TvObzor
INSPEKTOR BANKS

Kriminalistička drama s elementima misterija
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Nova britanska kriminalistička serija Inspektor Banks (DCI Banks) stigla je na Pickbox NOW, a svih pet sezona dostupne su od 18. rujna. Žanrovski opisana kao kriminalistička drama s elementima misterija, ova se britanska serija temelji na popularnim romanima kanadskog autora Petera Robinsona. U glavnoj je ulozi Stephen Tompkinson kao nepokolebljiv i tvrdoglav Alan Banks, glavni inspektor koji se bavi rješavanjem suludih i uznemirujućih zločina. U tome mu pomažu njegove asistentice Annie Cabbot (Andrea Lowe) i Helen Morton (Caroline Catz).

Serija se temelji na četirima nastavcima romana Petera Robinsona, a svaka priča donosi novu kompleksnu radnju. U prvoj sezoni, koja se temelji na romanu "Aftermath", glavni inspektor Banks počinje šokantnu istragu kako bi uhvatio brutalnog serijskog ubojicu mladih žena. U drugoj sezoni, koja se temelji na priči "Playing with Fire", dva tijela pronađena su nakon požara na brodu. Banks i njegova asistentica Cabbot na tragu su piromanu koji je ubio dvije osobe. "Friend of the Devil" bavi se pričom o mladom studentu koji je napadnut usred grada, a u drugom dijelu Yorkshirea ženi je prerezano grlo. Ta dva naoko različita ubojstva imaju zabrinjavajuće sličnosti. "Cold is the Grave" bavi se slučajem koji je zastrašujuće blizu Banksa i njegova miljea. Naime, Banksov šef, nadzornik Gerry Rydell, traži od njega da pronađe njegovu nestalu kćer tinejdžericu.

Ove priče pravo su blago – odvest će vas u svijet inteligentnog detektivskog istraživanja uznemirujućih zločina, otkrivajući malo-pomalo, a nevjerojatni obrati neće vas ostaviti ravnodušnima. Osim neobičnih i dobro konstruiranih priča, kritičari hvale i glumu glavnih glumaca Stephena Tompkinsona i Andree Lowe.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike