Novosti
NA POMOLU VELIKA AKVIZICIJA

Rimac Automobili preuzimaju Bugatti od Volkswagena?
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Tvrtka Rimac Automobili mogla bi preuzeti luksuznu marku hiperautomobila Bugatti, koja je u vlasništvu Volkswagen grupe. Vijest o toj velikoj akviziciji prvo je objavio njemački Manager Magazin, a potom i utjecajni britanski portal Car Magazine te Reuters. Odgovori na upite koje smo u četvrtak poslali Rimac Automobilima, Bugattiju te VW Grupi bili su identični: Nemamo komentara.

Britanski portal piše kako nije riječ o klasičnoj prodaji, već o svojevrsnom poslovnom dogovoru. Navodno bi Bugatti trebao biti "transferiran" tvrtki Mate Rimca, i to preko posrednika Porschea. Zbog obavljenog posla Porsche bi, pišu Britanci, zauzvrat tražio veći udio od sadašnjih 15,5 % vlasništva u tvrtki Rimac Automobili. Piše se također kako su anonimni izvori rekli da su šefovi Volkswagena prodaju odobrili prošloga tjedna te da se jedino još čeka potpis nadzornog odbora. Inače, Mate Rimac ima 51 posto vlasništva nad Rimac Automobilima, a vlasničke udjele imaju još Porsche, Camel Group i anonimni kineski investitor.

U nedostatku službenih informacija njemački i britanski mediji raspisali su se o razlozima ove moguće transakcije. Jedna teorija je da Porsche i Kinezi pokušavaju od Rimca stvoriti europski odgovor Tesli, a druga je da će ubrzo superbrzi Bugattijevi automobili dobiti električni pogon. Kako se vijest brzo proširila hrvatskim i europskim medijskim prostorom, vjerojatno će iz tih kompanija ubrzo stići konkretan odgovor. Navodno je Rimac u srpnju posjetio Bugattijevu tvornicu u francuskom Molsheimu i njome je bio impresioniran.

Bugatti je pojam za brzinu, a njegovi su modeli poput Veyrona ili Chirona na cesti znali potegnuti i iznad 400 kilometara na sat. Inače, ime Bugatti je 1998. godine otkupila VW Grupa koju je vodio Ferdinand Piech, za kojeg kažu da mu je Bugatti bio opsesija, a za njegova šefovanja kupljen je i Lamborghini. Piech je s čela VW Grupe otišao 2015., a sadašnja uprava ne želi više ulagati hrpu novca u njegove brze igračke, već će većinu resursa usmjeriti budućnosti automobilizma - elektrifikaciji, digitalizaciji i autonomnoj vožnji. Navodno bi vlasničku strukturu u dogledno vrijeme trebalo promijeniti i još nekoliko marki u sklopu VW Grupe - Lamborghini, SEAT, Ital Design, Bentley i Ducati.
M.Bugarić
Navodno Volkswagen grupa želi Rimcu prebaciti vlasništvo nad Bugattijem preko Porschea
Najčitanije iz rubrike