Kultura
VEČER MLADIH U VARAŽDINU

Najbolji studenti četiriju akademija skupa na sceni
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Mladi glazbenici nastupaju večeras uz novonastali Barokni ansambl Muzičke akademije u Zagrebu

S obzirom da su ove godine Barokne večeri jubilarne, slavljenički su planovi još prošle godine bili skovani i vjerojatno izjednačeni sa željama. Ipak je to 50. izdanje. Zanemarimo li trenutačnu situaciju, što bi bilo drukčije pitali smo sadašnjeg ravnatelja, cijenjenog skladatelja Davora Bobića:


- Ovogodišnje su Večeri trebale biti održane pod pokroviteljstvom Europske komisije u Hrvatskoj, no zbog virusne pandemije već početkom ožujka revidirali smo program prema naputku Ministarstva kulture i medija te ga prilagodili novonastaloj situaciji. Planirani su bili nastupi dosadašnjih dobitnika prestižnih festivalskih nagrada Lukačić i Murai, većinom solista i ansambala iz zemalja koje su bile države-partneri Festivalu. Pregovaralo se s velikim imenima poput Philippea Jarouskyja, Jordi Savalla, Reinharda Goebela, Venecijanskog baroknog orkestra, a posebna atrakcija trebala je biti predstava na otvorenom Circus‘ iz Barcelone.


Ravnatelj Bobić program je nazvao Ujedinjena snaga hrvatske kulture i umjetnosti. Cijeli ovogodišnji program iznijet će hrvatski izvođači, sve redom vrhunski interpreti barokne glazbe, kaže ravnatelj, ističući da je u svakoj neprilici potrebno iznaći priliku za novi put, a u ovom slučaju to je koncepcija prilagođena ovim izazovnim vremenima u kojima živimo te koja su nam svima bitno izmjenila svakodnevni život. Upravo iz tog prkosa i ponosa iznjedrio se program temeljen na snazi hrvatske izvodilačke kvalitete rane glazbe i veličini hrvatske glazbene baštine - napominje ravnatelj. Možda paradoksalno po prvi puta na otvorenju nastupit će i domicilni Varaždinski komorni orkestar pod vodstvom violinistice hrvatskoga podrijetla Latice Honde Rosenberg.


Subota je rezervirana za mladost i novinu.


- Prema prijedlogu naše dekanice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić uvrstili smo koncert nazvan 4 akademije na kojem će nastupati ponajbolji studenti umjetničkih akademija iz Zagreba, Pule, Splita i Osijeka, uz novonastali Barokni ansambl Muzičke akademije u Zagrebu kojeg će voditi profesorica Laura Vadjon, istaknuta hrvatska violinistica. S velikim se iščekivanjem očekuje upravo taj nastup jer će gotovi svi studenti nakon preduge stanke ponovno zajednički muzicirati u prekrasnom ambijentu


otvorene pozornice kod bedema dvorca Stari grad Varaždin. Ne moram isticati koliko velika je važnost i radost za svakog mladog glazbenika nastup u navedenom projektu te koja će se mladenačka energija sjediniti upravo na tom koncertu - ponosan je Bobić.


Po prvi puta prvi festivalski vikend bit će ispunjeni koncertima na otvorenom. To je prije svega grabište kod bedema Starog grada Varaždin gdje će se održavati veći koncerti, dok je u nedjelju nastup ugledne sopranistice Ivane Lazar uz pratnju na tzv. pianoforteu poznatog čembalista i orguljaša Pavla Mašića u otvorenom prostoru atrija Županijske palače. Od ponedjeljka se vraćaju u sakralne prostore, a to su veće varaždinske crkve - katedrala, franjevačka crkva i crkva sv. Nikole te novoobnovljena velika koncertna dvorana HNK. Ipak ćemo i jedan koncert održati u dvorcu Trakošćan, ali u prostoru vanjskog atrija.


Nedvojbeno je da će ove godine posjetitelja biti manje na programima. Prijašnjih godina bilo je posve drukčije.


- Obično je Festival brojao oko 10.000 posjetitelja i naravno da zbog epidemioloških mjera će ta brojka biti bitno smanjena. Primjerice naša katedrala može primiti i do 500 ljudi, a u ovim uvjetima maksimalan broj publike određen je na 135 posjetitelja. Naravno da to izaziva mnogobrojne poteškoće jer već sada imamo problem zbog upita u svezi prodaje ulaznica za tražene koncerte kao što su nastupi naše vrsne mezzosopranistice Renate Pokupić uz slavne Zagrebačke soliste ili, pak, koncert nazvanom In memoriam u počast preminulom maestru Vladimiru Kranjčeviću, a koji će biti održan u nedjelju, 27. rujna u Varaždinskoj katedrali uz sudjelovanje zbora Cantores Sancti Marci i Hrvatski barokni ansambl. Pad prodaje ulaznica bit će evidentno velik, jer smo sada drastično ograničeni njihovim brojem. Gledajući aktualnu situaciju u Europi u svijetu, moramo biti zahvalni da su ipak svi naši nacionalni festivali održani zahvaljujući stručnosti, razumijevanju i agilnosti naše ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Koncertni život nije stao i ponovno se pokreće, dok u mnogim državama primijećen je potpuni zastoj glazbenog i kulturnog života, mnoge agencije su zatvorene i trenutno ne rade, mnogi festivali uopće nisu održani. U stalnom sam kontaktu s kolegama iz SAD-a, Rusije, Izraela, Velike Britanije, Njemačke i vjerujte mnogi nam se dive na odvažnosti i hrabrosti da hrvatska kultura opstaje u ovim teškim i nadasve izazovnim vremenima.


Jubilarne Večeri imaju još jednu novinu, a spajaju - nespojivo:
- To je prije svega prvo pojavljivanje tambure na ovom festivalu i to kao solističkog glazbala uz spomenuti Barokni ansambl Muzičke akademije u Zagrebu. Kao što smo prvi u svijetu otvorili sveučilišni studij tambure na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku tako ćemo se sada u nastupu našeg studenta na bisernici Dominika Miloševića pod mentorstvom Zlatka Galika po prvi puta u povijesti predstaviti s interpretacijom Vivaldijeva djela na ovako iznimno uglednoj manifestaciji - zaključuje Davor Bobić.


Narcisa Vekić
NESVJESNO SMO MOGUĆNOSTI TAMBURE
Krije li se toga i neko njegovo osobno HVALA Osijeku i Slavoniji ili unatoč često pejorativnoj percepciji u javnosti, daje tamburi zasluženu pozornost i poziciju, pitali smo Davora Bobića:

- Pa iskreno možda smo još nedovoljno svjesni koliki je značaj otvaranje sveučilišnog studija tambure u Osijeku te kolike mogućnosti ima taj instrument još u svojem daljnjem razvoju misleći pritom na izbor repertoara koji eto varira u ovom slučaju od baroka pa sve do ultra modernih kompozicija suvremenih autora. Naša misija i ciljevi su dakako stalno obogaćivanje literature u skladu sa visokim interpretativnim mogućnostima ovog instrumenta koje još moramo dodatno istražiti. Duboko vjerujem da nastavnički kadar Odsjeka za instrumentalne studije na našoj Akademiji ima taj potencijal.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas