Regija
MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP 18. RUŽIČKINI DANI

Za razvoj je nužna čvrsta veza znanosti i tehnologije
Objavljeno 18. rujna, 2020.
VUKOVAR

Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizatori su trodnevnog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 18. Ružičkini dani.

Skup je službeno otvoren u četvrtak, a predsjednik organizacijskog odbora Ante Jukić poručio je kako glede povezanosti znanosti i tehnologije Hrvatska stoji puno bolje nego prije desetak godina.

- Tada je nastao stalni slogan Ružičkinih dana "Danas znanost - sutra industrija" upravo kako bi se istaknulo da nema napretka i konkurentnosti bez čvrste veze znanosti i tehnologije, što razvijene zemlje primjenjuju već desetljećima. Zahvaljujući ulasku u Europsku uniju i strukturnim fondovima golemi nam je novac raspoloživ - rekao je Jukić.

Dodao je kako na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, gdje radi kao prodekan, izvode projekte (kao voditelji ili partneri) vrijedne više od 250 milijuna kuna. Ocijenio je kako je financijsko pregovaranje sljedećeg proračunskog okvira EU-a još povoljnije za Hrvatsku, pri čemu znanost mora biti posebno uključena.

- Tu je zeleni plan, obrana od raznih kriza, kakva je ova nastala zbog koronavirusa, povećanje samodostatnosti te povratak nekih industrija iz Azije, pa imamo veliku šansu napraviti veći iskorak u povezanosti. Najave iz Vlade RH idu u tom smjeru, s tim da imamo i podršku industrije koja ulaže prilična sredstva u razvoj - naglasio je Jukić. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, istaknuo je kako se sve više pozornosti poklanja STEM području, a upravo je transfer tehnologije s fakulteta u gospodarstvo ono što treba podići BDP u Hrvatskoj.

- Dobili smo veliku financijsku injekciju od EU-a, ali treba to znati povući i staviti u funkciju razvoja industrije i poljoprivrede, što su ključne odrednice kako bi država išla naprijed - poručio je Bolanča.

Akademik Vitomir Šunjić predstavio je knjigu znanstvenih radova nastalih tijekom 60 godina u Hrvatskoj sa specifičnog područja organske stereokemije, koja je bila osnovna tema nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga.

Ružičkini dani održavaju se u znak sjećanja na istaknutog hrvatskog znanstvenika i nobelovca Leopolda (Lavoslava) Ružičku. Cilj skupa je promicanje izvrsnosti u znanstvenim i stručnim istraživanjima s naglaskom na primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća. Ujedno je i prigoda za susrete, razmjenu mišljenja i iskustava te uspostavu suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i gospodarstva. Unatoč epidemiji koronavirusa organizatori su odlučili skup održati i ‘licem u lice‘ u Vukovaru, no istodobno se preko videoprijenosa uključuju i predavači iz više hrvatskih gradova i inozemstva.

Prvoga dana skupa održan je Susret mladih kemičara, kojemu je cilj usmjeriti mlade ljude prema proizvodnim, tehničkim i prirodnim strukama.

Dragana Korpoš
GODINAMA PROMOVIRAJU IZVRSNE POJEDINCE
Prvi Ružičkini dani u Vukovaru su održani 1978. godine i promiču izvrsne pojedince, a Ante Jukić poručio je kako se na kraju sve svede na čovjeka. “Možete imati vrhunske znanstvene instrumente koji koštaju desetke milijuna kuna, ali ako nemate stručnjake koji će ih njih izvući ono najbolje i što nam je potrebno, onda je to kao da ništa nemate”, rekao je Jukić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike