Kultura
U PUTOPISU ZABILJEŽIO SAŠA PJANIĆ

Vika ljeto u Pubu: Virovitička kulturna alternativa svoje prve korake načinila pod zaštitnim maskama
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Program je donio glazbene nastupe, književne večeri i izložbe fotografija
VIROVITICA - Kada šećete Viroviticom, ulice često znaju biti prazne, čak i u vrijeme bez korone. Mogli biste još i pomisliti kako su Virovitičani jedva dočekali samoizolaciju i predali joj se šaptom… - tako počinje reportaža, "virovitički kulturni putopis", o gradu zarobljenom obveznim dezinfekcijama, medicinskim maskama, smanjenim društvenim kontaktima i pojačanim samokontrolama u vrijeme koronavirusa, 2020., koju je na izmaku ljeta objavio virovitički freelance fotograf i putopisac Saša Pjanić.

Vika ljeto u Pubu

Naime, udruga Virovitička kulturna alternativa (javnosti poznatija po već uvriježenom nazivu Vika) svoje prve korake neplanirano je načinila pod zaštitnim maskama, uz potporu Ministarstva kulture i medija, i uspješno je realizirala projekt Vika ljeto u Pubu 2020. Riječ je o tromjesečnom programu glazbenih nastupa, književnih večeri i izložbi fotografija u virovitičkom cafe-baru Pub, od lipnja do početka rujna, koji su zaokružili Virovitičko kulturno ljeto.


Uz glazbene programe u Pubu, a nastupili su Vatra, Spotty Mug, Epitaf, Truth ≠ Tribe, B Confidentional & The Secret Four, Paul The Walrus i Doringo iz Zagreba te Cat Paws iz Daruvara, Književna Vika organizirala je književne večeri, na kojima su predstavljeni Zvonimir Grozdić, Žarko Jovanovski (dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman Pizzeria Europa - i 100.000 kuna novčane nagrade), Siniša Matasović i Jovo Mraović, zatim Mario Kovač, Dejan Inđić, Zlatko Majsec, Hrvoje Mimica, Dino Tremens, Milko Kiš i Ivana Blažević Kiš te sisački književnici Sanja Domenuš i Denis Vidović. Cafe-bar Pub bio je domaćin i dvjema izložbama virovitičkih fotografa, a projekt je izvanrednom svirkom zaključio legendarni Erotic Biljan and His Heretics.


Novoobnovljeni dvorac Pejačević, virovitički hram kulture, s novom i originalnom stalnom postavom Gradskog muzeja Virovitica ima znatnu posjećenost, kojoj je pridonijela i izložba zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt Između htijenja i realnosti - industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. - 1990. Kazalište Virovitica, koje je opstalo i kada su se gasila kazališta u znatno većim gradovima, i ove je godine organiziralo festival Virkas (Virovitičke kazališne susrete), a u teško vrijeme koronakrize izišlo je među Virovitičane na otvorenu pozornicu atrija palače Pejačević i u lipnju 17. put održalo Virovitičko kazališno ljeto, koje je počelo prigodnom predstavom Mikeški korona kabare virovitičkoga glumca Draška Zidara.


U gradu su izostale dvije najveće manifestacije, međunarodni sajam Viroexpo u ožujku i proslava Dana sv. Roka, zaštitnika grada, u kolovozu, ali je, ipak, kultura ovoga ljeta u Viroviticu "ulazila na sva vrata". Tako i kružok pjesnika, glumaca, glazbenika i ljubitelja poezije u cafe-baru Cug i dalje održava Roklicerove večeri. Pa kad se sve zbroji, a zasigurno su neki kulturni događaji nenamjerno ostali nespomenuti, kulturna ponuda u središtu Virovitičko-podravske županije pobijedila je okolnosti prouzročene koronakrizom.
Kulturni putopis

- Virovitičani očito imaju što ponuditi i reći, znaju to artikulirati, mogu organizirati vrhunske kulturne događaje i kao odlični domaćini ugostiti ljude. Ako smo u kriznoj godini s malim budžetom napravili ovakvo što, u nekoj normalnijoj godini možemo samo još bolje - rekao je predsjednik udruge Vika Mario Petrinjak.

Podsjetimo na kraju da je autor "virovitičkoga kulturnoga putopisa" i član udruge Vika Saša Pjanić, kao autor teksta i fotografija putopisne reportaže Pedalom po Bilogori - Ljepota slobodnog spusta, objavljene u putnom časopisu Croatia Airlines, dobio nagradu Grand prix Marko Polo za najbolju turističku reportažu u 2016. godini. Prošle školske godine ta je reportaža uvrštena u udžbenike hrvatskoga jezika za prvi razred srednje škole.

Petar Žarković
Mario Petrinjak

predsjednik udruge

Virovitičani očito imaju što ponuditi i reći, znaju to artikulirati, mogu organizirati vrhunske kulturne događaje i kao odlični domaćini ugostiti ljude. U nekoj normalnijoj godini možemo samo još bolje
Entuzijasti svjesni da život ide dalje
Nije Virovitica jedini grad, ni u svijetu, ni u Hrvatskoj, koji je sve to zateklo i koji se morao (i još uvijek se mora) prilagođavati svemu što zarazno zlo sa sobom donosi. No u gradu djeluje skupina entuzijasta svjesnih da život ide dalje, a upravo o njihovim naporima i postignućima piše Saša Pjanić. On podsjeća da su profesori Mario Petrinjak, Ivan Manjkas i Vedran Gorjup u suradnji s Turističkom zajednicom, Klubom mladih Virovitice i Savjetom mladih Grada Virovitice prije tri godine pokrenuli projekt Svirka u Palači i potaknuli okupljanje građana u platformu s ciljem osmišljavanja, organizacije i promocije kulturnih događaja. Početkom 2019. iz redova Glazbene škole "Jan Vlašimsky" potekla je inicijativa "koja je itekako obilježila virovitičko kulturno ljeto".
Možda ste propustili...

U TEHNIČKOM MUZEJU NIKOLA TESLA

Danas se zlato ispire pred turistima

USKORO I ENGLESKO IZDANJE ROMANA JASNE HORVAT

Osječanka na otoku Marka Pola predstavila "Vilijun"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT TRIJA SOLENZA U KULTURNOM CENTRU

Izložba zatvorena adekvatnom pompom

2

GRADSKI MUZEJ VIROVITICA IMA NAJBOLJI NOVI STALNI POSTAV

Donedavno Virovitičani nisu mogli ući ni u krug kandidata za nagrade poput ove

3

PROMOCIJA ZBIRKE PRIČA JULIJANE MATANOVIĆ

Zbirka koja se čita u dahu