Sport
OSIJEK SLAVIO U VARAŽDINU

Basel je već prežaljen, stigla druga prvenstvena pobjeda
Objavljeno 20. rujna, 2020.
Osječanima za pobjedu bilo dovoljno 20-ak minuta pritiska na početku susreta

Nogometaši Osijeka uspješno su riješili svoju prošlosezonsku "crnu mačku", momčad Varaždina.


Osječanima je za drugi uzastopni prvenstveni trijumf u eri Nenada Bjelice na njihovoj klupi dovoljno bilo 20-ak minuta jakog pritiska koji su nametnuli odmah na početku susreta. Nakon toga Osijek je igrao na sigurno ne dopustivši domaćinu ni jednu ozbiljniju priliku za pogodak, a sam je mogao zabiti još poneki da se ponekad nije malo previše kompliciralo u završnici akcija. No ključno je što je osječka momčad uzela prva tri boda na gostovanjima ove sezone, posebno jer je samo tri dana ranije odigrala zahtjevnu europsku utakmicu protiv Basela.

Žaper donio prednost


Osijek nije gubio vrijeme na početku susreta jer je odmah od prve minute krenuo u visoki presing, čime je domaćina stavio na ozbiljna iskušenja. Već u trećoj minuti agilni Mierez je pucao s 11-12 metara iskosa, bio je to dobar prizemni pokušaj, koji je zapeo za nekoga u obrani Varaždina, pa je završio u korneru. Još bolju priliku Osijek je imao tri minute kasnije kada se Erceg nakon prizemnog ubacivanja Jurčevića našao sam pred Zelenikom, istina u teškom kutu, pa je domaći vratar uspio odbiti njegov udarac, lopta se idealno dokotrljala do Bočkaja, a on je bio sam na 12-13 metara od vrata i kada se očekivala egzekucija, on je opalio po lopti svom snagom, što je ispalo sasvim neprecizno, a mogao je mirno ciljati nepokriveni dio vrata. Međutim, igra bijelo-plavih u prvih 20-ak minuta bila je točno ono što se od njih očekuje u utakmicama ovakvog tipa. Nisu dopustili domaćinu hvatanje ritma, već su mu ga posve razbili svojom agresivnošću i stalnim pritiskom na posljednju liniju.

Teško je živio Varaždin u tim trenucima, osjetila se i lagana panika u njihovim redovima jer Osječani su djelovali vrlo odlučno i agresivno, a što je najvažnije, uspjeli su materijalizirati u obliku vodećeg pogotka koji je u 15. minuti postigao Žaper nakon Bočkajeva ubačaja iz kuta. Nakon što je došla do zaslužene prednosti, osječka je momčad malo smanjila gas, pa kako je vrijeme odmicalo, domaćin je sve više dolazio do zraka, ali to nije stvaralo prevelike probleme obrani Osijeka. Igralo se uglavnom između dva kaznena prostora bez nekih većih prilika, s tim da su Osječani i dalje bili opasniji, a Varaždinci nikako nisu nalazili rješenje za igru Ramona Miereza, koji im je doslovce pokupio gotovo sve lopte, bile one u zraku ili na zemlji. Iako možda više nisu bili tako opasni u napadu, bijelo-plavi su apsolutno kontrolirali razvoj situacije na terenu i domaćina držali prilično daleko od svojih vrata, o čemu svjedoči podatak kako domaćin u prvih 45 minuta nije uputio ni jedan udarac u okvir Ivušićevih vrata. S druge strane u 45. minuti mogao je Osijek udvostručiti svoju prednost kada je Bočkaj odlično ubacio zdesna, a na drugoj vratnici skočio je Erceg i glavom naciljao donji lijevi kut, udarac je bio precizan, ali ne dovoljno snažan, pa ga je uspio zaustaviti Zelenika. Tako se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Osijeka, koja je po igri i prilika mogla biti izraženija, ali najvažnije je što se Osijek od samog početka postavio vrlo autoritativno, čime je posve neutralizirao igru domaćih.

Potpuna kontrola

U nastavku susreta Osječani nisu baš bili tako ambiciozni kada je ofenziva u pitanju. Više su se orijentirali na umirivanje i kontrolu igre, iako je bilo nekih situacija pred vratima Varaždina koje su se mogle bolje iskoristiti. Jedna od takvih bila je ona u 59. minuti kada je Mierez prošao po lijevoj strani, došao do "peterca", pa lažnjakom na travu bacio Stolnika te pokušao povratnom loptom pronaći Pilja, ispred kojeg je obrana domaćih ipak uspjela izbaciti loptu u korner. Domaćin je pokušavao doći do izjednačenja, ali nije mu baš puno toga uspijevalo jer obrana Osijeka bila je koncetrirana. U 83. minuti Osječani su zabili pogodak preko Kleinheislera, koji nije priznat zbog zaleđa, a u 90. minuti već umorni Mierez propustio je kazniti pogrešku Urate kada je loše vraćao loptu prema svom vrataru, Argentinac je to osujetio, ali se spetljao u trenutku kada je trebao uputiti udarac. Za kraj, duboko u sudačkoj nadoknadi mogao je Ndockyt, nakon što mu je Mierez prenio loptu glavom, postići drugi pogodak, ali nije uspio prebaciti Zeleniku, no Osječani nisu previše žalili zbog toga jer je sudac Ivan Bebek ubrzo označio kraj susreta, što je značilo kako su bijelo-plavi uzeli prva tri ovosezonska boda na gostovanjima.
Dalibor Keler
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
VARAŽDIN - Stadion "Anđelko Herjavec". Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 1437. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelac: 0:1 Žaper (15). Žuti kartoni: Obregon (Varaždin), Majstorović, Jugović (Osijek). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)

VARAŽDIN 0

Zelenika 6, Memija 6, Stolnik 6, Senić 6, Urata 6, Pellumbi 6, Đurasek 5,5, Kolarić 5(od 46. Posavec 5,5), Mehdinkani 5,5 (od 59. Delić 5,5), Drožđek 5,5 (od 81. Petković -), Obregon 6 (od 59. Benko 5,5).

OSIJEK 1 (1)

Ivušić 6, Igor Silva 7, Škorić 7, Majstorović 6,5, Jurčević 6 (od 79. Talys -), Žaper 6,5, Jugović 6,5 (od 73. Kleinheisler -), Pilj 6,5, Bočkaj 6,5 (od 67. Ndockyt 6), Erceg 6, Mierez 7.
0:1

Bočkaj je ubacio iz desnog kuta na drugu vratnicu, gdje je utrčao Žaper i iz blizine glavom poslao loptu u mrežu
neljubazni gosti
TRENER VARAŽDINA SLAVIO 250. UTAKMICU U HNL-u
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike