Novosti
PREMIJER O PROZIVKAMA OPORBE:

Čvrst odgovor na svaku aluziju da sam korumpiran
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Plenković je odbacio teze da Ustavni sud odlučuje onako kako žele on i Milanović, a Most je prozvao za kavansku demokraciju

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će oporbi uvijek čvrsto i jasno odgovoriti kada aludira i iznosi teze kojima ga optužuje za korupciju. Upitan o primjerenosti komunikacije na saborskom aktualnom prijepodnevu, na kojem je neke saborske zastupnike nakon njihovih teza iznesenih u pitanjima, nazivao debitantima, a oni mu uzvraćali da je nadmen, Plenković je kazao da je smisao aktualnog prijepodneva da se malo osjete političke tenzije i razmjene mišljenja. Premijer i ministri na prvom aktualnom prijepodnevu u novoj saborskoj sezoni odgovorili su na 41 pitanje zastupnika. "Prema mome mišljenju, sve je bilo u okvirima nekakvih sličnih situacija ranije", ocijenio je premijer nakon "aktualca".


“Imate glavnu tezu oporbe koja čak na mene osobno baca aluzije i optužbe o korupciji. Kada tako nešto čujemo, onda čvrsto i odgovaramo. Recimo da je vas optužio jedan debitant iz Mosta da ste dobili 22 milijarde eura na Europskom vijeću, ali uz nekakav kuloarski deal da ćete kupiti (avione) Rafale, onda je to čemer i jad, i onda na to treba vrlo čvrsto i jasno odgovoriti”, poručio je Plenković. Ističe da ta vrsta kavanskih tračeva, ogovaranja i nebuloza i zaslužuju takav odgovor. Ili, dodao je Plenković, kada vas jedna debitantica, pretendentica na nekakva ozbiljnija mjesta u SDP-u, optuži da i "vaša nije gorjela dovijeka", i da ćete završiti kao Sanader, onda to zahtijeva čvrst odgovor. "Ta žena ne samo da ne zna ništa o odnosu između Sanadera i mene, nema pojma o tim relacijama, ne zna što ja o njemu mislim te ja to ne prihvaćam", naglasio je premijer, dodavši da u drugom mandatu nema teoretske šanse da bilo kome dopuštaju takve komentare. “Svi će dobiti odgovor čvrst, jasan, onakav kakav zaslužuju”, poručio je Plenković, kazavši da je i on bio debitant u parlamentu, ali da se nije tako ponašao. Novinarima je rekao kako ne očekuju valjda da će, kada se na njega netko na aktualnom satu nabaci blatom, kazati: "Hvala vam, baš mi dobro stoji". Odbacio je i tezu Miroslava Škore da Ustavni sud odlučuje onako kako se on i predsjednik Zoran Milanović dogovore, pogotovo, istaknuo je Plenković, u recentnom slučaju u kojem smo zastupali dijametralno suprotne stavove. Nisam tu izjavu čuo, tako da uzimam s rezervom da je čak i on uspio reći da je ovo rezultat dogovora nas dvojice, a ako je to rezultat dogovora, onda stvarno ne znam kako mi to gledamo na rad Ustavnog suda, zaključio je Plenković.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović tijekom aktualnog prijepodneva rekla je premijeru, nezadovoljna njegovim odgovorom na pitanje o suradnji HDZ-a i Milana Bandića, da pripazi kako ne bi završio kao bivši premijer Ivo Sanader. Plenković je Ahmetović kazao da ga podsjeća na bivšeg SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa koji je u Saboru često otvarao zagrebačke teme. Odbacio je i tezu Mosta da je Hrvatska na Europskom vijeću dobila 22, 5 milijardi eura, jer je on obećao Emanuelu Macronu da će se kupiti francuski borbeni zrakoplovi.


Hina/D.Pavlović
NIJE REALNO STALNO OTPISIVATI OBVEZE
Premijer je poručio SDP-ovom Peđi Grbinu, kojega je zanimalo kada će moratorij na kredite postati obveza za banke, i hoće li se produžiti moratorij na ovrhe, kako nije realno beskrajno otpisivati obveze, jer se krediti i računi moraju plaćati.

"Trebaju se plaćati računi i krediti, ne može država baš reći velika je globalna kriza i sad nitko više ništa ne može plaćati", dodao je. Naveo je da su iz Vlade poduzeli aktivnosti prema bankama te s javnim bilježnicima razgovaraju o tome kako građanima olakšati situaciju.
Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

Nikakve veze nema natječaj za višenamjenski borbeni zrakoplov s pregovorima koje uime Vlade vodim na Europskom vijeću o višegodišnjem financijskom okviru.
Možda ste propustili...