Regija
UNUTRAŠNJA OBNOVA CRKVE SV. MIHAELA ARKANĐELA

U župnoj crkvi nove klupe, podno grijanje, kameni pod, kipovi...
Objavljeno 17. rujna, 2020.
DONJI MIHOLJAC - U župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u tijeku su završni radovi na uređenju unutrašnjosti koja je počela ovoga ljeta.Kako doznajemo od vlč. Josipa Antolovića, župnika Župe sv. Mihaela arkanđela, pri kraju su radovi na postavljanju podnog kamena i bojenju unutrašnjih zidova crkve. Prije tih radova postavljeno je podno grijanje.

- Zadovoljan sam kvalitetom i dinamikom radova. Sve teče prema planu i vjerujem da će do blagdana sv. Mihalea arkanđela sve biti završeno – rekao je vlč. Antolović.

Dodaje da je još potrebno postaviti kipove na oltare i postaje Križnog puta na zidove te postaviti nove klupe. Nove klupe izrađene su od hrastovih trupaca, a njihovu izradu sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 80.000 kuna, a preostali iznos od 70.000 kuna osigurala je Župa sv. Mihaela arkanđela kroz priloge župljana i potporu Grada Donjeg Miholjca.

Za vrijeme trajanja radova u crkvi mise se održavaju ispred Pastoralnog centra.

- Mise služimo na otvorenom i to nam je dobro došlo, što zbog koronavirusa, ali i zbog vrućeg ljeta. Kada svi radovi budu gotovi, mise će opet biti u crkvi - najavljuje vlč. Antolović. Unutrašnjost župne crkve u Donjem Miholjcu zaslužila je da joj se pokloni više pozornosti, i nakon obnove izvana, kaže vlč. Antolović, na red je došla obnova crkve iznutra i njezin interijer. Već sada je primjetno osvježenje i funkcionalno unaprjeđenje u župnoj crkvi koje će biti zaokruženo obnovom svetišta koje je u planu sljedeće godine.

– Sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća crkva je izvana i iznutra obnovljena, no tada nije riješeno pitanje interijera, znači poda, zidova i klupa u crkvi. Klupe su bile u jako lošem stanju. Zbog dotrajalog i nefunckionalnog interijera odlučili smo ove godine to urediti. Koliko će nas unutrašnja obnova stajati, ne znamo, jer svi radovi još nisu gotovi – rekao je miholjački župnik.

Inače, crkva sv. Mihaela arkanđela sagrađena je potkraj srednjega vijeka, a tijekom svoje povijesti nekoliko je puta obnavljana. Cjelovita obnova počela je 1995., i prvo je obnovljeno dvorište crkve s pristupnim stazama i vanjskom rasvjetom.

Centralno grijanje uvedeno je 1999., a nakon toga ožbukani su unutrašnji zidovi te uređene stropne površine lađe i svetišta crkve. Restaurirane su slike u kupoli svetišta, kao i na stropu lađe. S. Fridl
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike