Regija
CESTA POPOVAC - KAMENAC: U ZAVRŠNE RADOVE POČETKOM 2021.?

Cijeli višemilijunski projekt koči i čestica vrijedna 70-ak kuna!
Objavljeno 19. rujna, 2020.
CIJELI VIŠEMILIJUNSKI PROJEKT KOČE IMOVINSKO- PRAVNI ODNOSI I ČESTICA VRIJEDNA 70-AK KUNA

POPOVAC - Višegodišnjoj gradnji županijske ceste koja će spojiti Popovac i Kamenac, čini se, nazire se kraj. Radni strojevi, doduše, još uvijek nisu na terenu, ali se završetku bliži rješavanje ‘‘papirologije‘‘. Podsjetimo, gradnja ove (druge) ceste koja presijeca Bansku kosu planirana je u tri faze. Izgrađena je dionica od Popovca do svetišta Marije Lurdske te od Kamenca do nove beljske Vinarije (granica Općine Kneževi Vinogradi). Preostao je spoj dug približno dva kilometra, ali se pokazalo da administrativna priprema traje znatno duže od građevinskih radova.

- Imovinskopravne odnose rješavamo već više od godinu dana. Većina je, doduše, brzo riješena, ali je problem nastao s tri čestice u vlasništvu dviju osoba od kojih je jedna preminula. Budući da nije imala nasljednika, pokrenut je sudski postupak prebacivanja čestica u vlasništvo Općine i on će brzo biti riješen. Jedna od spomenutih čestica imala je šest vlasnika razasutih po svijetu. Malo-pomalo, stupili smo u kontakt sa svima njima. Nije sve teklo glatko, ali smo pet šestina uspjeli otkupiti. Vlasnik šeste šestine jednostavno ne želi prodati odnosno prepisati svoj dio - objašnjava Zoran Kontak, načelnik općine Popovac, naglašavajući kako je riječ o površini od desetak četvornih metara vrijednoj 70-ak kuna. Da stvar bude zanimljivija, vlasnik je, nastavlja, najprije pristao dati punomoć, ali se kasnije predomislio, pa njegov inat koči projekt vrijedan 20 milijuna kuna. Budući da je riječ o čestici od javnog interesa, Županijska uprava za ceste, tvrdi Kontak, pred nadležnim će sudom pokrenuti postupak izvlaštenja.

- Prema najavama iz Županije, radovi na gradnji posljednje faze ove ceste krenut će početkom iduće godine. Projektna je dokumentacija izrađena, a građevinska dozvola postoji - ističe, podsjećajući kako će gradnjom ceste Popovčanima, ali i stanovnicima susjednih sela, znatno biti skraćen put do Osijeka.
Ivica Getto

ŠIRILI BI PONUDU
Izgradnjom ceste čestice u njezinoj okolici dobit će na vrijednosti, a već postoje zainteresirani investitori koji bi dodatno proširili turističku ponudu. Osim toga, Popovac više neće biti ‘’mjesto u kojemu se okreće autobus jer iza njega - nema više ništa.’’ Ideja o gradnji ove ceste rođena je prije desetak godina, a ‘’prvi ašov’’ zarinut je u srpnju 2012. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura