Kultura
RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

Preporuka MZO-a za premijeru na Hvaru
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Dugometražni igrani film redatelja Milana Trenca, nastao po književnom djelu Petra Hektorovića Ribanje i ribarsko prigovaranje, vraća se na otok Hvar gdje je većim dijelom sniman. Svoju će otočnu premijeru imati 18. rujna u Starom Gradu, a zatim slijede projekcije i u gradu Hvaru te Jelsi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je gledanje filma srednjoškolskim nastavnicima koji s učenicima planiraju odlazak u kino u nastavnoj godini 2020./2021.

Adaptacija djela Petra Hektorovića iz polovine 16. st. bila je, prema riječima redatelja, uspon na brdo za koje su rijetki smatrali da ga je moguće osvojiti. Ova povijesna drama snimana je tijekom rujna i listopada 2018. na autentičnim lokacijama na Hvaru, Braču i Šolti, a jezik kojim se u filmu govori je starogrojski dijalekt iz kojeg su izbačeni talijanizmi.

Film je svjetsku premijeru imao početkom rujna na Pulskom filmskom festivalu gdje je odmah i nagrađen trima Zlatnim arenama: za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev) i za glazbu (Igor Paro).

Osim što je film režirao, Trenc je napisao i scenarij. Za montažu su bili zaduženi Miran Miošić i Dubravko Slunjski, za oblikovanje zvuka Dubravka Premar. Kostimografiju su radile Emilija Šušković Jakopac i Nikolina Knežević, masku Sanja Hrstić Kuterovac, a scenografiju Ivan Ivan.

Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru koja se brine o pjesniku glumi Inge Appelt, Filip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje.

Hvarska ‘turneja‘ nastavlja se 19. rujna u gradu Hvaru, na ljetnoj pozornici Veneranda. Idućeg dana Ribanje i ribarsko prigovaranje prikazuje se u ljetnom kinu u Jelsi.

- Možda i ne bih bio producent ovog filma da mi redatelj nije pričao o projektu koji je teško osvojivo brdo. Bila mi je to crvena krpa! Kakvo je to brdo koje produkcijski ne mogu osvojiti? Nedostaje nam dva milijuna kuna, većina snimanja je na moru, ali brdo je, uz pomoć lokalnog stanovništva i gradskih vlasti, polako i sigurno osvojeno. Sada, kada film kreće na otočnu premijeru pa u kinodistribuciju, s ponosom gledam na put koji smo kao ekipa svladali - rekao je producent Boris Veličan. N.Vek.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike