Osijek
MEĐUNARODNI DAN ZNAKOVNOG JEZIKA

Znakovnom jeziku
podučavaju i najmlađe
Objavljeno 23. rujna, 2020.
U povodu Međunarodnog dana znakovnog jezika Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u svojim je prostorijama predstavila niz aktivnosti na manifestacijama "Hrvatska volontira" i "Dani otvorenih vrata".

- Udruga smo kroz koju godišnje prođe velik broj volontera i možemo se pohvaliti da imamo najveći broj volonterskih nagrada. To znači da i naši članovi volontiraju i drže predavanja. Kad je u pitanju hrvatski znakovni jezik, prije pet godina prošao je saborske procedure i svrstan je sa svim drugim jezicima. Mi koristimo nekoliko vrsta komunikacija na hrvatskom znakovnom jeziku, a Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza lijepih vodi brigu o kvaliteti i načinu izražavanja nagluhih, gluhih i gluhoslijepih osoba – ispričao je predsjednik Udruge Željko Bosilj te zahvalio medijima koji maksimalno koriste znakovni jezik, budući da članovi Udruge i ostale gluhe, nagluhe i gluhoslijepe osobe, kaže, vole biti informirani na dnevnoj razini, i to o raznim temama i područjima.

Kad su u pitanju aktivnosti koje slijede, Bosilj je rekao kako su organizirane razne radionice, čitanje knjiga te edukacije gluhoslijepih na hrvatskom znakovnom jeziku. Štoviše, organizirane su i radionice za djecu vrtićke dobi koja još od malih nogu žele naučiti ovaj jezik koji pomaže gluhim, gluhoslijepim i nagluhim osobama u svakodnevnoj komunikaciji.

- Naši članovi mogu funkcionirati i putem interneta i raznih društvenih mreža zahvaljujući Brailleovom pisaču prilagođenim našim članovima i zahvalni smo na tome - ističe Bosilj. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana