Regija
OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA MIHOLJŠTINE

U akciji Vrabac oslobođene tri strateške karaule
Objavljeno 15. rujna, 2020.

DONJI MIHOLJAC – U organizaciji Grada Donjeg Miholjca i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Donjeg Miholjca, Općine Marijanci, Općine Magadenovac, Općine Podravska Moslavina i Općine Viljevo, obilježena je 29. obljetnica oslobođenja Miholjštine. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u parku Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, a središnje događanje održano je u dvorani dvorca Mailath, gdje su se okupljeni predstavnici vlasti, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Donjeg Miholjca, Belišća i Valpova prisjetili akcije osvajanja graničnih stražarnica JNA, popularno nazivanih karaula.

Na miholjačkom području karaule su se nalazile u Podravskoj Moslavini, Viljevu i Donjem Miholjcu, a oslobođene su u noći sa 15. na 16. rujan 1991. u akciji Vrabac. Napad je započeo u ponoć i prvo se, bez otpora, predala moslavačka karaula, zatim je, nakon manjih borbi, oslobođena viljevačka, dok su se borbe za karaulu u Donjem Miholjcu vodile do jutarnjih sati.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Donjeg Miholjca Tomislav Brusač pozdravio sve nazočne, o danima oslobođenja karaula govorili su Josip Mitrović, prvi zapovjednik miholjačke bojne 107. brigade HV-a, Zlatko Risek, kasniji zapovjednik bojne, te Željko Ronta, vođa diverzantskog voda Crne vrane.

– Napadna djelovanja na sve tri karaule izveli su pripadnici bojne 107. brigade HV-a s miholjačkog područja, manji dio pripadnika iz Valpova te djelatni i pričuvni sastav V. Policijske postaje Donji Miholjac. Oslobođenje područja bivše općine Donji Miholjac ima poseban i znakovit značaj za Republiku Hrvatsku, naglasio je prvi zapovjednik miholjačke bojne Josip Mitrović.

Karaule je JNA koristila za osiguranje državne granice, a na miholjačkom području tri su se nalazile na granici s Mađarskom.

S.Fridl

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike