Crna kronika
NASTAVAK SUĐENJA U AFERI SMS

Hotko: Bio sam potrčko između Zdravka Mamića i Varge
Objavljeno 23. rujna, 2020.

OSIJEK

U nastavku suđenja Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi SMS svjedočili su Bruno Hotko, Ivan Rebrina te supružnici Darinko i Anka Mikulić, koje je na osječki Županijski sud dopratio policajac. Ivan Todorić ispričao se sudu telefonski zbog nedolaska rekavši kako je morao biti na sudskoj raspravi na Županijskom sudu Zagreb, gdje je u tijeku njegovo suđenje.


Bruno Hotko ispričao je do u detalje kako je kupovao stvari Vargi i bio "potrčko" Zdravku Mamiću. Blaža Curića ne poznaje.


- Tijekom 2017. i 2018. godine bio sam zaposlen kao direktor hotela u GNK-u Dinamo. Vargu poznajem, a njemu me negdje u to vrijeme poslao Zdravko Mamić da mu nešto odnesem, mislim da se radilo o novcu, no nisam znao za koju namjenu. Komunikacija bi se odvijala tako da bi mi Zdravko Mamić rekao "odi tamo", u Belišće, "odnesi mu to", "donesi od njega ako imaš što" i to je to. Vargi sam nosio mobitele, televizore, laptop, play station, jacuzzi, automobil, novac, sprave za vježbanje, svašta. To se odvijalo kada je Zdravko Mamić otišao u Međugorje, pa su sve prebacili na mene, da budem potrčko. Te stvari sam nabavljao u dućanima u Zagrebu po nalogu Zdravka Mamića. Varga mi je u porukama slao što treba, čak i slike stvari, a sve to plaćao sam novcem GNK-a Dinamo, osim Golfa 3 koji je kupljen Vargi. Prema mojoj procjeni, odnio sam Vargi sigurno sedam-osam mobitela, ako ne i više, dva ili tri televizora, dva stolna računala i, mislim, jedan laptop - ispričao je Hotko. Dalje je naveo kako je, nakon što je USKOK ušao u GNK Dinamo, utvrđeno da su kupljene razne stvari za 500-600 tisuća kuna, iznos koji je Dinamu podmirio Krešimir Antolić, a njemu je novac dao Zoran Mamić.


- Sjećam se da mi je Varga, nakon jedno mjesec dana od prvog kontakta, objašnjavao za što mu služi ta oprema, ali nisam toliko informatički pismen pa mi je znao i crtati što će složiti. Crtao je neke kvadratiće koji su označavali sudsko vijeće i kako će ući u njihove inboxe i tamo ostavljati nekakve poruke. Inače, za kupnju stvari koje je naručivao Varga, a kupovale su se po nalogu Zdravka Mamića, tražio sam dopuštenje Igora Kodžomana, koji je bio predsjednik Uprave GNK-a Dinamo, Ivane Perić, direktorice nabave te Krešimira Antolića i Vlatke Peras.


Nakon što mi je predočena fotodokumentacija očevida u kući Franje Varge, mogu reći da prepoznajem stvari koje sam nosio Vargi - rekao je sudskom vijeću svjedok. Nakon što su mu pročitani SMS-ovi od Varge - "imam ih!!! imamo cvileta!", "svastika, Cvitan, suci" - rekao je da nije razmišljao o njma, a nakon što je pročitao Varginu poruku "upo sam u još jedan", to mu je samo značilo da mora ići u Belišće. O porukama "zvat ću šefa sutra, nafilovali me poslije saobraćajke. Kako ste ti i on. Reci za Betinu da i o sucima imamo" - nije razmišljao što znače. Poruke "javi šefu prva faza konačno gotova", "prva faza mailovi implementirani" i "druga faza. poruke i razgovori Cvitana. izvučeno i u formatu za sud" Hotko je samo prosljeđivao Zdravku Mamiću. Poruku koju je poslao Vargi 16. srpnja 2018. "i zašto mu nisi rekao da ne mogu ono ništa otvoriti, a nisi mi ništa poslao" i poruku "zove me da dođem dole, a nema ništa na sticku" poslao je jer ga je Zdravko Mamić zvao da dođe u Međugorje, a nije imao ništa što mu je Varga trebao poslati. Zdravku Mamiću dva puta je nosio i predao USB stickove koje mu je dao Varga. Mail adresu "zeko.zekoslavac"@gmail. com" otvorio mu je Franjo Varga rekavši da će mu na nju slati materijale za Zdravka Mamića, ali na mailu nije bilo ničega.


