Regija
SLAVKO NEDIĆ I GRUPA RIM:

U Đakovu premijera pjesme o sestrama sv. Križa, dio su i mjuzikla
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Pjesma Sveti križ ishodište je za tamburaški mjuzikl iz prošlosti Đakova, nazvan je Slavonska rapsodija
ĐAKOVO

Na petom koncertu duhovne glazbe "Vrijeme je žetve milosti Božje", što će u okviru Strossmayerovih dana biti održan u nedjelju, 27. rujna, premijerno će biti izvedena pjesma posvećena milosrdnim sestrama sv. Križa u Đakovu, koje su prije tri mjeseca bile stavljene pred veliki izazov epidemije koronavirusa.

Uz podršku zajednice osjetile su tada i stigmu pojedinaca, a dok se njihov samostan našao pred najvećim zdravstvenim izazovom dosad, kao i time da je virus izišao izvan njegovih zidina i drugdje po gradu. Pjesma Sveti križ snimljena je u znak potpore sestrama, a na tu je ideju došao Slavko Nedić, voditelj Sakroritma, emisije duhovne glazbe na HKR-u. Njegove kćeri Ružica i Maja čine grupu RiM koja njeguje duhovnu glazbu. RiM je nastupio na koncertu i prve godine, a sada će izvesti pjesmu Sveti križ.

- Kada sam saznao da je koronavirus ušao u samostan i čuo neumjesne reakcije pojedinaca da su zbog toga sestre postale "crne ovce" koje više nikome ne trebaju, da se zaboravilo kako pomažu svima, spontano sam u emisiji pozvao ljude da ih se prisjete u molitvi, da sada one trebaju našu pomoć. Odjek je bio velik, a došlo je to i do sestara i dirnulo ih. Mnogo se ljudi javilo s podrškom, molitvom. Pozvao sam pjesnikinju Ivu Čuvalo da stvorimo pjesmu, napisala je tekst, ja glazbu, a materijal smo povjerili Tihomiru Ivanetiću. "Skupit ću ekipu", rekao je odmah Tiho. Pjesmu izvode moje kćeri Ružica i Maja. Izvodeći duhovnu glazbu nikada nisu pjevale tamburaške pjesme, no kada su Kruno Dražić i Damir Butković napravili aranžman, kada je pjesma snimljena, sve je sjelo na svoje - kaže Nedić. Bio je to začetak još jedne ideje.

- Kada sam je prvi put čuo, sinulo mi je: Ovo je ishodište budućeg tamburaškog mjuzikla Slavonska rapsodija, a bavi se slavonskom, đakovačkom pričom i prošlošću, u čijem je središtu dvoje mladih čija priča, tj. mjuzikl, završava ljubavnim happy endom. Mjuzikl govori i o sestrama sv. Križa, o njihovoj obrazovnoj ulozi, kao i pomaganju bolesnima. Ponovno sam nazvao Ivu Čuvalo. Pjesma Sveti križ bit će jedna od 20 songova u mjuziklu. Iva je već krenula u istraživanje prošlosti. Došla je do podatka da je Đakovo prije 150 godina zadesio potres, pa tuberkuloza. U tom času ekonomsku i političku situaciju obilježava Hedervary na čelu Sabora, slavonski seljaci u bescjenje prodaju sve svoje i odlaze za Ameriku, što ima mnogo paralela sa sadašnjim vremenom, a jedna od intencija mjuzikla i jest da se tako nešto i sada nekako ponavlja, pa i kroz mjuzikl protkanu ljubavnu priču dvoje glavnih likova – seoske djevojke Jelice i folksdojčera Roberta - najavljuje Nedić. Dok je Jelica skromna seoska djevojka koja zahvaljujući Strossmayerovoj odredbi da i djevojke mogu učiti škole i uz blagoslov roditelja dolazi u internat što ga vode sestre sv. Križa kako bi se obrazovala za učiteljicu na selu, Robert je sin bogatih roditelja koji su ga dali u školu u Beč, i sav je u trendovima te metropole. "Dvoje mladih sreću se za vrijeme praznika na probi zbora Sklad", dodaje Nedić. Pobornik bečkih trendova Robert dežurni je kritičar te dvoje mladih konfrontiraju stavove, pa i oko gradnje katedrale, što je za Roberta bacanje novca, a Jelica je uvjerena da će jednom i sam papa služiti misu u njoj. Robert nakon potresa dolazi u Đakovo i oboli od TBC-a te završi u bolnici gdje o njemu brinu sestre sv. Križa, kao i Jelica koja im pomaže…

Vrijeme radnje mjuzikla je od jeseni 1883. do jeseni 1884. Uz Ivu Čuvalo (scenarij), Slavka Nedića (glazba), za aranžmane zadužen je dvojac koji čine Dražić i Butković.

Suzana Župan
nastupa pet izvođača duhovne glazbe
Na 5. koncertu “Vrijeme je žetve milosti Božje”, čija je začetnica Maja Muškić, nastupit će Mješoviti zbor sv. Nikole Sikirevci, fra Miroslav Petrac Osijek, Đakovčanke Đakovo, Zvonimir Kalić Strizivojna i RiM Zagreb. “Već je prvi koncert pokazao veliki interes Đakovčana za ovu vrstu glazbe. Dosad su na ovom koncertu nastupila najpoznatija imena iz svijeta duhovne glazbe poput grupe Emanuel i dr.”, kaže Muškić.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike