istovremeno su porasle obveze hrvatskih kućanstava. Njihova neto financijska imovina porasla je za 7,8 posto, što čini lagani rast u odnosu na 5,8 posto iz prethodne godine. S neto financijskom imovinom po stanovniku od 11.809 eura, Hrvatska je na ljestvici najbogatijih zemalja pala za jedno mjesto i zauzima 32. mjesto među analiziranim zemljama, kojih je oko 60.

Iako je ta vrijednost još uvijek manja nego kod zapadnoeuropskih susjeda, Hrvatska je zasigurno jedna od uspješnijih zemalja s obzirom na financijski razvoj, kažu u Allianzu.

Pogled na globalne pokazatelje otkriva najveće povećanje bogatstva kućanstava u zadnjih deset godina. Tako je bruto financijska imovina diljem svijeta lani porasla za 9,7 posto, što je najjači rast od 2005. godine. “Porast je jednostavno zapanjujući s obzirom na činjenicu da su 2019. obilježili društveni nemiri, eskalacija trgovinskih sukoba i gospodarska recesija”, kažu u Allianzu. No ujedno ističu da su središnje banke promijenile smjer i počele sveobuhvatno ublažavanje monetarne politike, a burze su narasle za 25 posto, pri čemu je porasla i financijska imovina.H
Možda ste propustili...