Osijek
KAMPUS NA METI VANDALA

Osvanuli grafiti na budućoj knjižnici
Objavljeno 22. rujna, 2020.

Poznato je kako zapuštene građevine i gradilišta u mirovanju privlače mladež kao idealna, skrivena mjesta za noćna okupljanja. Odnedavno se u ovoj kategoriji, javljaju građani, nalazi i betonska konstrukcija buduće Sveučilišne knjižnice. Kako je riječ o objektu na kojemu čitavom visinom nema ni jednog pedlja zaštitne ograde, upozorava se, riječ je o zazivanju nesreće.

"Prošlog sam tjedna nešto dulje ostala u dnevnoj smjeni na poslu i vraćala se kući kada je već vani bio mrak, možda oko 22 sata. S drugog kata zgrade jasno se vidjelo svjetlo, nalik na vatru, čula se i glazba i glasovi. Sigurno je kako se tamo okuplja kakva ‘ekipica‘. Dva dana kasnije, po danu, primijetila sam da je na mjestu gdje sam vidjela svjetlo i čula zvukove veliki grafit. Ne znam, možda je i prije bio tamo, ali ga nisam primjećivala. Jasno je kako tamo netko boravi noću, a čini se kao jako opasno mjesto i usred bijela dana!" dojavljuje čitateljica, inače zdravstvena djelatnica u KBC-u Osijek.

Iz Sveučilišta J.J. Strossmayera nemaju saznanja o tomu što se eventualno događa u zgradi njihove buduće knjižnice. Prof. dr. sc. Drago Šubarić, prodekan za strategiju razvoja i financije osječkog Sveučilišta, tvrdi da je gradilište osigurano, a o kretanjima i grafitima ne zna ništa.

"Ograda oko gradilišta redovno se provjerava i održava. Nitko za sada nije prijavio da je nešto oštećeno ili da se zgradom netko koristi. Postoji i kontakt-policajac koji obilazi to područje, s njim dobro surađujemo. Ni on nam nije prijavio nikakva neovlaštena kretanja. No svakako ćemo sada dodatno pregledati zgradu i provjeriti što se događa", kaže Šubarić.

Lokaciju smo obišli s vanjske strane iz Gupčeve ulice te se, koliko oko i objektiv fotoaparata doseže, uvjerili da se na drugome katu betonske konstrukcije uistinu nešto događa. Veliki crno-bijeli grafit tamo prekriva jedan cijeli zid te svjedoči kako su ovdje građevince zamijenili nepozvani gosti.

Iz PU osječko-baranjske, upitani o ovome slučaju, za sada se nisu očitovali. I.Solar
Iz osječkog Sveučilišta nemaju saznanja o tomu što se eventualno događa u zgradi njihove buduće knjižnice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike