Novosti
EK PROGLASILA NAJVEĆOM PRIJETNJOM

Kriminalci iz cijele Europe naoružavaju se na Balkanu
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Od 22-godišnjeg Osječanina u subotu oko četiri sata ujutro oduzet “škorpion”

Gotovo da nema teškog zločina u Hrvatskoj u kojem nije korišteno ilegalno oružje, a očito ga je sve lakše nabaviti. Osječka policija, u subotu oko 4 sata, na najfrekventnijem dijelu grada za noćne izlaske mladih, u Tvrđi, otkrila je 22-godišnjeg mladića koji je kod sebe imao "škorpion".

- Tijekom intervencije zbog narušavanja javnog reda i mira, policajci su kod 22-godišnjaka pronašli i oduzeli mu automatski pištolj "škorpion". Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 22-godišnjak je uhićen te mu je tijekom dana izvršena pretraga doma i automobila. Pri pretragama policajci su pronašli i oduzeli četiri plastična paketića marihuane ukupne težine 4,5 grama te dvije kutije s ukupno 36 tableta "Nolvadexa" od deset miligrama. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 22-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Zašto je mladi Osječanin bio naoružan te gdje je i od koga kupio oružje, na policiji je da to otkrije, no ovo nije prvi primjer gdje još, zapravo djeca, mladići imaju ilegalno oružje. Početkom godine 41-godišnjak iz Požege dobio je kaznenu prijavu jer je 18-godišnjem sugrađaninu prodao ilegalni pištolj.

Prijetnja za cijelu Uniju
Europska komisija predložila je novi Akcijski plan EU-a za kontrolu trgovine vatrenim oružjem za razdoblje od 2020. do 2025., u kojem kao najveću prijetnju zbog krijumčarenja oružja navodi zemlje zapadnog Balkana, odnosno jugoistok Europe.

- Vatreno oružje koje se krijumčari iz zapadnog Balkana i unutar njega, i dalje je prijetnja za cijeli europski kontinent. Procjenjuje se da je 2,3 milijuna komada oružja u vlasništvu civila u zemljama zapadnog Balkana registrirano, a 3,8 milijuna neregistrirano. Preusmjeravanje nezakonito preinačenog oružja sa streljivom bez projektila, plinskog oružja, ili oružja za uzbunjivanje, u pravo vatreno oružje sve je učestalije, a regija je tranzitna točka za krijumčare takva oružja. Dostupnost vatrenog oružja povećava opasnost od teškog i organiziranog kriminala, pa tako i od terorizma. Procjenjuje se da je 2017. u EU-u 35 milijuna komada nezakonitog vatrenog oružja bilo u vlasništvu civila, 56 posto procijenjenog ukupnog broja komada vatrenog oružja. Prema tim procjenama, u dvanaest država članica više je nezakonitog nego zakonitog vatrenog oružja - navodi Europska komisija u novom akcijskom planu kojim su obuhvaćene i Ukrajina i Moldavija.

Europska komisija ističe kako su ilegalna trgovina, distribucija i uporaba vatrenog oružja i dalje ozbiljna prijetnja, a posebice se povećala prodaja onesposobljenog, ponovno osposobljenog i preinačenog vatrenog oružja. Nezakonito vatreno oružje lakše je dostupno preko interneta, posebice na tamnoj mreži – dark web, a uz skupine organiziranog kriminala nezakonitom trgovinom tim oružjem sve se više bave pojedinačni kriminalci.

Dobra zarada
Kriminalist Željko Cvrtila kaže da se lako zna otkuda to ilegalno oružje potječe.

- Tu je mnogo oružja zaostalog iz Domovinskog rata i još uvijek je u privatnim rukama, očito onih koji su spremni to prodati. To je ključno i poznato Europskoj komisiji, jer znaju otkuda oružje najčešće dolazi, i to prema zapljenama koje su odrađene, kao i policijskim akcijama koje su to pokazale. Podrijetlo se zna i prema samom oružju. Oružje nabavlja svatko tko misli, iz nekog razloga, da mu treba i pri tome nema veze je li riječ o mladoj, ili o osobi starije životne dobi. Očito je oružje lako dostupno mladima, no danas im je mnogo lakše dobiti informacije na internetu. Nekada je bilo teško doći do oružja koje se koristilo za obranu, a oni sada imaju sasvim druge motive za nabavu - kaže kriminalist, kako dodaje i da je oružje na ovom području vrlo jeftino.

