TvObzor
BACKXWASH: GOD HAS NOTHING TO DO WITH THIS LEAVE HIM OUT OF IT

Crnilo i bunilo
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Iz montrealskog undergrounda stiže novi album Ashanti Mutinte. Backxwash je njezin (ili njegov) pseudonim...

Neki zločesti osvrti na hip-hopericu Ashanti Mutintu kažu da podsjeća na atletičarku Caster Semenyu, s tom razlikom što je Ashanti muškarac u ženskom obličju, dok je Caster žena u muškom tijelu! Bilo kako god, nije lako biti svoj u tuđoj koži, pa je Ashanti sa 17 godina izbjegla iz rodne Zambije u Kanadu (Montreal), gdje se nakon prilagodbe na drugu kulturu počela ozbiljnije baviti glazbom nakon početne mladenačke fascinacije Notoriousom B.I.G.-om i Tupac Shakurom. U Montrealu naravno nitko nije mario za njezin transrodni identitet, ali Ashanti, za svaki slučaj, u javnosti nastupa pod zvučnim pseudonimom Backxwash, pod kojim je snimila dva albuma - "Deviancy" (2018.) i novi "God Has Nothing To Do With This Leave Him Out Of It", kojima se dokazala kao inovativna, hrabra i beskompromisna singer/songwriterica oliti reperica oliti reper, kako vam drago. Uglavnom, u samo nešto više od dvadeset minuta (živio punk!), Backxwash na ovom albumu kroz deset pjesama ispucava doista respektabilnu količinu ideja, tema i dilema, pri čemu joj pomažu i neki ugledni gosti montrealske hip-hop scene poput Ade Rook u maestralnoj "Black Magic", Devi McCallion u ništa manje dojmljivoj "Spells" i Malldate u ključnom naslovu LP-ja "Into The Void". Kod Backxwash je zapravo najdojmljivija kombinatorika teško dokučivih izvora sampleova i noise, rock, industrial i metal sastojaka u vrlo moćnoj, bučnoj i drčnoj zvučnoj strukturi, uznemirujućoj i razorno učinkovitoj u svojoj trap-metal influentnoj zaraznosti. "Bog nema nikakve veze s tim, ostavi ga van sebe", poručuje Ashanti, a jednako tako mogla je citirati i Patti Smith koja je sredinom 70-ih pjevala "Isus je umro zbog nečijih grijeha, ali ne mojih"!

ZA FANOVE: Nine Inch Nails, Ministry, Scarlxrd, JPEGMAFIA, Moor Mother, Run The Jewels, Blu & Exile, Death Grips, Freddie Gibbs, The Alchemist, Arca...

Darko Jerković
backxwash.bandcamp.com
Produkciju potpisuju Backxwash, Will Owen Bennett, Skin i Fatherfake. Što se lirike tiče, evo nekih primjera: “Cross my heart and hope to die/I wish blood on my enemies”, iz naslovne pjesme albuma; “I’m looking over shoulders as I’m passing through the deli/Maybe it’s my skin or maybe it’s the way I dress”, iz “Into The Void”. Neurotično, psihodelično i paranoidno.
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike