Novosti
NOVI KRITERIJI HZJZ-A

Zaražene osobe će u izolaciji morati biti 10 umjesto 14 dana
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Kriteriji za testiranje mijenjaju se za učenike i studente te za osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa

Izolacija osoba zaraženih koronavirusom skraćuje se na deset s dosadašnjih 14 dana. Nove kriterije za testiranje i izolaciju objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Samoizolacija ostaje 14 dana.

"Najnoviji podatci pokazuju da osobi nakon sedmog dana znatno pada zaraznost. Nakon desetog dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da bude duže od deset dana u izolaciji. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, u ponedjeljak gostujući na televiziji N1.

Istaknuo je i da osobe koje su bile pozitivne, odnosno one koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju, čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Čelnik HZJZ-a kaže kako se kriteriji za testiranje bitno ne mijenjaju, osim za učenike i studente u domovima, kao i za osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. U testiranju će prioritet i dalje imati zdravstveni djelatnici, rizične osobe te osobe koje rade u domovima za starije.

U Hrvatskoj je u ponedjeljak zabilježeno 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Međutim, Capak je ocijenio da taj broj novih slučajeva koronavirusa nije realan jer COVID ambulante vikendom rade smanjenim kapacitetom i manje je testiranja. Ipak, rekao je, dobro je što već dva tjedna kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih. Vezano uz velik broj novooboljelih tijekom ljeta Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije. "Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator pa da se dogodi loš ishod", dodao je. Hospitalizirane su osobe koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet, rekao je, navevši da je takvih oko 2500, a nešto manje od deset posto tako ozbiljno bolesnih umre. U Hrvatskoj trenutno nema većih žarišta, ali treba pratiti posljedice Vinkovačkih jeseni i Zagreb pridea, održanih prošlog vikenda, jer su to bila okupljanja većeg broja ljudi.

Pet osoba je umrlo, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 2002, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju je 297 pacijenata, od kojih su na respiratoru 24. U 24 sata testirano je 3268 osoba, oporavila se 201 osoba, a u samoizolaciji je trenutno 9159 osoba.

U 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađen je 201 uzorak, a samo dva nalaza bila su pozitivna na koronavirus, objavio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Novozaražene osobe su iz Đakova i Đurđenovca. U istom vremenu epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odredili su samoizolaciju za još 75 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 445 osoba. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek je 16 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su dva na respiratoru.

Na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je ukupno 927 osoba, do sada su izliječene 822 osobe, preminulo ih je 26, a trenutno je aktivno pozitivno 79 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji do 28. rujna nastava se u dva razreda Ekonomske škole održava online, prema modelu C. Naime, pozitivan na koronavirus bio je nalaz učenica u 4.a i 1.k razredu te škole. U požeškoj Gimnaziji zaražene su dvije profesorice i tri učenice, pa je epidemiološka služba odredila samoizolaciju za osam razrednih odjela i još 14 djelatnika. Prema epidemiološkim podatcima, žarišta zaraze su izvan Gimnazije. Online nastava za gimnazijalce predviđena je za sve razredne odjele do 5. listopada.

D.Pavlović/B.S.Tesari/H
BPŽ: 31 PREKRŠITELJ MJERA
U Brodsko-posavskoj županiji osam je novooboljelih od COVID-19. Trenutačno je u toj županiji 118 osoba pozitivno na koronavirus, a njih 15 je na liječenju u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutačno je 578 osoba. Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji na koronavirus bilo je pozitivno 605 osoba. Županijski stožer u ponedjeljak je objavio i rezultate prošlotjednih nadzora u gospodarskim subjektima i na javnim skupovima. U 31 nadzoru od 137, koliko ih je provedeno, evidentirana su kršenja mjera, a među prekršiteljima je devet trgovina, osam noćnih klubova i sedam kafića. Među prekršiteljima su i organizatori pet nogometnih utakmica. Prekršiteljima su izrečena upozorenja.
NA DALJINU
U Osječko-baranjskoj županiji u samoizolaciji su dva djelatnika i 30 učenika iz više škola. U tom broju su i učenici jednog razreda osnovne škole s područja Grada Osijeka kojima je ta mjera određena nakon što je jedan učenik bio pozitivan na koronavirus. Za njih je organizirana nastava na daljinu.
Capak: Dobro je što već dva tjedna kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata