Regija
U SVEČANOM MIMOHODU 55. JESENI PROŠLO OKO 50 SKUPINA

Vinkovačke jeseni: Defileom i snimkama na videozidu spojili su cijelu Hrvatsku
Objavljeno 20. rujna, 2020.
Između nastupa skupina na pozornici na videozidu prikazana je izvedba društava koja nisu mogla doći, 24 KUD-a iz 18 gradova

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Uživalo se jučer i okom, i uhom, i s punim srcem u suncem okupanom gradu na Bosutu, na 55. Vinkovačkim jesenima, jubilarnim, ali i specifičnim zbog protuepidemijskih mjera.
Ove su se godine Jeseni, naime, morale odvijati u skromnijem opsegu, u skladu s epidemiološkim preporukama i trajale su od 17. do 20. rujna, no unatoč tome, pjesme i plesa, snaša i bećara, narodnog ruha nije nedostajalo. Potvrda poznatom bećarcu "Oj Vinkovci, alaj ste na glasu...", bio je tako i jučerašnji svečani mimohod, kada je rijeka čuvarica i čuvara tradicije prošla gradskim središtem - manja, ali važno da nije presušila! Riječi "Neka mimohod krene!", izgovorio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić s pozornice pokraj "lampe nasrid Vinkovaca", poželjevši dobrodošlicu svim posjetiteljima, i kazavši kako se i ovaj put, unatoč specifičnostima, pokazalo "puno srce vinkovačko", i gostoljubivost najstarijeg europskog grada koji voli i s ponosom čuva svoju tradiciju.

- Imamo puna srca jer, i u ovim okolnostima, imamo Jeseni. Ali sljedeće godine, nadamo se, moći ćemo opet pozvati u Vinkovce sve ljubitelje ove naše tradicijske manifestacije i da će 56. Vinkovačke jeseni biti u svojoj svojoj punini, onakve na kakve smo svi i navikli - poručio je Bosančić.
U mimohodu gradom je prodefiliralo pedesetak skupina, kulturno-umjetničkih društava, udruga koje njeguju kulturnu baštinu, ali i konjanika, ukrašenih zaprega s domaćeg, vukovarsko-srijemskog područja. Odjekivali su zvuci tamburice, plesalo se i pjevalo, pokazala se raskoš narodnog ruha, čime je mimohod još jednom, na jednom mjestu, donio svu ljepotu i bogatstvo izvornog hrvatskog folklora.

Rasplesali su se KUD-ovi iz Vinkovaca, Rokovaca-Andrijaševaca, Bogdanovaca, Čakovaca, Bošnjaka, Cerića, Đeletovaca, Šiškovaca, Županje, Ilače, Lipovca, Iloka, Komletinaca, Ivankova, Antina, Novih Jankovaca, Nijemaca, Starih Mikanovaca, Privlake, Cerne, Vukovara, Jarmine, Strošinaca, Prkovaca, Tordinaca, Otoka, Nuštra, Retkovaca, Petrovaca, Donjeg Novog Sela i Tovarnika, a između nastupa skupina na videozidu, na središnjoj pozornici, u kratkom filmu prikazani su i nastupi društava diljem Hrvatske koja nisu mogla doći na Jeseni, a koje je snimateljska ekipa - 24 KUD-a u 18 gradova - posjetila i kamerom zabilježila ono najbogatije od njihove kulture, tradicije i običaja. Ta videorazglednica Hrvatske još je jedna posebnost 55. Jeseni koje su opet spojile cijelu Hrvatsku, od Dubrovnika, preko Zagreba, pa do Vinkovaca.

Iako “manje, ali slađe”, sa samo nekoliko priredbi, s maskama, termalnim kamerama, dezinfekcijom - i 55. Jeseni unijele su radost u srca i Vinkovaca i Hrvatske dokazavši iznovice - od Sokaka s autohtonim proizvodima preko svečanosti otvorenja do mimohoda, kao najreprezentativnijeg dijela - da bez imalo sumnje ostaju i nadalje čuvaricom baštine!
Sanja Butigan

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike