Osijek
SINDIKAT UPOZORAVA: DJEČJI VRTIĆ BEZ PLANA B!

Odgojitelji nemaju zamjenu ako moraju u samoizolaciju
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Iz Sindikata poručuju kako su na tešku situaciju upozorili još u lipnju

Iako u sustavu osječkih gradskih vrtića još nije zabilježen slučaj samoizolacije odgojitelja ili djece zbog sumnje u zarazu koronavirusom, iz dana u dan raste zabrinutost hoće li i kako dječji vrtić funkcionirati ako se takvo što dogodi. Naime, odgojitelji upozoravaju, već samo nastojanje da se maksimalno, u granicima mogućnosti, poštuju mjere protiv zaraze u ionako prekapacitiranim skupinama vrtićaraca, a posebno jasličara, zahtijeva svakodnevni prekovremeni rad i stvara golem pristisak na njih.

Prekovremeni sati
"Najveći je problem što je odgojiteljica u gradskim vrtićima i za normalne uvjete premalo, posebice u ovoj pedagoškoj godini koja bilježi više upisane djece nego ikada. Odgojitelje veseli što djece ima u vrtićima, znači da su roditelji zaposleni, da se širi svijest o važnosti socijalizacije, ali nas istodobno rastužuje to što se sukladno povećanju broja djece i dodatno ne zapošljavaju odgojitelji. Za primjer, imamo situaciju da u jednu jasličku skupinu s dva smjenska odgojitelja ide 19 djece, dok ih prema pedagoškom standardu ne bi trebalo biti više od desetero! Također, vrtićke skupine sa po 30 mališana, pa i više, nisu ništa neobično. Što znači da dok ne dođe druga odgojiteljica u skupinu te nakon što ona koja je radila prvu smjenu ode, samo jedna od njih brine o tolikom broju djece. To stvara golem stres, ljudi padaju s nogu. Posebice sada kada se radi na tome da nema miješanja i preklapanja u skupinama. Kako naše odgojiteljice rade prema principu odgojiteljskih parova, neke od njih i godinama zajedno, ne žele se međusobno ostavljati na cjedilu, a i žao im je djece, pa dolaze na posao mnogo ranije mimo rasporeda i odlaze kasnije. Mnogo se tu skuplja prekovremenih sati koji se, bar za sada, ne plaćaju“, nabraja Dajana Vučko, predsjednica Sindikalne udruge u predškolskom odgoju koja proteklih 20 godina organizira zaposlenike Dječjeg vrtića Osijek.

Dodaje kako bi uz postojeće uvjete rada u objektima Dječjeg vrtića Osijek odlazak i samo nekoliko odgojiteljica u samoizolaciju bio nenadoknadiv.

"Koliko mi znamo, ne postoji nikakav plan B. Zapravo, nitko nam ne zna reći što će se dogoditi ako, primjerice, jedan odgojiteljski par završi u samoizolaciji kao kontakt zaraženog djeteta, roditelja, ili neke osoba iz privatnog kruga. Tko će raditi umjesto njih? Nema tko! Zamjenskog tima nema, a odgojiteljice iz drugih skupina ne mogu ostaviti ‘svoju‘ djecu, jer je riječ o prevelikim skupinama da u njima minimalno dva tjedna radi samo jedna osoba cijeli dan. Uz to, to bi opet značilo miješanje djece i odgojitelja, a to se ne preporučuje“, objašnjava Vučko.

U tijeku pregovori?
Napominje kako je riječ o problemu na koji je Sindikat upozorio Upravno vijeće Dječjeg vrtića Osijek još u lipnju, kada je već bilo poznato da će ove jeseni gradski predškolski sustav biti popunjen s približno 3000 mališana.

"Tada smo upozoravali kako će od jeseni sustav biti pod izuzetnim opterećenjem te da treba u ljetnim mjesecima raspisati natječaje i zaposliti još odgojitelja. No, odgovori koji stižu do nas su da, s jedne strane, Grad Osijek takvo što ne odobrava, a s druge da od natječaja nema nikakve koristi, jer na Zavodu za zapošljavanje nema odgojitelja. Kada je u pitanju ovo posljednje želimo istaknuti da na mjestu odgojitelja, ili uz odgojitelja, mogu raditi i osobe drugih, srodnih struka, te da je važno osigurati ruke koje će prihvatiti djecu kada dođu u vrtić i brinuti se o njima. To mogu biti i učiteljice, medicinske sestre, njegovateljice koje samostalno, ili u odgojiteljskom paru s odgojiteljicama, mogu kvalitetno raditi taj posao u slučajevima kada postoji potreba“, kaže Vučko.

Iz Grada Osijeka i Dječjeg vrtića Osijek do zaključenja ovog broja nisu komentirali ove navode. No, kako neslužbeno doznajemo, u tijeku su pregovori između Dječjeg vrtića Osijek i osnivača ustanove Grada Osijeka oko dodatnih zapošljavanja, ali i plaćanja prekovremenih sati odgojiteljicama.

Ivana Solar
ODGOJITELJI SE SNALAZE KAKO ZNAJU
Zaključak analize podataka predškolskih ustanova iz 2018. i 2019. u pet hrvatskih gradova jest kako je djece u jasličkim i vrtićkim skupinama previše u odnosu prema propisanim mjerama, posebice kada je u pitanju Slavonija. Tako je pravilo da se na papiru poštuje odrednica od po dva odgojitelja po skupini u redovnom 10-satnom programu, no koliko ukupno po skupini ima djece, vrlo je fleksibilno te službeno varira do njih 28, a neslužbeno i čak do 35. Uz to, spomenuta dva odgojitelja u 10-satnom programu u stvarnosti ne postoje, jer u praksi manje od polovine dnevne satnice ne rade zajedno. Velik su problem i zamjene odgojitelja na bolovanjima, s obzirom na to da osnivači mahom ne odobravaju stalno zapošljavanje “trećih odgojitelja” koji bi cirkulirali kao zamjena. Tako nije neuobičajeno da se u slučaju kratkoročnih bolovanja (do dva tjedna) zamjene bolesnih odgojitelja u vrtiće i jaslice ne šalju, pa se odgojitelji snalaze kako znaju.
Možda ste propustili...

GRAĐANI SE VEĆ RASPITUJU

Sajam antikviteta zasad izgledan

AFIRMACIJE KULTURE ČITANJA

Pozvali građane da daruju knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAOS U PROMETU KAO POSLJEDICA NEPOSTOJANJA PAUK SLUŽBE

Beskrupulozni vozač blokirao
ulaz u autopraonicu, vlasnik
djelatnicu morao poslati kući

2

RASPISAN TEHNIČKI NATJEČAJ ZA NOVI VRTIĆ U TENJI

Niknut će moderna zgrada
za 120 vrtićaraca i jasličara

3

NEMA NI TRENINGA NITI REKREACIJE

Školske dvorane još su nedostupne sportašima i rekreativcima