Osijek
NEUGODAN MIRIS S FARMI

Zbog smrada su se nosile maske i na otvorenome
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Centar 112 jučer je angažirao inspektore i policiju. Razlog je otvaranje spremnika s gnojnicama

Iako zaštitne maske nisu obvezne na otvorenom, nećemo pretjerati kažemo li da su ih ovoga četvrtka brojni građani stavljali na lice čim su izišli na ulicu. Naime, ponovo se, i to cijelim gradom, širio nesnosan miris s obližnjih farmi, što je, nakon borbe s komarcima i zatvaranjem u kuće, građane prisililo na zatvaranje balkonskih vrata, automobilskih prozora i onih u domovima...

- Izišla sam izvjesiti rublje na balkon, ali sam se predomislila kad sam osjetila koji je to smrad, i to od ranog jutra! Nevjerojatno je da se ništa ne može vezano uz sprječavanje smrada s obližnjih farmi, jer ipak je Osijek četvrti grad po veličini u Hrvatskoj i više je nego neprimjereno da se mi Osječani gušimo nekoliko puta godišnje u smradu. Ne podcjenjujem ničiji rad, ali da sam željela seoski ambijent, ne bih kupila stan u centru grada - ljutita je 50-godišnja Osječanka.

I nije samo strogi centar grada mjesto gdje su građani pokrivali lice čim bi izišli na otvoreno. Provjerili smo situaciju nasumice u Ulici sv. L. B. Mandića, na Jugu 2 i u Industrijskoj četvrti i uvjerili se da se intenzitet smrada ne smanjuje.

Podsjetimo, na isti problem upozoravamo svake godine i dobivamo pojašnjenja kako je riječ o redovitim gnojidbama koje se obavljaju od svibnja do listopada. Vlasnici farmi ističu da zbog istih razloga smrdi i s farmi brojnih europskih zemalja i tvrde kako ondje nitko ne zove inspekcije zbog toga. Možda je tomu tako, no sigurno je da je Centar 112 u četvrtak primio desetak poziva gnjevnih Osječana i angažirao se oko utvrđivanja izvora smrada. Kontaktirali su inspektora zaštite okoliša i inspektora za poljoprivredu, pa i policiju. Iz Centra 112 poručuju da je utvrđeno da je riječ o smradu izazvanom otvaranjem spremnika u kojima se injektira gnojnica u tlo.

Unatoč inspekcijama, provjerama, analizama i svemu drugome što bi trebalo smanjiti intenzitet smrada, čini se kako bi jedini saveznik Osječana mogao biti - vjetar. Naime, ovisno o smjeru u kojem puše, intenzitet je veći ili manji. Kako prognostičari i nadalje najavljuju toplo vrijeme, što uz oblake stvara sparinu, čini se da nema druge nego se zaštititi se onim što svi imamo pri ruci - zaštitnim maskama. Ili se pak našaliti na društvenim mrežama, pa tako, znajući da je gubitak njuha jedan od simptoma zaraze koronavirusom, jedan je duhoviti Osječanin napisao: “U Osijeku je trenutno u provedbi masovni test na koronu. Svi koji osjetite smrad, negativni ste!”

Marija Mihelić
štipa za oči
SMRAD SE OSJETIO U CIJELOM GRADU
PREŠANI REZANCI, PLINOVI, SMEĆE...
Nije samo smrad s obližnjih farmi ono što “štipa za oči” u raznim dijelovima godine. Podsjetimo da su se građani već žalili na neugodan miris iz Šećerane, što je zapravo miris prešanog rezanca koji nastaje tijekom prerade šećerne repe. Moramo istaknuti da ti rezanci nekome i mirišu, no kako bilo, dozvola za rad toj tvrtki omogućuje preradu čak i po cijenu nekom neugodnog mirisa koji se širi Jugom 2 i Donjim gradom. Bilo je pritužbi i na plinove koji dolaze iz smjera “Benettona”, a jednom prilikom zbog toga su građani čak i zvali vatrogasce. Građani koji žive u blizini Velike Lončarice, pak, nerijetko negoduju zbog smrada s toga smetišta. Ipak, moramo se složiti da smrad s okolnih farmi “prekriva” odjednom sve dijelove grada...
Možda ste propustili...

OTVOREN DJEČJI VRTIĆ U ERNESTINOVU

U Ogledalcu 50-ak mališana

CENTAR TEHNIČKE KULTURE OSIJEK

Zmajevi nad gradom 18. listopada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIVLJANJE VANDALA KOD TUĐMANOVA MOSTA

Kamene kocke opet završavaju u Dravi

2

ERDUT VRVIO NATJECATELJIMA

Podunavlje Trail & Bike oduševio brojne trkače

3

ZBOG OBNOVE DRVENOG MOSTA

Zatvorena Vodena vrata u Tvrdi