Mozaik
DVOJAC NOMINIRAN ZA GRAMMY

Black Pumas na Tvrđavi sv. Mihovila u ljeto 2021.
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Koncert dvojca nominiranog za ovogodišnju nagradu Grammy u kategoriji najboljeg novog izvođača predviđen je za 27. srpnja, jeste li spremni? Ako je suditi po njihovu novom singlu, taj dvojac jest! Bend iz Austina, kojemu kritika predviđa veliku budućnost, osnovan je 2018., kada je već na prvom susretu zaiskrilo između Erica Burtona i Adriana Quesade. Kako sami kažu, za strelovit uspjeh Black Pumas zaslužna je njihova gotovo mistična glazbena povezanost.


Sve je počelo kada je iskusan gitarist, producent i dobitnik već jednog Grammyja Adrian Quesada (Grupo Fantasma, Brownout) krenuo u potragu za pjevačem koji se trebao uklopiti u novo glazbeno poglavlje, na čijim je instumentalima Quesada samostalno radio. Nakon bezuspješnog traganja za glasom posebne emocije Quesada je preko zajedničkog prijatelja došao do Erica Burtona, pjevača koji je glazbeno iskustvo stekao u gospel i kazališnim nastupima u Santa Monici i kao ulični glazbenik.


Adrian i Eric već su tijekom svog prvog susreta u studiju, u samo jednom danu, snimili prve singlove – Black Moon Rising i Fire, a nedugo zatim formirali su Black Pumas, koji su u Austinu stekli golemu popularnost, što je dokazala i nagrada za najbolji bend na prestižnom Austin Music Awardsu, koju su dobili 2019. godine. Burton je ubrzo predstavio nekoliko vlastitih pjesama, koje su dodatno obogatile bend različitim glazbenim utjecajima, a jedna od njih je i Colors, koju je Eric napisao jednog sunčanog poslijepodneva, na krovu ujakove kuće.


Pjesma je postala viralni hit s više od 34 milijuna pregleda, kojim su se Black Pumas početkom ove godine, kao nominirani za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg novog izvođača, predstavili u popularnim svjetskim TV emisijama, od Ellen pa do emisije Jimmyja Fallona.


"Wu Tang Clan susreo je Jamesa Browna", slikovit je osvrt na zanimljiv spoj glazbenih utjecaja u bendu za koji se, nakon izlaska debi-albuma koji nosi ime benda pod ATO Labelom (inače matičnom kućom Alabama Shakesa, Lee Ann Womack ili King Gizzard & The Lizard Wizard), počela otimati glazbena scena.
Organizator koncerta, Tvrđava kulture Šibenik, nastup američke soul-senzacije imala je u pripremi za ovogodišnju ljetnu sezonu, no epidemiološka situacija uzrok je odgode za sljedeću godinu. Tako se Black Pumas pridružuju već najavljenim koncertima Marca Almonda, Asafa Avidana i Jacka Savorettija. U prepunom i pomno složenom rasporedu europske turneje ovog dvojca, u kojoj se nalaze mahom glavni gradovi europskih država, našla se i šibenska Tvrđava sv. Mihovila. Ulaznice su puštene u regularnu prodaju po cijeni od 260 kuna. T.K.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike