Osijek
SINDIKAT UPOZORAVA: DJEČJI VRTIĆ BEZ PLANA B!

Odgojitelji nemaju zamjenu ako moraju u samoizolaciju
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Iz Sindikata poručuju kako su na tešku situaciju upozorili još u lipnju

Iako u sustavu osječkih gradskih vrtića još nije zabilježen slučaj samoizolacije odgojitelja ili djece zbog sumnje u zarazu koronavirusom, iz dana u dan raste zabrinutost hoće li i kako dječji vrtić funkcionirati ako se takvo što dogodi. Naime, odgojitelji upozoravaju, već samo nastojanje da se maksimalno, u granicima mogućnosti, poštuju mjere protiv zaraze u ionako prekapacitiranim skupinama vrtićaraca, a posebno jasličara, zahtijeva svakodnevni prekovremeni rad i stvara golem pristisak na njih.

Prekovremeni sati
"Najveći je problem što je odgojiteljica u gradskim vrtićima i za normalne uvjete premalo, posebice u ovoj pedagoškoj godini koja bilježi više upisane djece nego ikada. Odgojitelje veseli što djece ima u vrtićima, znači da su roditelji zaposleni, da se širi svijest o važnosti socijalizacije, ali nas istodobno rastužuje to što se sukladno povećanju broja djece i dodatno ne zapošljavaju odgojitelji. Za primjer, imamo situaciju da u jednu jasličku skupinu s dva smjenska odgojitelja ide 19 djece, dok ih prema pedagoškom standardu ne bi trebalo biti više od desetero! Također, vrtićke skupine sa po 30 mališana, pa i više, nisu ništa neobično. Što znači da dok ne dođe druga odgojiteljica u skupinu te nakon što ona koja je radila prvu smjenu ode, samo jedna od njih brine o tolikom broju djece. To stvara golem stres, ljudi padaju s nogu. Posebice sada kada se radi na tome da nema miješanja i preklapanja u skupinama. Kako naše odgojiteljice rade prema principu odgojiteljskih parova, neke od njih i godinama zajedno, ne žele se međusobno ostavljati na cjedilu, a i žao im je djece, pa dolaze na posao mnogo ranije mimo rasporeda i odlaze kasnije. Mnogo se tu skuplja prekovremenih sati koji se, bar za sada, ne plaćaju“, nabraja Dajana Vučko, predsjednica Sindikalne udruge u predškolskom odgoju koja proteklih 20 godina organizira zaposlenike Dječjeg vrtića Osijek.

Dodaje kako bi uz postojeće uvjete rada u objektima Dječjeg vrtića Osijek odlazak i samo nekoliko odgojiteljica u samoizolaciju bio nenadoknadiv.

"Koliko mi znamo, ne postoji nikakav plan B. Zapravo, nitko nam ne zna reći što će se dogoditi ako, primjerice, jedan odgojiteljski par završi u samoizolaciji kao kontakt zaraženog djeteta, roditelja, ili neke osoba iz privatnog kruga. Tko će raditi umjesto njih? Nema tko! Zamjenskog tima nema, a odgojiteljice iz drugih skupina ne mogu ostaviti ‘svoju‘ djecu, jer je riječ o prevelikim skupinama da u njima minimalno dva tjedna radi samo jedna osoba cijeli dan. Uz to, to bi opet značilo miješanje djece i odgojitelja, a to se ne preporučuje“, objašnjava Vučko.

U tijeku pregovori?
Napominje kako je riječ o problemu na koji je Sindikat upozorio Upravno vijeće Dječjeg vrtića Osijek još u lipnju, kada je već bilo poznato da će ove jeseni gradski predškolski sustav biti popunjen s približno 3000 mališana.

"Tada smo upozoravali kako će od jeseni sustav biti pod izuzetnim opterećenjem te da treba u ljetnim mjesecima raspisati natječaje i zaposliti još odgojitelja. No, odgovori koji stižu do nas su da, s jedne strane, Grad Osijek takvo što ne odobrava, a s druge da od natječaja nema nikakve koristi, jer na Zavodu za zapošljavanje nema odgojitelja. Kada je u pitanju ovo posljednje želimo istaknuti da na mjestu odgojitelja, ili uz odgojitelja, mogu raditi i osobe drugih, srodnih struka, te da je važno osigurati ruke koje će prihvatiti djecu kada dođu u vrtić i brinuti se o njima. To mogu biti i učiteljice, medicinske sestre, njegovateljice koje samostalno, ili u odgojiteljskom paru s odgojiteljicama, mogu kvalitetno raditi taj posao u slučajevima kada postoji potreba“, kaže Vučko.

Iz Grada Osijeka i Dječjeg vrtića Osijek do zaključenja ovog broja nisu komentirali ove navode. No, kako neslužbeno doznajemo, u tijeku su pregovori između Dječjeg vrtića Osijek i osnivača ustanove Grada Osijeka oko dodatnih zapošljavanja, ali i plaćanja prekovremenih sati odgojiteljicama.

Ivana Solar
ODGOJITELJI SE SNALAZE KAKO ZNAJU
Zaključak analize podataka predškolskih ustanova iz 2018. i 2019. u pet hrvatskih gradova jest kako je djece u jasličkim i vrtićkim skupinama previše u odnosu prema propisanim mjerama, posebice kada je u pitanju Slavonija. Tako je pravilo da se na papiru poštuje odrednica od po dva odgojitelja po skupini u redovnom 10-satnom programu, no koliko ukupno po skupini ima djece, vrlo je fleksibilno te službeno varira do njih 28, a neslužbeno i čak do 35. Uz to, spomenuta dva odgojitelja u 10-satnom programu u stvarnosti ne postoje, jer u praksi manje od polovine dnevne satnice ne rade zajedno. Velik su problem i zamjene odgojitelja na bolovanjima, s obzirom na to da osnivači mahom ne odobravaju stalno zapošljavanje “trećih odgojitelja” koji bi cirkulirali kao zamjena. Tako nije neuobičajeno da se u slučaju kratkoročnih bolovanja (do dva tjedna) zamjene bolesnih odgojitelja u vrtiće i jaslice ne šalju, pa se odgojitelji snalaze kako znaju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu