Magazin
TJEDNI OSVRT

Zdravi sendviči prve dame nikako nisu jeftini
Objavljeno 19. rujna, 2020.

U okviru programa Živjeti zdravo Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravsto, na čijem je čelu dr. sc. Sanja Musić Milanović, inače znanstvenica koja se bavi istraživanjem odrednica prekomjerne težine te ujedno i supruga predsjednika Zorana Milanovića, dala je niz savjeta za prehranu školaraca. Ipak, prva dama našla se na meti kritika dijela javnosti.

Jer “provociraju” čak i nazivi deset sendviča koji se predlažu: đački integralni sendvič, proteinski super sendvič, tortilja s piletinom i mocarelom, pršutko, mediteranski sendvič, namaži i smaži, integralni šareni, omlet sendvič, fišburger i tunjevina u graham pecivu. Iz Službe za promicanje zdravlja pak poručuju: “Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da pripremljeni obrok bude nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan.”

Ali preporuke su naišle i na negativne komentare, uglavnom zbog cijena namirnica potrebnih da se pripreme sendviči koje preporučuje doktorica Milanović. Tako su i mediji izračunali koliko bi koštao svaki takav sendvič. Prosječna cijena, kako se pokazalo, iznosi 15 kuna. Uglavnom, nimalo zanemariva stavka za učenički džeparac ili osiromašene kućne budžete, i to samo za jedan sendvič dnevno. No nutricionistica Karmen Matković Melki o svemu kaže: “Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, uočila sam kako se stvorila žustra rasprava oko spomenutog prijedloga...

Zabrinjava to što se inicijative promoviranja pozitivnih prehrambenih navika često u javnosti svedu na kritiziranje i debatiranje oko detalja, a time se pravi problem, koji je u tome da su nam djeca sve deblja i deblja jer nemaju dobre prehrambene navike, ne rješava!” komentirala je Matković Melki.

Inače, gospođa Milanović u posljednje se vrijeme posebno angažirala u promociji zdravog načina života te će i na taj način iskoristiti svoju poziciju prve dame. Usto, podsjetimo kako je još kao supruga tada premijera Zorana Milanovića u prehrani preporučila crni kruh, što je također izazvalo brojne polemike, jer je skuplji od bijelog. Ipak, našla je način na koji bi si i siromašniji građani mogli priuštiti crni kruh. “On inicijalno jest skuplji, no crni kruh jednostavno možete rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja - ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane”, poručila je.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike