Svijet
VISOKE KVALITETE I ČISTOĆE

Nikada dostupniji kokain u Europi
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Europi kao sada, upozorava Europski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), ističući da je 2018. zabilježen rekordan broj zapljena pošiljki kokaina te da je kokain sve manje miješan s drugim supstancama, dok mu je cijena stabilna.

"Indikatori pokazuju da je raspoloživost kokaina u Europi na nezapamćenoj razini”; upozorava europska agencija u svom godišnjem izvješću objavljenom u utorak, a koje se temelji na podacima za 2018., koji su i najrecentniji.

Zaplijenjena je gotovo rekordna 181 tona kokaina, više od 40 tona nego 2017. godine, koja je također bila rekordna. Broj zapljena također je rekordan i iznosi 110.000.

Istodobno, već deset godina raste čistoća te droge, dok joj maloprodajna cijena ostaje stabilna.

Kokain je 2018. koristilo 4,3 milijuna Europljana i druga je najpopularnija droga u Europi nakon kanabisa te glavni nezakonit stimulans.

Proizvodi se od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.

Agencija upozorava da kokain ima i sve veću ulogu u problemima povezanim s drogama u Europi, odnosno nasilju.

Kriminalne skupine, pak, diverzificiraju svoje taktike: zapljene lišća koke sugeriraju da u Europi postoje i laboratoriji za proizvodnju kokaina.

Najveće pošiljke kokaina zaplijenjene su 2018. u Belgiji (53 tone), Španjolskoj (48 tona), i u Nizozemskoj (40 tona), zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz za kokain u Europu.

Europska agencija zabrinuta je i zbog infiltracije skupina organiziranog kriminala u logističke lance opskrbe, pomorske rute i velike luke.

Osim kokaina, agencija upozorava i na povećanje broja zapljena velikih pošiljki smole kanabisa te sve više heroina transportiranog morskim putovima.

U izvješću se analizira i utjecaj epidemije koronavirusa na tržišta droge.

Zbog gotovo opće karantene u Europi pao je zračni transport droga, ali se krijumčarenje morskim putem nastavilo na razinama prije pandemije.

Potrošači i preprodavači okrenuli su se istodobno crnim tržištima na internetu, platformama društvenih mreža i uslugama za dostavu proizvoda u kuću. H
Već deset godina raste čistoća kokaina, dok mu maloprodajna cijena ostaje stabilna
181

tona kokaina zaplijenjena je 2018. godine u Europi
Možda ste propustili...

U ZEMLJAMA OECD-A PREPOLOVLJEN BROJ BORAVIŠNIH DOZVOLA

Veliki pad migracija zbog pandemije

VELIKA VJEŽBA VOJSKE SRBIJE

Vučić: Bez skrivenih poruka

THACI IZAZVAO BURU NAKON POSJETA EU-U I SAD-U

Kosovo želi samo razgovor o priznanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana