Regija
STIHOVI IVANA KOZARCA KAO TEMA VINKOVAČKIH JESENI

“Curo draga iz sokaka moga” o ljubavi povijesnoj i svevremenoj
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Tema 55. Vinkovačkih jeseni glasi “Curo draga iz sokaka moga”, a riječ je o stihu iz pjesme “Milov’o sam” Ivana Kozarca. Ujedno je to i motiv svečanosti otvaranja Jeseni, najavljenog za petak, 18. rujna, u 20.05 sati, na pozornici u središtu Vinkovaca.

Valja reći da, uobičajeno, ta priredba donosi sliku Slavonije i njezina nekadašnjeg života, ali i ljudi koji su u nasljedstvo ostavili sve bogatstvo koje danas Slavonija ima. Autor scenarija i redatelj svečanog otvorenja Marko Sabljaković kaže kako navedeni stih “apostrofira ljubav u univerzalnu pojavnost i emociju, a u prigodi svečanog otvorenja ljubav će vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi”.

- Uopće, zaokružena jedinstvena sadržajna cjelina glavnog motiva - ljubavi. Scenarij želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi na pozornici Jeseni pretočiti u svevremensku i neprolaznu, za svagda intrigantnu - kazuje Sabljković i pojašnjava kako nakon uvoda, kroz sedam epizodnih scena, sadržaj scenarija povezuje život Ive Kozarca s likovima njegove pripovijesti.

- Bit će to niz događaja iz mladenačkog života na sokaku kakav je bio nekada, a doživjeti ga treba svevremenskim. Ono što taj život obilježava može se opisati jednom riječju - ljubav. U fragmentima scenarija pojavljuju se različita lica - momak i djevojka, njezin udvarač, roditelji koji dogovaraju brak i mještani malog sela koji su uvijek sudionicima svega što se događa na sokaku - prostoru društvenog života u kojemu sve privatno postaje javno. Svi oni (ne)posredno utječu na sudbinu dvoje mladih. Lica dramske igre stanovnici su malog mjesta od kojih će poneki biti poticateljima duhovitih situacija, a nerijetko začut će se pjesma momaka i cura, mladenačka igra, cika u kolu, veselje…, a sam bi Kozarac to opisao riječima “čari života slavonskoga” - pojasnio je autor scenarija.

Uloge će odigrati glumci Ivan Ćaćić, Boris Svrtan, Magdalena Živaljić Tadić, Matea Grabić Ćaćić, Vesna Šinjori, Matea Marušić, Vjekoslav Janković, Sandra Lončarić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Zorko Bagić, Zdravko Šinjori, Tatjana Bertok Zupković, Marija Mrvičin, Selena Andrić, Miroslav Čabraja, Ivica Lučić, Vesna Tominac, Vladimir Tintor, članovi dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković” i KUD-a Sloga u Retkovcima, Mata Baboselac te Mata i Marin Šimunić. Neizostavno, svečanost otvorenja pokazat će različitost tradicionalnih plesova i kola, kao i raskoš narodnog ruha do danas sačuvanog kako bi iznova bogatstvo Šokadije zablistalo pred očima gledatelja.

Nastupit će i KUD Šokadija” iz Starih Mikanovaca, KUD “Šumari” Vinkovci, osječki HKUD Osijek 1862, KUD “Slavko Janković” iz Šiškovaca i istoimeni KUD Rokovci-Andrijaševci. U glazbenom će dijelu zasvirati i zapjevati brojne pjevačke skupine, tamburaški sastavi i solisti - TS Slavonci, TS Garavi, TS Dike, ŽPS i MPS KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, MPG Lipa Vinkovci, ŽPS Druge iz Strizivojne, MPS Babogredci Babina Greda, ŽVA Nene iz Bošnjaka, Stanko Šarić, Alen Đuras, Ilija Babić, Stjepan Gašparović i Stjepan Jeršek-Štef. Violinu će zasvirati Kiril Naumov i zajedno sa Zvonimirom Rukavinom i Darkom Kujundžićem odigrati uloge seoskih Cigana - svirača. Scenografiju pozornice potpisuje Dražen Matijašević.

- Scenarij “Curo draga iz sokaka moga” prije svega dokument je jednog vremena i prostora. Prikazavši život Slavonije i Vinkovce u istinskim nastojanjima očuvanja baštine, gledatelj će uvidjeti u njemu ono povijesno, etičko, svevremensko i univerzalno, a to je ljubav koja nas spaja - ona je bila i ostat će pokretačem i motivacijom u životu svakog čovjeka - zaključio je Marko Sabljaković. Sanja Butigan

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike