Mozaik
FOTORADIONICA ‘‘SVIJET U BOJAMA‘‘ U VINKOVCIMA I NIJEMCIMA

Fotografijom spojili Slavoniju i Srijem
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Na održanoj fotoradionici bilo je 14 polaznika svih dobnih skupina
Naći dobar kadar i fotografirati najbolje što se može, bila je misao vodilja polaznica i polaznika fotoradionice ‘‘Svijet u bojama‘‘ u organizaciji Foto Hrvatske, turističkih zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i Općine Nijemci održane u Vinkovcima i Nijemcima, a koju je proveo bračni par Sanja Grgić Ćurić i Nikola Ćurić.


Zaljubljenici u fotografiju od 18. do 22. rujna fotografirali su na više lokacija u Vinkovcima i Nijemcima. Cilj same fotoradionice je edukacija polaznika diljem Hrvatske, a ovo je sad već 11. godina kako se ona održava. Sve je započelo uvodnim upoznavanjem s fotografijom na predavanju, a potom se pristupilo samom fotografiranju. Vinkovačke jeseni dobro su se uklopile u motive u Vinkovcima, a Nijemci su dočarali svu ljepotu Srijema, tako su se preko fotografije povezali Slavonija i Srijem.


Sastavni dio svake fotoradionice je završna svečana izložba gdje se izlažu najbolji radovi polaznika, a u Vinkovcima ona je priređena u Galeriji ‘‘Slavko Kopač‘‘ na kojoj su svoje fotografije izložili: Ana Pinjuh, Saul Tikvić, Magdalena Prljević, Martina Mostarac, Kristina Brkić, Andrea Miličić, Natalia Lukačević, Ivana Šimecki, Monika Subotić, Ana Srpak, Ljudevit Gačić, Rebeka Andrijanić, Nikolina Živković i Barbara Ležaić.


Sanja Grgić Ćurić, voditeljica projekta, iz Foto Hrvatske istaknula je kako su do sada održali 140 fotoradionica u okviru Foto Hrvatske, a posebno je pohvalila sudionike održane fotoradionice u Vinkovcima.


- Na uspješnoj fotoradionici u Vinkovcima imali smo 14 polaznika koji su bili raznolikog znanja kad je fotografiranje u pitanju. Bilo je onih koji već imaju kvalitetnu i skupu opremu i nisu početnici u fotografiji, a bilo je i onih koji još uvijek fotkaju mobitelima. Možemo reći da nam je bilo lijepo, da smo se svi potrudili nešto naučiti i da smo dobili stvarno vrijedan materijal koji će ostati turističkim zajednicama i koji će biti korišten za promociju ovog kraja. Svi koji još imaju fotografije, a nisu uvršteni u ovu izložbu, željela bih da ih slobodno izrade i da stave u svoje prostore, jer izrađene fotografije imaju svoju priču - rekla je Grgić Ćurić.


Prema riječima Rujane Bušić-Srpak, direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, ovo je prva radionica koju je organizirala županijska turistička zajednica u više od jednog mjesta.


- Odlučili su se za ovu kulturno-prirodnu kombinaciju, jer jesen je najkoloritnije i najbogatije razdoblje ovog područja. U vrijeme Vinkovačkih jeseni dobili smo upravo te motive s ljudima, ambijentom i atmosferom jedne ovakve manifestacije. Isto tako, pokazali smo ljepotu naše prirode u ovo jesensko vrijeme. Moja kći Ana voli fotografirati, kako je bilo dosta mjesta, dali smo priliku i mlađim snagama da pokušaju. Slične akcije planiramo i za proljeće, kada ćemo predstaviti neke nove turistički zanimljive lokacije naše županije - rekla je Bušić-Srpak.
Prema riječima Ljudevita Gačića, polaznika fotoradionce u Vinkovcima, puno toga se naučilo, otkrili su nove motive u Vinkovcima i Nijemcima te su se sklopila nova prijateljstva. Na izložbi fotografija najviše pohvala od voditelja radionice dobila je Barbara Ležaić, dok su kao najmlađe sudionice bile dvije učenice osmog razreda koje su se istaknule sa svojim lijepim fotografijama, Ana Srpak i Rebeka Andrijanić. Sudionici fotoradionice dobili su zahvalnice za uložen trud te prigodne poklone od Turističke zajednice grada Vinkovaca te Turističke zajednice općine Nijemci, a kako je rekla Grgić Ćurić, neće puno vremena proći da se ponovo okupe na jednom od motiva za fotografiranje, jer im je doista bilo jako lijepo u Vinkovcima i Nijemcima. M.Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRT: HUMORISTIČKA SERIJA KREĆE 19. PROSINCA

"Mrkomir I." o zgodama kneza koji želi biti kralj

2

U NOVOOBNOVLJENOM KLUBU KAZALIŠTA KOMEDIJA MIA DIMŠIĆ PREDSTAVILA KNJIGU

Na Adventu u Zagrebu nastupa 4.12.

3

JUBILARNI, 30. IZBOR LJEPOTE ODRŽAN U ROVINJU

Kraljica Hrvatske je Lennarta Spajić