Kultura
PREDSTAVLJEN ZBORNIK "FRANJEVCI U VUKOVARU"

Samostan dobio novu dimenziju u bogatoj baštini Vukovara
Objavljeno 23. rujna, 2020.
U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru predstavljen je zbornik radova Franjevci u Vukovaru s proširenim naslovom Povijest, duhovnost i baština. Riječ je o ukoričenim radovima koji su priopćeni na nedavno održanome znanstveno-stručnom simpoziju Franjevci u Vukovaru, koji su zajednički organizirali Franjevački samostan Vukovar, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar, Državni arhiv u Vukovaru i Gradski muzej Vukovar. Urednik zbornika je dr. sc. Dražen Živić, a pripremu i prijelom radila je vukovarska tvrtka Beleriand.


Zbornik su predstavili fra Ivica Jagodić, fra dr. sc. Mario Cifrak i dr. sc. Dražen Živić. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je župni mješoviti zbor "Sv. Cecilija".


Ideja o simpoziju nastala je u provedbi projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara kojim je Franjevački samostan u Vukovaru dobio novu dimenziju u bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini Vukovara.


Provedbom projekta, osim stambenog trakta redovnika i klauzure, otvorio se i prostor za muzej na dvije etaže, u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora i knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojemu se nalazi Dom sv. Franje, Pastoralni centar sv. Bone, perivoj s pogledom na Dunav, u kojemu je postavljena spomen-ploča s poimeničnim popisom vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu, te u samostanskom vrtu Perivoj sv. Franje.


U provedbi projekta franjevci su spoznali da je potrebno više otkrivati vlastitu povijest i kulturno-povijesnu baštinu. Iz toga razloga najprije je organiziran znanstveni kolokvij koji je bio uvod u simpozij održan godinu dana kasnije, točnije 4. svibnja 2020.
Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, simpozij je održan virtualno preko ZOOM programa koji nam je omogućio kvalitetan vizualni i zvučni prijenos čime je ostvaren postavljeni cilj što danas kao vidljivi rezultat pokazuje objavljeni zbornik radova u ruci. N.Vek.
Možda ste propustili...

SAMOSTALNA IZLOŽBA IVE MUŠKIĆ U GALERIJI CRTA

Grad postaje prazan, parkovi postaju beton

ZAVRŠNA IZLOŽBA STUDENATA

Prvi put zajedno četiri odsjeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT TRIJA SOLENZA U KULTURNOM CENTRU

Izložba zatvorena adekvatnom pompom

2

GRADSKI MUZEJ VIROVITICA IMA NAJBOLJI NOVI STALNI POSTAV

Donedavno Virovitičani nisu mogli ući ni u krug kandidata za nagrade poput ove

3

PROMOCIJA ZBIRKE PRIČA JULIJANE MATANOVIĆ

Zbirka koja se čita u dahu