Ekonomija
MOGUĆE ŠTETE OD 100 MILIJUNA EURA

ASK u Njemačkoj prijetnja hrvatskom svinjogojstvu
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Nijemci imaju zabranu izvoza svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje, te se očekuje da će to meso stići u Hrvatsku

Prošlog se tjedna dogodio najgori mogući scenarij za hrvatsko svinjogojstvo. U Njemačkoj se pojavila bolest afrička svinjska kuga (ASK), što je izazvalo potres na njemačkom tržištu. Cijena svinjskih polovica pala je za čak 20 eurocenti ili 13 posto u jednom tjednu, a cijena prasadi srušena je za čak 30 posto. Kako Njemačka nema mogućnost plasmana na tržište Kine i drugih zemalja Azije, jer je uvedena zabrana izvoza, goleme količine svinjskog mesa kanal svoje prodaje pronaći će, između ostaloga, i u Hrvatskoj.Ako dođe do golemog uvoza, hrvatskom svinjogojstvu prijeti kolaps, a šteta bi mogla iznositi 100 milijuna eura. Izjavio je to Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS), na konferenciji za novinare održanoj jučer u Čepinu u restoranu "Crna svinja".
Dodao je da bi pojava ASK-a u Njemačkoj i poremećaj tržišta u toj zemlji mogli nanijeti Hrvatskoj goleme štete, prije svega zbog neuređenosti tržišta poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj. Pri tome cijena neće biti bitna jer će trgovački lanci prestati kupovati meso hrvatskih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena, a te će pojave dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti hrvatske proizvođače. Zbog alarmantne situacije na tržištu, Hrvatska udruga proizvođača svinja traži hitan angažman Vlade RH, a nudi i rješenja koja bi mogla ublažiti posljedice novonastale situacije. Među ostalim, traže da se u javnu nabavu hrane u Hrvatskoj uvedu obvezni kriteriji kratkih lanaca opskrbe hranom te proizvodi iz nacionalnog sustava kvalitete "Naše domaće", kao i da se u državnom proračunu osiguraju sredstva za primjenu odobrenih programa EU-a o dobrobiti životinja, kao i mjera državne potpore u iznosu od 50 milijuna kuna godišnje. Članovi Hrvatske udruge proizvođača svinja najveći su proizvođači prasadi, tovljači hrvatske prasadi i proizvođači genetskog materijala u Hrvatskoj, koji godišnje proizvode oko 700.000 svinja i drže 30.000 krmača.
- Hrvatska danas uvozom iz drugih zemalja Europske unije pokriva i do 70 posto potreba za svinjskim mesom. Želimo da se boljom organizacijom tržišta potakne razvoj svinjogojstva, smanji uvozni deficit, smanji ovisnost mesne industrije o uvozu sirovine te da se dodatno valorizira domaća kvaliteta, po uzoru na razvijene zemlje EU-a. Ono što je ključno jest da hrvatska proizvodnja osigura stabilnu opskrbu hranom našim građanima - rečeno je na konferenciji za novinare.
- Koronakriza osvijestila je važnost samodostatnosti u hrvatskom agraru. Vlada RH stoga ne smije stvari prepustiti slučaju, nego je nužna hitna akcija svih dionika kako bi se ova prijetnja sektoru svinjogojstva što prije zaustavila. Stoga je nužno održavati proizvodnju i raditi na njezinu povećanju - zaključio je Kuterovac. Vesna Latinović

Tjedni gubitci i do 1,3 milijuna kuna
Cijena na burzi prije pada od 20 centi bila je 1,47 eura za toplu svinjsku polovicu, što je također bilo ispod referentne cijene EU-a od 1,50 eura za kilogram. Procjenjujemo da bi cijena u Hrvatskoj pod pritiskom uvoznog mesa mogla pasti na 7,5 kn/kg žive vage. To će gubitak po proizvedenom tovljeniku povećati na 100 kuna, a na ukupno 13.000 proizvedenih svinja tjedno pravit će tjedni gubitak od 1,3 milijuna kuna. Budući da proizvođači nisu krivi za ovu situaciju, naša udruga traži hitan angažman Vlade RH, istaknuo je predsjednik Kuterovac.
Krešimir Kuterovac

predsjednik HUPS-a

U našim trgovinama moramo osigurati zastupljenost domaćih proizvoda provedbom EU odredbe o uređenju tržišta. Naime, Hrvatska je jedina država u EU-u koja ovu odredbu primjenjuje u praksi samo djelomično
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora