Novosti
VELIKA AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Milijunska korupcija u Janafu
Objavljeno 17. rujna, 2020.
MIP je jednoglasno skinuo imunitet Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP)

Uskok je u četvrtak uhitio direktora tvrtke Janaf Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utjecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje.


Iako Uskok ne navodi identitete osumnjičenika, riječ je o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, koji su ujedno i saborski zastupnici te ih je štitio imunitet. No saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo sastalo se u četvrtak poslijepodne i obojici zastupnika jednoglasno je skinulo imunitet. DORH je za dvojicu zastupnika tražio odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, ali i davanje odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora.

Namještanje poslova

Uskok je priopćio da se uhićenja i pretrage provode u suradnji s policijom nad više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti, i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju. ‘‘Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena‘‘, zaključio je Uskok.


Kako neslužbeno doznajemo, u pitanju je velika policijska akcija koja traje već godinu dana, a zbog sumnji da je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, primio 1,9 milijuna kuna u gotovini od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, kojemu je sredio unosne poslove s državnom tvrtkom. Kako navodno stoji u kaznenoj prijavi, novac je Petek osobno predao, a mediji prenose informaciju da postoji i policijska snimka primopredaje mita. Sumnja se da je Petek tako od Kovačevića dobio dva posla za Janaf koji ukupno vrijede 40 milijuna kuna. Petek i njegova tvrtka dobili su poslove modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, te proširenja sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin. No suspektan je način na koji je Petek dobio te poslove jer je Kovačević navodno tražio od svojih direktora, Vlade Zorića iz Sektora sigurnosti i zaštite te Damira Vrbanca iz Sektora transporta nafte, da naprave sve kako bi upravo Elektrocentar Petek pobijedio na natječajima za te poslove. Zorić i Vrbanac također su prijavljeni za zlouporabu položaja.


Pretrage, kako se doznaje, traju i u drugim gradovima, a prema neslužbenim informacijama uhićeno je ukupno 10 osoba. Navodno se u Slavoniji pretražuje i farma oca Dragana Kovačevića.


Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić potvrdio je ranije da je Kovačević uhićen pod sumnjom u trgovinu utjecajem te da očekuje "pretraživanje još niza prostorija." Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan na Uskoku, Farčić je kazao kako je vjerojatnije da će se to dogoditi u petak. "Ne mogu govoriti koliko je poslova u pitanju. Državni odvjetnik donosi odluku, to javno obznanjuje i to će nekim priopćenjem vjerojatno uskoro napraviti. Moja slika je zasad prilično skučena jer se odnosi samo na jednu osobu. Meni još nitko nije službeno priopćio da je desetak ljudi uključeno", izjavio je Farčić.


HDZ-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić izjavio je kako ne zna zbog čega DORH traži skidanje njegova zastupničkog imuniteta. "Iz medija sam čuo da se traži skidanje mog zastupničkog imuniteta", izjavio je Barišić novinarima.
Elektrocentar poveznica?

Izrazio je spremnost odgovoriti na pitanja svih relevantnih institucija, navodeći da ga ni jedna od nadležnih institucija nije kontaktirala niti je angažirao odvjetnika. "Spreman sam odgovoriti na sva pitanja i kako sustav zatraži da se ponašam, ja ću se ponašati", istaknuo je Barišić te dodao kako nije kontaktirao ni jednu od institucija da provjeri o čemu je riječ. "Smatram da nisam napravio nikakvo inkriminirano djelo niti moj rad kao gradonačelnika i predsjednika Skupštine trgovačkih društava nije narušio bilo koji pozitivan zakon Republike Hrvatske", naglasio je.


Kako se spominje tvrtka Elektrocentar Petek kao moguća poveznica između različitih gradova i Janafa, novinari su ga pitali je li i Velika Gorica poslovala s tom tvrtkom te postoji li tu neki "posao s repom", na što je Barišić odgovorio kako vjeruje da ne postoji nikakav "rep" i da je Grad poslovao po zakonu. "Grad je poslovao s tom tvrtkom i mislim da trenutačno nemamo ni jedan aktivan ugovor, a moguće da naša trgovačka društva imaju poslovne odnose", naveo je Barišić. Demantirao je da poznaje Dragana Kovačevića, rekavši da se ne može sjetiti jesu li se ikada sreli. Što se tiče opcije da zbog skidanja imuniteta ne bude u mogućnosti obnašati zastupnički mandat, Barišić je uvjeren da neće biti narušena parlamentarna većina niti da će doći do krize vlasti.
Saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić također je izjavio da ne zna zašto ga se tereti te da Grad nije imao nikakve odnose, ni poslovne ni gospodarske niti privatne s Janafom. Kazao je da nema nikakve poslovne ni privatne odnose ni s Draganom Kovačevićem. "Prije tri-četiri godine bili smo na kavi, u zajedničkom društvu, ali nemamo nikakav poseban odnos, mislim da nemam čak ni njegov broj", rekao je Grgić. Na novinarsko pitanje kazao je da ne zna protumačiti sve ovo što se događa jer Nova Gradiška nema apsolutno nikakvih odnosa s Janafom. Možda, dodao je, "neku malu naknadu koju nam oni plaćaju za zemljište uz autocestu, ali to je mizeran iznos."


Vuk Tešija/H
Plenković: Kome se utvrdi krivnja, taj će i odgovarati
Premijer Andrej Plenković, komentirajući u četvrtak uhićenja i izvide u Janafu, izrazio je podršku DORH-u, Uskoku i PNUSKOK-u u svim njihovim aktivnostima te poručio da će svatko kome se utvrdi krivnja za ta djela i odgovarati. "Još jedna vrlo jasna poruka, koju smo kazali i tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru - zadaća svih tijela, osobito pravosudnih - DORH-a, Uskoka, PNUSKOK-a i policije je da nepristrano i samostalno rade posao i da temeljito istraže i procesuiraju sve one za koje postoji sumnja da su sudjelovali u određenim koruptivnim aktivnostima", rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade. "Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna i kontinuirana", naglasio je Plenković ustvrdivši da mandat njegove Vlade dokazuje da se ona zalaže za borbu protiv korupcije i to "konkretnim aktivnostima." I saborski zastupnici komentirali su uhićenja: vladajući Dario Hrebak smatra kako institucije rade svoj posao, dok oporbeni Tomislav Tomašević vjeruje da ni svakodnevno uhićivanje godinu dana ne bi riješilo problem korupcije.
VEĆINA STABILNA
Dražen Barišić, saborski zastupnik HDZ-a, stavio je u četvrtak kasno poslijepodne svoj mandat u mirovanje. "Na njegovo mjesto trebao bi doći netko s liste iz šeste izborne jedinice", kazao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Na taj način prestala su nagađanja o tome da je HDZ njegovim pritvaranjem ostao bez vladajuće većine koju čini 76 ruku. "Parlamentarna većina je stabilna", izjavio je Branko Bačić. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je glasanje o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljašiću te SDP-ovu zastupniku Vinku Grgiću za petak u 10 sati. Zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću nema veze s aferom u Janafu, a uputio ga je slavonsko-brodski županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. godine. Skidanje imuniteta za Puljašića se traži kako bi mogao nastaviti započeti proces zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.
akcija
UHIĆEN JE DIREKTOR JANAFA DRAGAN KOVAČEVIĆ