Magazin
ROMAN SIMIĆ

Nužnost promjene i mudrost određivanja pravog smjera
Objavljeno 19. rujna, 2020.
UMJETNIČKI DIREKTOR FESTIVALA EUROPSKE KRATKE PRIČE

Festival Hay objavio je svoj ambiciozni program online događaja i događaja uživo u sklopu projekta Hay Festival Europa28, 6. - 9. listopada, tijekom kojeg će 28 istaknutih spisateljica, novinarki, umjetnica, znanstvenica i poduzetnica - jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva - promišljati vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljati.

U povodu najavljenih zbivanja CristinaFuentes, direktorica festivala Hay, izjavila je:

- U vremenu kada se cijeli svijet suočava s novim izazovima, ponosno predstavljamo festival Hay Europa28, besplatnu platformu za promišljanje i interakciju s idejama sutrašnjice. Cilj je projekta prikupiti znanja najistaknutijih stručnjaka te posebno istaknuti doprinos žena, koji je u ovim područjima nedovoljno zastupljen i dosljedno se smanjuje. Pridružite nam se uživo i online.

Roman Simić, umjetnički direktor Festivala europske kratke priče, o cijelom projektu kaže:

- Ako je u 19 godina Festivala europske kratke priče postojala godina u kojoj smo toliko trebali vizije budućnosti, onda je to ova. Na brojne načine 2020. mijenjala je i projekt Europa28, na kojemu u Rijeci - europskoj prijestolnici kulture - imamo zadovoljstvo surađivati s festivalom Hay. Propitivanje i potraga, koja se isprva ticala prije svega kontinenta na kojemu živimo, počeli su zahvaćati šire, postavljati pitanja i davati odgovore koji nam trebaju globalno. Nužnost promjene i mudrost određivanja smjera, pronalaženje načina i prilagodba novim uvjetima u kojima živimo, odrastamo, radimo i stvaramo, potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem različitosti, sućut… sve to odjekuje u riječima i djelima pisaca koji će u listopadu gostovati na pozornicama Rijeke i Zagreba, bilo da na pozornicu dolaze osobno, bilo da se javljaju iz svojih dalekih domova. Zahvaljujući njima siguran sam da će suradnja Haya i FEKP-a u Hrvatskoj ponuditi nove vizije, modele i mogućnosti blizine.

Također se oglasila i Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020:

- Izuzetno smo ponosni što su festival Hay i Festival europske kratke priče dio programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ako itko to čini, spisateljice i pisci utjelovljuju dragocjenu mogućnost zamišljaja budućnosti, svijeta u kakvom bismo mogli ili željeli živjeti. Ova je, 2020., godina pokazala koliko nam je krhka stvarnost i koliko mnogo znači imati povjerenja u energiju ljudi, umjetnika, organizatora. Zbog tog povjerenja, optimizma i neodustajanja događa se i ovaj festival, koji nam nudi mnogo više od književnosti. Nudi nam vizije budućnosti koje možemo graditi, pred kojima možemo i strepjeti, koje nam razbuđuju maštu i čine nas živima. (D.J.)
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike