Novosti
BEROŠ: U TIJEKU JE EPIDEMIOLOŠKA RASPRAVA

Izolacija bi mogla trajati 10 dana, samoizolacija ostaje dva tjedna
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak da je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio ukupno šest novih odluka o uvođenju epidemioloških mjera koje se primarno odnose na posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi. Nove odluke donesene su na prijedlog županijskih stožera Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Šibensko-kninske županije, rekao je Božinović na sjednici Vlade. Te odluke primarno se odnose na posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi na otvorenom prostoru u trajanju od 30 minuta, uz obvezno nošenje maski za korisnike i posjetitelje. Dopušteni su posjeti jedne osobe nepokretnim osobama u zatvorenim prostorima u trajanju od 15 minuta, a zabranjene su posjete i izlasci korisnika ustanova socijalne skrbi, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima, ili zbog pohađanja nastave izvan prostora pružatelja usluge smještaja.

Također, Stožer je donio odluku o produženju privremene zabrane prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza do 30. rujna, a odnosi se na građane zemalja koje nisu članice EU-a. S obzirom na pojačane nadzore nad provedbom odluka Stožera, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima i timovi lokalnih stožera od 11. do 16. rujna obavili su ukupno 27.650 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, ugostiteljskih objekata te javnih okupljanja, i izdali su 1392 upozorenja. Najčešće se radilo o neposjedovanju i nekorištenju zaštitne opreme, maski i rukavica te nepridržavanju distance. U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor 1145 objekata, a nepravilnosti su utvrđene u 277. Zbog nepridržavanja propisanih mjera inspektori su podnijeli pet prekršajnih naloga, i to na tri koncerta te u dva noćna kluba.

Također, naveo je Božinović, stručnjaci MUP-a uključeni su u definiranje i usuglašavanje stavova Hrvatske vezano uz preporuke Vijeća EU-a o koordiniranom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa, a koje je Komisija usvojila početkom rujna. Njima se potiče da su sve mjere koje poduzimaju države članice radi ograničavanja slobode kretanja zbog pandemije koordinirane i jasno dogovorene na razini EU-a, jer se nacionalni kriteriji za uvođenje mjera trenutačno jako razlikuju. Božinović je dodao da Hrvatska podržava ujednačavanje prikupljanja i interpretacije podataka, smatrajući ključnim zadržavanje regionalnog pristupa određivanja tzv. semafora, odnosno boja rizičnih područja, usklađivanje kriterija testiranja i prikazivanja podataka testiranja...

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene na deset dana, dok će samoizolacija i dalje trajati 14 dana. "Sukladno najnovijim znanstvenim saznanjima, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti, pa se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana, ako u zadnja 24 sata više nemaju simptome. Izuzetak su osobe koje imaju teže oblike bolesti i gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni", rekao je Beroš. Od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih u Hrvatskoj je 1,68, dok je u svijetu prosjek 3,6. U 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 2108, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. H/D.Pav.
1,68

posto umrlih je od početka epidemije u odnosu na broj zaraženih u Hrvatskoj, dok je u svijetu prosjek 3,6 posto
Možda ste propustili...