Novosti
STIŽE VIŠE OD POLA MILIJUNA DOZA

Cjepivo protiv gripe stići će u listopadu, nikad veći interes
Objavljeno 24. rujna, 2020.
U dolasku je 460 tisuća doza za osiguranike i 100 tisuća za prodaju u ljekarnama, dok će još 130 tisuća doza stići u prosincu

Povećan interes za cijepljenje protiv gripe zabilježen je još u lanjskoj sezoni kada su raspoložive količine vrlo brzo potrošene. Liječnici obiteljske medicine zbog koronavirusa već izvještavaju o pojačanom interesu pacijenata za cjepivo u odnosu na prethodne godine. Prema trenutačno raspoloživim informacijama cijepljenje počinje oko 15. listopada do kada bi trebalo u Hrvatsku stići naručenih 560 tisuća doza cjepiva.

Bit će dovoljno
"Za sada je naručeno 460 tisuća doza za osiguranike, 100 tisuća za ljekarne za prodaju, a još će 130 tisuća stići oko 10. prosinca. To je otprilike 57 posto više doza cjepiva nego što je Hrvatska imala lani. Kada doze stignu, prosljeđuju se obiteljskim liječnicima. Prvenstveno prava na cjepiva imaju osobe starije od 65 godina te zdravstveni djelatnici. Broj doza bit će dovoljan za sve", poručuju iz Nastavnog zavoda "Andrija Štampar".

Ističe se i podatak da se tek 29 posto osoba starijih od 65 godina odlučuje za cijepljenje te nešto više od 15 posto zdravstvenih djelatnika, kao i da je to mnogo manje od onoga što preporučuju iz Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije. Posebice je to značajno ove godine, kada uz gripu, opasnost za zdravlje predstavlja i koronavirus. Službena je procjena da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi deset osoba na 100.000 stanovnika, dok cijepljenje i dalje predstavlja najučinkovitiju mjeru za sprječavanje teške bolesti izazvane gripom.

Zbog stalnih mutacija virusa gripe Svjetska zdravstvena organizacija svake godine iznova određuje sastav cjepiva protiv gripe te se na temelju ovih preporuka proizvodi novo cjepivo s izmijenjenim sastavom djelatne tvari. Pripreme za predstojeću sezonu gripe počele su uobičajeno već s posljednjim danima lanjske sezone, što svjedoči o opsegu i dugotrajnosti procesa proizvodnje sigurnog cjepiva u potrebnim količinama. Savjetodavna skupina stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije u veljači je donijela preporuke o sastavu cjepiva protiv gripe za korištenje na sjevernoj hemisferi u sezoni 2020./21. Riječ je o četverovalentnom cjepivu protiv gripe koje sadrži sojeve A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Zabrinutost
Iz Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) ističu kako zbog aktualne pandemije s državama članicama rade na uspostavljanju protokola o sezonskoj gripi koji bi trebao stupiti na snagu 1. listopada, a koji će uključivati preporučeno povećano cijepljenje protiv gripe za ranjive skupine. No, također se naglašava i zabrinutost zbog velikog broja protivnika cijepljenja u tim skupinama. "Dolazak hladnijeg vremena sa sobom donosi sezonske bolesti dišnog sustava, zbog čega je teško razlikovati sezonsku gripu i bolest COVID-19, što zabrinjava građane. Paralelno, svjesni smo postojanja problema u vezi s pokretom protiv cijepljenja, posebice kada izvješća govore da se ljudi već izjašnjavaju kako se neće cijepiti, iako cjepivo još nije na tržištu. Neodlučnost oko cijepljenja za nas je velika tema na kojoj moramo raditi. Pokušavamo preusmjeriti naše resurse kako bismo osigurali da jednom kad cjepivo bude na tržištu učinimo sve što možemo kako bismo stvorili povjerenje. Trenutačno pratimo i događanja na južnoj polutci, koja prolazi kroz zimske mjesece te se čini kako neke mjere koje su poduzete u kontekstu pandemije koronavirusa djeluju i na sezonsku gripu te njezino manje širenje. Naša preporuka je da se pojača cijepljenje protiv gripe te se većina država članica već priprema za veću količinu cijepljenja tijekom zime", kaže dr. Andrea Ammon, direktorica ECDC-a.

Prema raspoloživim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 19. travnja, u sezoni 2019./2020. službeno je registrirano ukupno 59.710 oboljelih od gripe, a ukupno 14 osoba umrlo je od posljedica te bolesti.

Ivana Solar
CIJEPLJENJE PROTIV PNEUMOKOKA
Liječnici, a posebice pedijatri, izvještavaju i o većem interesu za cijepljenje protiv pneumokoka, bakterije koja izaziva upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može izazvati i meningitis, ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićke dobi, no može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom. Riječ je o cijepljenju koje je redovno od 2019. godine od kada ga prima, u tri doze, sva novorođenčad u Hrvatskoj, a svi ostali za njega moraju izdvojiti petstotinjak kuna. Dobra je vijest da ga se ipak može dobiti na račun državnog proračuna uz preporuku specijalista kada su u pitanju relevantne kronične bolesti.
PROIZVODNJA
Svaka doza cjepiva pakira se u injekcije za jednokratnu uporabu. Iz tvrtke Mylan ističu kako je moguće u kratkom roku proizvesti cjepivo za svaki soj virusa gripe. “Proizvodnjom cjepiva protiv gripe Mylan je posvećen pružanju adekvatne isporuke i opskrbe cjepivima s dobro utvrđenim profilom imunogenosti i podnošljivosti”, kaže Željko Ravlić, direktor Mylan Hrvatska.