Osijek
BROJNI SADRŽAJI U POVODU DANA MOBILNOSTI

Henglovom su ulicom prometovali samo električni automobili, bicikli i romobili
Objavljeno 23. rujna, 2020.

Posljednjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, koji se održavao od 16. do 22. rujna, Ulicu Vjekoslava Hengla, koja je u povodu toga od 14 do 17 sati bila zatvorena za ostali promet, ispunila su vozila na električni pogon - automobili, bicikli i romobili - koji su bili dostupni svim posjetiteljima Dana mobilnosti u režiji Grada Osijeka.

Uz testiranje navedenih električnih vozila, atmosferu je svojim repertoarom dodatno naelektrizirao DJ Tac, a Grad Osijek je kroz zanimljive informativno-edukativne sadržaje građanima predstavio projekte koji će unaprijediti mobilnosti na području Osijeka, ali i pridonijeti ciljevima koje je postavila Europska unija, kao što su nekorištenje automobila na konvencionalna goriva u gradovima do 2050. godine i prelazak na logistiku gradova s nultom emisijom u većini urbanih centara do 2030. godine.

- Grad Osijek trenutačno provodi osam projekata koji obuhvaćaju urbanu mobilnost, jedan od njih je nedavno završena rekonstrukcija biciklističkih staza na Biljskoj i Tenjskoj cesti. Tu je i projekt E-mobilnost, koji obuhvaća sustav javnih bicikala na području grada Osijeka te projekt I-SharE LIFE koji uključuje dijeljenje električnih automobila. Ta dva projekta zajedno s biciklističkim stazama čine budući sustav javnog prijevoza u kojemu će biti integrirani svi oblici javnog prijevoza tako da naši sugrađani i gosti mogu s jednom kartom koristiti četiri vrste prijevoza: bicikl, automobil, autobus i tramvaj. Također, tu su i dva europska projekta koja se bave planiranjem putovanja na području središnje Europe. Jedan je aplikacija preko koje će naši posjetitelji moći izračunati rutu kako doći do Osijeka i rezervirati automobil ili bicikl, a drugi GPP-ova nabava novih autobusa, koji je realiziran prošle godine - rekao je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka.

Posjetitelji su se mogli okušati i u jedinstvenoj nagradnoj igri u kojoj je GPP poklanjao butre s 200 kuna na računu, dok je Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije predstavila projekt Informacijskog centra Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) te posjetiteljima podijelila majice i zvonca za bicikle. HEP je predstavio mrežu punionica za električne automobile, a PU osječko-baranjska preventivni projekt “Biciklirajmo bicikističkom”.

Ivan Alilović

S jednom kartom moći će se koristiti četiri vrste prijevoza: bicikl, automobil, autobus i tramvaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike