Regija
BERBA U KUTJEVAČKOM VINOGORJU

Grožđe je zdravo, prirod optimalan
Objavljeno 23. rujna, 2020.
KUTJEVO - U vinogradima Kutjeva d.d. bere se grožđe na najvažnijim položajima za vrhunska vina - Vetovu, Hrnjevcu i Vinkomiru. "Svi faktori su optimalni, na primjer, slador i kiseline. Ciljamo 12,5 i 13 alkohola, a kiseline su 6,5 i 7,5. Na tom položaju sorta je graševina koja će u proizvodnji završiti u premium liniji. Lišće i grožđe je zdravo, a prirod je optimalan, iako smo očekivali i više, zbog kiša koje su bile obilne", saznajemo od Ivana Marinclina, glavnog enologa Kutjeva.

Pomno prateći parametre i svakodnevno uzimajući uzorke grožđa s različitih vinogradarskih položaja, početkom rujna odlučeno je kako će se krenuti u berbu sorti sauvignon blanc i pinot sivi, nakon čega na red dolaze chardonnay, pinot bijeli i zweigelt. Sada je na redu graševina. Unatoč zahtjevnoj vinogradarskoj godini, popraćenoj oborinama, kao i visokim temperaturama te čestim izmjenama toplog, vlažnog i nešto hladnijeg vremena, grožđe je u odličnom zdravstvenom stanju, prije svega zbog dobro i kvalitetno odrađenih agrotehničkih zahvata. Berba će se odvijati na 420 hektara vlastitih vinograda i 370 hektara vinograda u kooperaciji, a ako vremenske prilike budu išle na ruku, potrajat će oko mjesec dana, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Grožđe se bere ručno, ali i strojno, pa nema problema s radnom snagom. Strojna berba obavlja se noću, što je na određeni način prednost. "Grožđe je tada na niskoj temperaturi i dolazi zaštićeno", kaže Marinclin. S kooperantima se i dalje razvija dobra suradnja, sve njihove količine grožđa bit će otkupljene.

Najveće površine čini graševina, kraljica vina, 80 posto ukupne proizvodnje Kutjeva d.d. Posebno kvalitetno vino dolazi sa Škomića iz vinograda u Oljasima, koje ide u kutjevačku "najpoznatiju litru". Dio grožđa ostavlja se i za ledenu berbu.

“Opredijelili smo se za vrhunska crna vina, ne želimo se boriti s vinima Makedonije i Španjolske, Italije, za niske cijene rinfuze, želimo vrhunsko vino koje će osvajati nagrade i biti prepoznato kao takvo”, kaže Marinclin, a potvrđuju to i posljednje nagrade s najvažnijih svjetskih natjecanja. B.S.T.
Možda ste propustili...

ČAČINAČKI I SLATINSKI VATROGASAC SA PSIMA POLOŽILI ISPITE

VPŽ ima dva licencirana vatrogasna K-9 tima

ŽUPANJSKI VIROVI 2020. - VJEŽBA SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE

U Županji uspješno odrađena potraga za nestalom osobom

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Traže se volonteri u Podgoraču

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FARMA SVINJA OPG-A ČOLAKOVAC-MIJIĆ

iz Gradišta će u 2021. pršutarima isporučiti 1600 butova

2

O NEDOSTATKU PEDIJATRA NA MIHOLJAČKOM VIJEĆU

Grad liječniku daje stan

3

BUNDEVA SVE TRAŽENIJA NAMIRNICA

Belcarove rekorderke
ukras su i poslastica