Novosti
NACIONALNO VIJEĆE ZA UMIROVLJENIKE

Mirovine će u mandatu ove
vlade porasti za deset posto
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Vidljiv je porast prosječnog mirovinskog staža kod novih korisnika mirovina

Prioritet je Vlade do kraja ovog mandata mirovine povećati za 10 posto. Izjavio je to premijer Andrej Plenković u ponedjeljak prilikom potpisivanja sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe dodavši kako isplata mirovina nije upitna.

U svijetu rada

Sporazum je potpisao s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović. Vijeće je savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja.


"To je vrlo jasna poruka Vlade u zaštiti umirovljenika jer je i gospođa Petrović kazala da dio umirovljenika živi na rubu siromaštva. Naša vlada vodi o tome računa i nećemo dopustiti da mirovine bilo kada dođu u pitanje", poručio je premijer. Istaknuo je dosadašnju vrlo uspješnu suradnju i kvalitetan dijalog kada se na dnevni red stavljala, kako je rekao, bilo mirovinska reforma, bilo prava umirovljenika. Posebno je zahvalio Matici i Sindikatu umirovljenika korisnim inicijativama kada je bila riječ o promjeni zakona koji se bave problematikom prava umirovljenika.


"Nastojali smo u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima prihvatiti sve ono što je bilo korisno i dobro i što je unaprijedilo položaj i materijalna prava umirovljenika", kazao je Plenković dodavši da je jedan od posljednjih primjera bio dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje kojim se postigla puno bolja situacija za umirovljenike nego što je bila ranije. Premijer je istaknuo i neke novine iz mirovinske reforme prije dvije godine, primjerice mogućnost da umirovljenici mogu raditi uz istovremenu isplatu mirovina te uvođenje primjerenijeg načina usklađivanja mirovina.


"Rezultati su vidljivi, prema posljednjim podacima u ovom trenutku 15.500 umirovljenika, uz to što primaju mirovinu, i rade", kazao je. Podsjetio je da je Vlada i u složenim uvjetima epidemije osigurala redovitu isplatu mirovina te njihovo usklađivanje.


Naglasio je i vidljiv porast prosječnog mirovinskog staža kod novih korisnika mirovina ove godine. "To upozorava na jačanje svijesti o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada", istaknuo je Plenković, podsjetivši da je to bila jedna od glavnih tema tijekom rasprave o mirovinskoj reformi, a duži ostanak u svijetu rada bitno utječe ne visinu mirovine. "Primjerice, danas prosječna starosna mirovina za 40 godina mirovinskog staža iznosi 4669 kuna", rekao je predsjednik Vlade.


Govoreći o planu povećanja mirovina od 10 posto do kraja mandata, podsjetio je da su u prethodnom mandatu mirovine povećali za oko 12 posto, kao i najniže mirovine za dodatnih 3 posto kroz mirovinsku reformu. "Tu smo bili posebno osjetljivi‘‘, rekao je.
Obiteljske mirovine

Osim toga, Vlada želi dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi i poticati zaposlenike koji to mogu i žele da ostanu u svijetu rada i nakon navršene 65. godine. Također, tu je i pitanje razmatranja novoga modela obiteljske mirovine. ‘‘Uvjeren sam da ćemo, s obzirom na iskustvo naših partnera kroz rad Vijeća, uz međusobno uvažavanje, uz razmjenu ideja, osobito oko pripreme novih zakona i drugih rješenja, pronalaziti upravo ona koja su na korist umirovljenika, za naše sugrađane starije dobi, a da istodobno sve te nove iskorake budemo u stanju financirati. I to na način da vodimo računa o onome što nas je krasilo prve tri i pol godine našega mandata, a to je bilo vrlo odgovorno upravljanje javnim financijama, smanjivanje javnog duga i proračunski viškovi", rekao je premijer.

Višnja Fortuna je kazala kako vjeruje da će biti ispunjeno obećanje o povećanju mirovina za 10 posto do kraja mandata, a Jasna A. Petrović je izrazila nadu da će se riješiti problem obiteljskih mirovina koje su niske i uglavnom su im korisnici žene (94 posto). "Očekujemo da će se pronaći način kojim bi se povećao udjel sa 70 na 80 posto partnerove mirovine, koju imaju pravo nasljeđivati, ali i da će se napraviti paralelni model - da mirovine koje ste stekli kao radnik imate pravo zadržati, a nakon partnerove smrti imate mogućnost stjecanja određenog postotka njegove mirovine, ovisno o njezinoj visini", rekla je.


Igor Bošnjak
SMANJITI SIROMAŠTVO UMIROVLJENIKA
Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna istaknula je zadovoljstvo radom Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u prethodnom mandatu te uputila zahvalu premijeru jer je vrlo brzo potpisan sporazum o nastavku rada u novom mandatu. "Sporazum otvara novu stranicu socijalnog dijaloga Vlade i umirovljenika i njihovih udruga", rekla je Fortuna, uvjerena da će novo vijeće napraviti iskorak "na obostrano zadovoljstvo, posebno umirovljenika". Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović upozorila je da će mandat Vlade, uz mnoge poteškoće poput koronavirusa, biti obilježen i siromaštvom starijih osoba jer, upozorila je, 61 posto mirovina niže je od hrvatske linije siromaštva. "I to će, očito, biti na dnevnom redu ovog Nacionalnog vijeća, ali i Vade u predstojećem mandatu", ustvrdila je Petrović koja se nada da će se "mnoge stvari uspjeti pomaknuti, poboljšati, prije svega obiteljskih i najnižih mirovina i općeg siromaštva, osobito samaca, samačkih domaćinstava".
VEĆI DIO NEDJELJA BIO BIO NERADAN
Ministar rada Josip Aladrović je nakon potpisivanja sporazuma najavio kako će Vladin prijedlog sindikatima biti da jedan dio nedjelja u godini bude radan, a veći dio neradan. "Sjest ćemo da na neki način utvrdimo stavove oko rada trgovina nedjeljom, da vidimo koja su očekivanja što se tiče strane sindikata. Naš je generalni stav da nedjelja bude neradna, ali s druge strane osim tog svjetonazorskog, civilizacijskog parametra, moramo uvažavati i ekonomske parametre, moramo biti svjesni situacije i pokušati naći kompromis", rekao je Aladrović. "Sada je tu pitanje dogovora, pregovora, stavova pojedinih sindikata, no to ćemo vidjeti u kojem smjeru možemo ići dalje s raspravom", kaže ministar Aladrović koji, ako približe svoje stavove, očekuje da do kraja godine dođu "do suvislog rješenja". Smatra da je moguće donijeti rješenje da pravno sve bude položeno kako treba. Za petak je najavio sastanak s poslodavcima i sindikatima i o Zakonu o radu.
4669

kuna iznosi prosječna starosna mirovina za 40 godina mirovinskog staža
poruka
PREMIJER: ISPLATA MIROVINA NIJE UPITNA
Možda ste propustili...