Dome slatki dome
IDEALAN ZA DEKORIRANJE

Naglašeni zidovi još su ljepši
Objavljeno 24. rujna, 2020.
S velikim staklenim plohama kombinirajte vizualno lagane elemente namještaja

Zid je osnovni element svakog prostora i stoga idealan za dekoriranje. Okomite plohe u prostoru doživjet ćemo puno intenzivnije od horizontalnih, pa je jako važno ostvariti vizualni sklad u toj dimenziji. U prostoriji je poželjno naglasiti jedan zid, a sve ostale prilagoditi zadanom izrazu.

Puno je načina na koje možemo naglasiti zid - to mogu biti konstruktivni elementi poput stepenica ili galerije te otvori velikih dimenzija ili oblika. To su najčešće elementi koji su već zadani u prostoru ili se ostvaruju rekonstrukcijom i adaptacijom. Razni dekorativni elementi, osvjetljenje, obloge ili zelenilo detalji su koje možemo primijeniti bilo kada i bilo gdje.

Ograde
Ako zid naglašavate stubištem, poželjno je materijale i boje povezati s elementima namještaja u prostoru. Najizražajniji elementi stubišta su gazišta i ograda. Stil obrade stubišta uvelike će utjecati na stilsku odrednicu prostora. Odlučite li se na minimalističko stubište, prostor će izgledati prozračno i moderno, a pri tome ćete moći birati između velikog broja stilova koje želite unijeti u prostor.

Bilo da se radi o prozorima, stijenama, bilo o vratima, otvore velikih dimenzija naglasite dekorativnim zastorima. Kombinacija prozračnog stakla i gustih tkanina te otvorena pogleda stvorit će vrlo izražajnu plohu u prostoru. Uz velike staklene plohe kombinirajte vizualno lagane elemente namještaja, bi dojam prostornosti bio potpun. Stakleni stol ili niska garnitura za sjedenje bit će odličan odabir. Galerijske prostore ukrasite slikama velikog formata ili visećom rasvjetom koja se proteže kroz obje etaže. Važno je naglasiti vertikalnost jer će pojačati osjećaj profinjenosti.

Police
Trendovske keramičke obloge u imitaciji kamena, cementa ili betona idealne su za postavu u pozadini garniture za sjedenje ili TV uređaja. Vrlo jednostavan element dekoracije zida su police neobičnih oblika. Odaberete li tu vrstu dekoracije, pripazite na ostale elemente u prostoru kako ne bi postao preopterećen materijalima, oblicima i bojama. Neobične oblike primijenite u nježnim bojama, a ostale elemente u vrlo jednostavnim formama.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Dizajn
dekoriranje prostora
Zidna opeka
Izrazito trendovska dekoracija zida je opeka. Odlično podnosi miješanje stilova, od minimalističkog, preko rustikalnog, pa sve do klasičnog ili industrijskog. Opeka je jedan od najstarijih građevnih materijala i stoga daje izniman osjećaj ugode i topline u prostoru. Takvim trendovskim odabirom nećete pogriješiti. Odlično se kombinira i s grubim i s finim materijalima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DNEVNI BORAVAK

Estetika prostora za kvalitetu života

2

MANJE NAMJEŠTAJA I BOJA

Osvježavajuće promjene

3

FENG SHUI

Mjesto za zrcalo