Novosti
COVID U OBŽ-U: TKO NAJČEŠĆE OBOLIJEVA I UMIRE

Na osječkom području najviše umiru pretili s pratećim bolestima
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Istraživanja su pokazala da je smrtni ishod vjerojatniji kod onih koji već imaju neki zdravstveni problem

Prema službenim podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Osječko-baranjske županije do 18. rujna zabilježeno je 938 pozitivnih osoba na koronavirus. To je ukupno šest posto svih oboljelih do sada u Hrvatskoj, a kojih je do sada više od 14 tisuća. Unatoč niskom postotku, upravo je Osječko-baranjska treća županija u Hrvatskoj prema broju pozitivnih slučajeva, i to odmah iza Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba. Od do sada ukupno 248 umrlih u Hrvatskoj, njih 35 upravo je iz ove županije.

​Od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih u Hrvatskoj je 1,68 posto, dok je u svijetu prosjek 3,6 posto. Prema podatcima nacionalnog HZJZ-a, gledano prema broju oboljelih, u Osječko-baranjskoj županiji u posljednjih 14 dana incidencija zaraze koronavirusom govori da će se od 100.000 stanovnika zaraziti njih 40. Epidemiolozi osječkog ZZJZ-a za naš list dostavili su i podatak koji govori da je na području Osječko-baranjske županije bolest COVID-19 češće otkrivena u osoba ženskog spola (69,1 %). Razloge za ovu spolnu disproporcionalnost u odnosu prema ostatku Hrvatske, ali i većine svijeta, gdje muškarci čine veći postotak zaraženih, treba tražiti u situaciji prodora virusa u dom časnih sestara u Đakovu tijekom lipnja, gdje je u najvećem dijelu riječ upravo o ženama starije dobi. Tako je prosječna dob oboljelih žena na osječkom području bila 49,6 godina, a kod muškaraca 39,3. Ukupna prosječna dob oboljelih, odnosno zaraženih, iznosila je 45,6 godina. Ona je nešto viša nego prosječna srednja dob zaraženih u Hrvatskoj, koja iznosi 42,1 godinu. I ovaj prosjek iznova narušava incident s prodorom virusa u dom časnih sestara.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da dvije najveće infektološke klinike u Hrvatskoj, zagrebačka i splitska, unatrag tjedan dana bilježe pad broja hospitaliziranih, dok je na razini Hrvatske postotak hospitaliziranih u odnosu na tjedan ranije dva posto veći. Tako je u četvrtak na razini Hrvatske bilo 300 hospitaliziranih, što je u odnosu na tjedan dana ranije 20 manje, dok su na respiratoru 24 osobe. Recimo kako ih je u petak u KBC-u Osijek bilo svega 17. Također, u proteklih tjedan dana broj aktivnih slučajeva smanjio se za gotovo 18 posto. U zadnjih tjedan dana zabilježena je zaraza kod 72 zdravstvena djelatnika, a 545 ih je u samoizolaciji.

Opasna debljina
Kada se gleda komorbiditet i smrtnost, sva istraživanja do sada su pokazala da je smrtni ishod vjerojatniji kod onih koji već imaju neki zdravstveni problem, i to 8,8 posto, dok je to kod onih bez tih problema iznosi 1,3 posto. S porastom broja komorbiditeta rizik je bio veći. Za one koji su imali dva rizika vjerojatnost lošeg ishoda bila je 160 posto veća, a 80 posto za one s jednim rizikom. Za pacijente s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća taj je rizik za loš ishod bio 160 posto veći. Najgore prolaze onkološki pacijenti kojima rak povećava rizik za 250 posto. Potvrđuju to i talijanska istraživanja koja su pokazala da su žrtve koronavirusa u većini imale neke zdravstvene deficite, a čak polovina imala je tri i više bolesti prije negoli su zaraženi koronavirusom, odnosno njih 99 posto. Istraživanje 355 smrtnih slučajeva u Italiji pokazalo je da su samo tri žrtve, ili 0,8 posto, bile ranije potpuno zdrave.

Upravo ove podatke potvrđuju i slučajevi umrlih u KBC-u Osijek. Svi umrli, a koji su ujedno bili i na respiratori, imali su već ranije neku bolest. Kod nas su to često bile pretile osobe koje su kao posljedicu pretilosti imali i dijabetes i srčane bolesti. Kada kažemo pretile osobe, tada je riječ o osobama s težinom većom od 150 kilograma, a važno je reći da je upravo pretilost, koja uza se veže i druge bolesti, iznimno rizična kada je u pitanju bolest COVID-19. Imali smo i osobe s bubrežnom insuficijencijom te nekoliko pacijenta s leukemijom i drugim malignim bolestima. Nije se dogodilo ni u jednom slučaju da umrla osoba u podlozi nije imala neku bolest. Čak i slučaj mlađeg muškaraca s osječkog područja koji je na koncu preminuo u Zagrebu, pokazalo se da je imao stečenu bolesti koje karakterizira poremećaj enzima. Svi kronični bolesnici zato bi trebali biti krajnje oprezni i minimalno se izlagati mogućnosti zaraze. "Dobar primjer jedan je od naših liječnika koji je prestao pušiti kada je čuo da od bolesti COVID-19 češće obolijevaju pušači", kaže ravnatelj KBC-a doc.dr.sc. Željko Zubčić.

Najviše oboljelih u 20-ima
U dobi do devet godina, točnije kada su u pitanju djeca, na području Osječko-baranjske županije registrirana je 41 pozitivna osoba do sada. Spolna raspodijeljenost gotovo je jednaka u ovoj dobi, pa je virus potvrđen kod 21 djevojčice i 20 dječaka. Najveći broj pozitivnih slučajeva zabilježen je u dobi između 20 i 29 godina, gdje je virus potvrđen kod 167 osoba, i to 85 djevojaka i 82 mladića. To znači da ova dobna skupina čini čak oko 20 posto svih zaraženih. Najmanje zaraženih potvrđeno je u dobi od 90 do 99 godina, i to samo kod pet žena. Inače, gledano u konkretnim brojkama, do sada je u Osječko-baranjskoj županiji zaraženo 528 žena i 337 muškaraca (podatci do 11. rujna).

Nefreteta Z. Eberhard
U OBŽ-u sedam novozaraženih osoba
U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije između subote i nedjelje testirana su 273 uzorka, od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije su osobe sa šireg područja Donjeg Miholjca i Osijeka, a po jedna je iz Đakova, Darde i Popovca. U KBC-u Osijek hospitalizirano je petnaest osoba, trenutačno nema oboljelih od koronavirusa na respiratoru. Sedam novih kontakata stavljeno je u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 370 osoba. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 38 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno nijedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije.I.A.
U Hrvatskoj aktivno 2138 slučajeva
Između subote i nedjelje zabilježeno je 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom, četiri su osobe preminule, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je 2138, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Među oboljelima 281 pacijent na bolničkom je liječenju, a 21 je na respiratoru. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj ukupno su 14.922 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 248 preminulo, ukupno se oporavilo 12.536 osoba, od toga 183 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 9475 osoba. Do danas su ukupno testirane 258.864 osobe, od toga 4384 u zadnja 24 sata.

Kako su naveli na službenoj Twitter stranici Koronavirus.hr, preminule su tri muške osobe (KB Dubrava, 1945. godište; KIB „Dr. Fran Mihaljević“, 1936. godište; OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, 1937. godište), i jedna ženska osoba (OB Šibenik, 1939. godište).