- Cijena za automatsko oružje kreće se od nekoliko stotina, pa do dvije-tri tisuće eura. Međutim, kod nas je oružje vrlo jeftino, odnosno može se nabaviti već za 200 ili 300 eura, a ako ga uspiju dostaviti u zemlje zapadnog EU-a, cijena dostiže i nekoliko tisuća eura. Za jeftino oružje nabavljeno u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, može se deseterostruko zaraditi na samo jednom komadu oružja, pa se zato time ljudi i bave. U zapadnoj Europi ta je ilegalna dostupnost oružja dobrano onemogućena, zato i mora dolaziti izvana, pa se transport, odnosno put oružja skuplje plaća, isto kao i kod droge i krijumčarenja ljudi. Ključno je riješiti problem krijumčarenja oružja na izvorištu, jer ako se ovdje uspiju pohvatati svi koji imaju ilegalno oružje, riješili ste problem u EU-u - zaključuje kriminalist Željko Cvrtila.

Sandra Lacić
KORIŠTENO U TERORISTIČKIM NAPADIMA
Prema navodima Europske komisije, stalna prijetnja potvrđena je u nekoliko studija od kojih je u posljednjoj istaknuto da je oružje upotrijebljeno u terorističkim napadima u EU-u nabavljeno putem lokalnih tržišta nezakonitog vatrenog oružja te je utvrđeno da potječe s Balkana. U toj studiji također se navodi da glavnina nezakonitog vatrenog oružja u Europi potječe s istog područja te se govori o poveznici između Balkana i malog oružja koje se koristi u državama članicama EU-a u raznim vrstama kriminala.

U nedavnoj studiji navodi se da je u Europi u razdoblju od 2009. do 2018. na javnim i polujavnim mjestima došlo do 23 masovne pucnjave u kojima je ubijena 341 osoba. Europol je 2015. zabilježio 57 terorističkih napada u kojima je upotrijebljeno vatreno oružje. U 2017. vatreno oružje upotrijebljeno je u 41 posto svih terorističkih napada, što je blagi porast u odnosu na 2016., kada je zabilježeno 38 posto. U nedavnim predmetima kojima se bavio Eurojust potvrđeno je da je u nekoliko terorističkih napada korišteno vatreno oružje, i da je bilo kontakata između mreža za nezakonitu trgovinu i terorista te terorističkih organizacija.
NAJČEŠĆE SE KRIJUMČARE PUŠKE
Nekoliko Europolovih izvješća o procjeni prijetnje potvrđuju da je zapadni Balkan i dalje jedna od glavnih regija preko kojih se odvija trgovina prema EU-u te se navodi da je potrebno povećati protok informacija i obavještajnih podataka između EU-a i zapadnog Balkana. To potvrđuje i posljednja globalna studija UNODC-a o vatrenom oružju, prema kojoj nezakonito vatreno oružje, posebice jurišne puške, i dalje dolazi sa zapadnog Balkana, i to zbog velikih razlika u cijeni u odnosu na zapadnu Europu. Kriminalne organizacije koje su aktivne u EU-u uglavnom do oružja dolaze nelegalnom preinakom nesmrtonosnog oružja i nezakonitom trgovinom, bilo nezakonitim prijenosom između država članica EU-a, ili krijumčarenjem iz zemalja izvan Europske unije, uglavnom iz jugoistočne Europe. Ilegalno vatreno oružje prije svega čine pištolji i puške s užlijebljenim cijevima, na koje se odnosi 34 posto, odnosno 27 posto zapljena. EU, kao područje bez unutarnjih granica, nastoji suzbiti tu prijetnju, pa je postroženo zakonodavstvo koje se odnosi na vatreno oružje kako bi se izbjeglo da ono dođe u krive ruke.
3,8

milijuna komada neregistriranog oružja na zapadnom je Balkanu, prema procjeni Europske komisije
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om