Novosti
UPOZORENJE EUROPSKIH GOSPODARSTVENIKA

Klimatski ciljevi opteretit će tvrtke
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Europska komisija predstavila je novi, još ambiciozniji plan smanjenja emisija stakleničkih plinova u EU-u za najmanje 55 posto do 2030. godine, u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Udruženje europskih komora Eurochambres, čiji je HGK član, upozorava da povećanje ciljeva smanjenja emisija samo po sebi neće biti dovoljno za borbu protiv globalnog zatopljenja koje je stvorio čovjek, ali će stvoriti dodatna opterećenja za gospodarstvo. Stoga komore pozivaju na praktične mjere i konkretne korake koji će pomoći poduzećima u tranziciji na održivo gospodarstvo do 2050. godine.

"Cilj je postavljen vrlo ambiciozno, ali taj je put odavno zacrtan i nema alternativu. Tvrtke su zabrinute, pogotovo one energetski i okolišno intenzivne, ali su svjesne nužnosti ovakvih odluka. Transformacija prema klimatski neutralnom i resursno učinkovitom gospodarstvu bit će financijski zahtjevna, ali oni koji je zanemare neće biti konkurentni i izgubit će tržište. Dobro je što će Hrvatska od Europske komisije imati na raspolaganju dodatna financijska sredstva za realizaciju projekata", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako će HGK pravovremeno obavještavati tvrtke o svim novostima, natječajima i otvorenim financiranjima te će organizirati webinare i druge oblike edukacije i informiranja.

Iz Eurochambresa također poručuju da klimatske politike moraju imati u vidu produktivnost i konkurentnost europskih poduzeća. Naglašavaju da pravilna provedba postojećeg zakonodavstva, koja jamči planiranje i sigurnost ulaganja, mora imati prioritet nad daljnjim izmjenama. "EU ima najambiciozniji okvir klimatske politike na svijetu. Te ciljeve moramo transformirati u poslovne mogućnosti, a zatim će ih slijediti i druge regije", izjavio je predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl. I.B.
Možda ste propustili...