Regija
INTERPRETACIJSKI CENTAR U KURIJI BRNJAKOVIĆ

„Ilok vrata Hrvatske“ – priče o gradu za početak obilaska
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Zamisao je potaknuti turiste na daljnje istraživanje Iloka, kao i okolice
ILOK - U povijesnom središtu Iloka, unutar kurije Brnjaković, originalno građene u 17. stoljeću, smjestila se odnedavna zanimljiva novost, a riječ je o Interpretacijskom centru „Ilok vrata Hrvatske“ koji priča priču o životu grada, kreirajući ugođaj boravka u Iloku, i k tome je svojevrsna pozivnica na daljnje istraživanje Iloka i okolice.
Tim je projektom, naime, vrijednim oko 2,5 milijuna kuna, zamišljen Centar kao središnje mjesto, kao početna točka turističkog obilaska grada. Na oko 700 „kvadrata“, kroz tri etaže, multifunkcionalni i multimedijalni centar podijeljen je na tri tematsko-prostorne cjeline – Vinske priče, Povijesne priče i Dunavske priče. Prolazak tim prostorom tako postaje koračanje kroz bogatstvo povijesti, kulture, ljepote prirode....

Jedan od rijetkih

-Dunavsko kraljevstvo vina i starina, jedan je od brojnih naziva kojima rado nazivamo Ilok. Od rujna 2020. popisu naziva s kojima dočaravamo Ilok posjetiteljima i zaljubljenicima u povijest, Dunav, Srijem, ljubiteljima dobrog vina i hrane, pridružio se još jedan, nakon što je, naime, otvoren Interpretacijski centar naziva „Ilok vrata Hrvatske“. Time je jasno da se Ilok nalazi na početku Hrvatske, ne na kraju kako se često zna reći. Ilok jesu vrata Hrvatske, ali i vrata EU. Sam početak gdje moćni Dunav čuva svoj Srijem, vinograde i iločki stari grad. Baš u tom starom gradu, u kuriji Brnjaković naslonjenoj na stoljetne zidine, smjestio se Interpretacijski centar, jedan od rijetkih u Hrvatskoj – kaže iločki dogradonačelnik Josip Kovač. Objasnit će kako je riječ o svojevrsnom nastavku projekta iz 2011./2012. kada je realizirana ideja stvaranja centra za posjetitelje kao centralnog mjesta za početak turističkog obilaska srednjovjekovne jezgre i grada. Tada je, navodi, kurija obnovljena iz Programa IPA i u njoj je „stvoren“ Srijem visitor centar. Sada je pak, centar dodatno opremljen i obogaćen sadržajem i opremom, s naglaskom na multimediju. -Projekt je dijelom financiran od Ministarstva turizma, s 400.000 kuna, dok je investicija iznosila milijun kuna. Realizirana je prva od tri faze – kaže Kovač, dodajući da predstoji još nadogradnja postojeće multimedije, te uređenje prostorije s povijesnim prikazom Iloka i suvenirnice.


Dodajući kako Centar daje tek manju informaciju onoga što Ilok nudi, ističe i kako je zamisao da potakne turiste na daljnje upoznavanje s Ilokom, kao i Mohovom, Bapskom, Šarengradom.

Vina, čikla, mamut...

-U podrum je smješten vinski svijet iločkog vinogorja, prizemlje pripada povijesnim pričama grada, a na prvom katu predstavljen je biljni i životinjski svijet. Saznajte tko su iločki vinari, naučite kako se proizvodi vino i postanite vinski znalac, pokušajte pogoditi mirise u kraljevskom tramincu, najpoznatijem vinu Iloka. Upoznajte se s bogatom poviješću Iloka i saznajte osobno od Nikole Iločkog nešto o tom najpoznatijem vladaru Iloka, jer je hologram postavljen, u sklopu projekta ViCTour, pa se s njim čak možete i fotografirati. Poslušajte zvukove Iloka i otkrijte zašto crkvena zvona zvone baš u podne i kakve to veze ima s Ilokom. Saznajte po čemu je posebna šarengradska čikla s kojom se u Centru možete provozati Dunavom.

Upoznajete biljni svijet i endemske životinjske vrste koje obitavaju u Iloku. Sve to, kao i brojne druge animacije i zanimljivosti možete pogledati i saznati u Interpretacijskom centru „Ilok vrata Hrvatske“ kao novim neizostavnim mjestom za obilazak Iloka – zaključio je iločki dogradonačenik.
Sanja Butigan
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike