Regija
IZLAZ ZA STOKU I LOKALNU SAMOUPRAVU

Pod cijenu tužbe, Općina spremna darovati krave
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Nesvakidašnji slučaj dobio je dodatnu dimenziju - jedna od krava jučer se otelila pa Levanjska Varoš sada ima i tu brigu
LEVANJSKA VAROŠ

Došavši jučer ujutro na imanje Blagoje D. iz Slobodne Vlasti da nahrani njegovu stoku, jer o njoj se sada, dok joj je vlasnik u pritvoru u Istražnom centru u Osijeku, brine Općina Levanjska Varoš, i to prema Zakonu o zaštiti životinja, djelatnik općinskog komunalnog poduzeća "Maslačak", ugledao je - netom oteljeno tele kako sisa majku i za njom hoda.

Otelila se, naime, jedna od osam Blagojinih krava, pa to daje dodatnu dimenziju ovom nesvakidašnjem slučaju, u kojem je varoška općina najvjerojatnije jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja se brine o stoci svog mještanina dok on broji pritvoreničke dane, a njegov izlazak iz pritvora zasad je neizvjestan. Tako se Varoš, osim što hrani i poji Blagojinu stoku, sada mora brinuti i o oteljenoj kravi i njezinu pomlatku.

"Treba nam kauboj"
- Krava se nakon teljenja nije dobro očistila, ne da se uhvatiti, jer su sve te Blagojine krave pomalo divlje, a nasrće i bik - kaže o toj menažeriji svoje općine načelnik Slavko Tidlačka. Dodaje, "tele je super, sisa majku, no za njezino potpuno čišćenje nakon teljenja potreban je veterinar".

- Zvali smo ga da dođe, rekao je da hoće, no da netko treba uhvatiti, umiriti kravu, pa nam, očito, treba neki kauboj za to - iako zvuči poput šale, načelniku Tidlački nije nimalo do šale. Jer Općina se prema spomenutom zakonu ima obvezu brinuti o kravama, no zakon nije dorečen u smislu raspolaganja njima.

- Troškovi iz dana u dan rastu na naš teret, a i zbog dobrobiti tih životinja, spremni smo, pa i pod cijenu tužbe, na darovanje tih osam krava i dva bika. Ima gospodarstava koja ih na takav način žele primiti. Spremni smo preuzeti rizik da ih poklonimo na svoju ruku, kao sadašnji posjednici, to je jedino rješenje za tu stoku, a i za Općinu - kaže Tidlačka te očekuje da na taj naum općinara naklono reagiraju u Ministarstvu poljoprivrede i Veterinarstvu.

- I vlasnik stoke Blagoja u načelu je za to, no ne možemo mi više čekati da on izgovori konačni pristanak. Općina što prije

na takav način želi zbrinuti krave jer troškovi rastu, a i za stoku je to rješenje bolje. Spremni smo stoga i da nas tuži da smo krave proslijedili dalje, no tako je najbolje za te životinje u ovom trenutku. Mi se u krave, a netom oteljenu telad pogotovo, ne razumijemo - dodaje načelnik Levanjske Varoši.

Markirati stoku
Gospodarstva koja su spremna primiti trenutačno jedine "općinske" krave u državi, doznajemo, s područja su Đakovštine.

- Sada nam je prioritet da pronađemo firmu ili gospodarstvo da te pomalo divlje krave pohvata i umiri da se markiraju i da im se izvadi krv jer dosad nisu imale veterinarski nadzor - objašnjava načelnik Tidlačka, čija općina već mjesec i pol hrani i poji deset grla krupne stoke. Dokad - zasad je potpuno neizvjesno. Kako stvari stoje, Općina u ovom nesvakidašnjem slučaju ima samo obveze, ne i prava.

Suzana Župan
zakon
OPĆINI SU

PROPISANE

OBVEZE, ALI

NE I PRAVA
Svaki dan krave “potroše” 500 kuna
Načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka kaže da Blagojine krave i bikovi općinsku blagajnu svakodnevno koštaju oko pet stotina kuna. “Trošak je dosad narastao na 35-40 tisuća kuna i svjesni smo da ćetaj trošak biti krajnje teško nadoknaditi, iako Zakon o zaštiti životinja kaže kako parničnim postupkom možemo od vlasnika tražiti namirenje troškova”, kaže Tidlačka. Općina je za krave dosad kupila i električnog pastira, nove posude za vodu, stočnu sol, varoški DVD pobrinuo se za dovoz vode za napajanje stoke i druge potrebe.
Najčitanije iz rubrike