- Sjećam se da mi je Varga rekao kako će Zdravka Mamića izvući iz kaznenog progona. Ja Vargi nikakvu dokumentaciju nisam nosio na kontrolu. Varga mi je poslao SMS "screen shot" poruke gdje je gore pisalo "Laptoš", samo sam ju proslijedio Zdravku. Suce, Dinka Cvitana i ostale ljude iz pravosuđa mi je spominjao, da će to pomoći Zdravku oko suđenja, da mu smještaju. Sve je išlo prema tome da će Zdravku pomoći. Varga je neke poruke slao meni na mobitel, a neke mi je pokazao Zdravko - zaključio je Hotko. Franjo Varga upitao ga je je li mu poznato da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, no sutkinja ga je prekinula. Potom je Varga rekao: "On je promijenio četvrti iskaz. Sjećate li se 2. veljače 2018., kada ste zajedno sa Zdravkom Mamićem došli k meni? Rekao je da me nije upoznao sve dok Zdravko Mamić nije otišao u Međugorje." Hotko je na to odgovorio da je Varga u pravu i da su se upoznali prije, kada su on i Zdravko Mamić bili u Osijeku i u povratku svratili u Belišće. "Zdravko je nešto razgovarao s njim, no ja nisam znao ni o čemu pričaju. Ja Vargi nisam nosio popis 97 svjedoka koji su svjedočili u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića", dodao je Hotko. Varga je prigovorio cijelom njegovu iskazu navevši da je neistinit.

Svjedok: Dao sam otkaz Vargi


Osječanin Ivica Rebrina rekao je sudskom vijeću da je upoznao Franju Vargu negdje 2017. godine, a zaposlio ga je negdje 2018.


- Upoznao me s njim prijatelj iz Valpova i predložio mi je da ga zaposlim u svojoj firmi, što sam i učinio. Rekao mi je da je radio u MUP-u, u odjelu tehnike, i da je dobio otkaz i da se vodi sudski spor te da će se sigurno vratiti u MUP. Bio je kod mene zaposlen oko godinu dana na poslovima programera, no s vremenom sam vidio da on to ne zna, ne može ili neće raditi, pa sam mu dao otkaz. Bio je u dosta teškoj socijalnoj situaciji pa sam ga zato zaposlio. Spomenuo mi je Zdravka Mamića, kao da su se sprijateljili, našao se s njim u hotelu Osijek i da me može upoznati s njim u vezi s prodajom sportske opreme, čime sam se bavio. Meni je to bilo smiješno, mislio sam da izmišlja - svjedočio je Osječanin. Iako je rekao da mu Varga nije rekao da prisluškuje za Mamića, tužitelj Sven Mišković predočio mu je dio iskaza s prvog ispitivanja u USKOK-u, gdje je naveo da je Varga rekao kako radi za Zdravka Mamića i da mu je rekao da sluša neke osobe za Zdravka Mamića. Pitao ga je što to znači, a Varga je rekao kako prisluškuje i prati komunikaciju određenih osoba, te je Rebrina potvrdio da je to rekao u istrazi. Potvrdio je i dio kada je istražiteljima ispričao kako je Varga spomenuo i Ivicu Todorića, da će biti kod njega zaposlen, da bi radio nešto za njega.


- Sve to skupa nisam mu vjerovao, smatrao sam da je sve izmišljotina. Osim što je pričao te priče da radi za Zdravka Mamića, rekao je da isto radi i za Todorića. Rekao mi je da ima neke poruke Martine Dalić u vezi s Agrokorom i da će pasti vlada. Rekao mi je da će on srušiti vladu i vratiti Tomislava Karamarka na vlast - rekao je Ivica Rebrina u istrazi i jučer je to na sudu potvrdio. Na pitanje Marija Poljaka, odvjetnika Franje Varge, je li svoj iskaz u USKOK-u dao neometano ili su mu postavljali pitanja, pa i sugestivna, sukinja je zabranila odgovor.
Anka Mikulić rekla je sudu kako ne poznaje ni Vargu ni Curića, a Zdravka Mamića zna iz medija. S Mamićem se susrela prije 15-ak godina u nekom restoranu, gdje je došao pozdraviti nekoga za stolom za kojim su sjedili. Rekla je da nema nikakvih kontakata s njim, ne zna tko je pucao na Zdravka u Hercegovini niti joj je ikada dao nekakav novac. Na upit tužitelja zna li Dragu Tadića, rekla je da su znanci, no da s njim nikada nije komentirala sudski postupak koji se vodio protiv Mamića u Osijeku. Rekla je i da uopće ne zna zašto je na sudu. Toliko brzo je na sve upite Svena Miškovića odgovarala sa "ne" da joj je sutkinja Vlasta Šimenić Kovač rekla: "Kažete ‘ne‘, a tužitelj još nije ni završio pitanje." Kada ju je Franjo Varga pitao zna li da hotel Regina ima nadzorne kamere, Anka Mikulić se okrenula i pitala ga: "Čekajte, tko ste vi? Gdje je taj hotel?", na što je Varga odgovorio: "U Međugorju, gospođo."

Sandra Lacić

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike