Novosti
PREMIJER O AFERI JANAF I KRITIKAMA IZ PARLAMENTA

Uhićenja su dokaz Vladine aktivne politike i nulte tolerancije na korupciju
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su uhićenja u aferi Janaf dokaz Vladine aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju, bez obzira na ime i prezime, dužnost, ili stranku. "Politika Vlade, mene osobno, i HDZ-a, jest da su naša pravosudna tijela, Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija neovisni, nepristrani, samostalni u svom radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To je osnovno načelo našeg funkcioniranja", rekao je novinarima Plenković.


Važno je da svi razumiju da ne postoji nekakva magična kutija s pomoću koje bi netko moga znati što netko drugi radi, kazao je Plenković, poručujući kako je jedini način, ako postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje, da DORH i policija rade svoj posao.


"Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira na ime i prezime, dužnost, i stranku. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi slučajevi djelovat će preventivno, i to je cijeli smisao. Nema nikad umora od borbe protiv korupcije, baš nikada", naglasio je premijer. Ako se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara, istaknuo je Plenković, i ustvrdio da su, bez obzira na uhićenje HDZ-ova zastupnika Dražena Barišića, Vlada i parlamentarna većina stabilni. Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu, pa mu je također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem. "To nije problem zato što sve što je vezano uz njega nije vezano uz njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato što je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku zato da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno", rekao je.


Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica, Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi.


"Ako im se dokaže, ili ako ne mogu obnašati svoju funkciju, onda svakako za to postoje zamjenici da institucija grada može funkcionirati", kazao je.


Plenković je pritom opovrgnuo tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a.


"Pa i nije baš, prvo nisam nikad čuo za tu tvrtku, koliko sam vidio u mandatu mene kao predsjednika HDZ-a oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a provjerio sam - gospodin nije ni član HDZ-a", ustvrdio je.
Na pitanje hoće li smijeniti Kovačevića, odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju, jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik. Na upit postoji li način ili sustav kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije, ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. "Nemate nikakvog načina da ovako nešto uočite, to je jednostavno nemoguće", rekao je. H
FRUSTRIRANI UCJENJIVAČI I TEORIJE
Premijer Plenković odbacio je i spekulacije pojedinih oporbenih zastupnika da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević, navodno, trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja. "Mi živimo u svijetu pabirčenja, šuškanja. Malo sam to pratio, jer su mi dali određene linkove, pa da vidim koje sve nebuloze možete čuti od saborskih zastupnika, klubova, posebice Domovinskog pokreta i Mosta, dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon njih imali ucjenjivački kapacitet, jer to je bio jedini domet njihovih programa i stavova", kazao je Plenković novinarima. Oni su se sada pretvorili u "frustrirane ucjenjivače koji smišljaju teorije da je premijer nešto znao, ili da mu je netko nešto rekao", dodao je. "Sve te stvari treba otkloniti, policija i DORH rade svoj posao neovisno, a usto ovakve stvari rade tajno. Ako je nešto tajno, onda to nije javno, onda za to ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade", naglasio je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na koronavirus 87 novopozitivnih osoba

2

OKUPLJANJA U VRIJEME EPIDEMIJE

Na oglas za četiri koronaredara javilo im se 20 osoba

3

622 PACIJENTA NA BOLNIČKOM LIJEČENJU, 38 NA RESPIRATORU

U Hrvatskoj rekordnih 1424 novozaraženih, umrlo 11 osoba