Ekonomija
VINOGRADARSTVO TRŽIŠTE

Kinezi su zainteresirani za crna orahovačka vina - došli snimiti i promotivni film o berbi grožđa
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Posebno me oduševljava podneblje i priroda oko Orahovice u kojima raste grožđe za ovako fino vino, kazao je George Shao       
U Poljoprivrednom poduzeću Orahovica počela je berba grožđa zbog vremenskih uvjeta dva tjedna kasnije nego što je to uobičajeno. Prve škare zarezale su na brdu Albus, i to sortu sivi pinot, a potom je na lokaciji Jezerac počela i berba najučevnije orahovačke sorte zelenog silvanca.
- Odluka da krenemo kasnije odluka je naših vinara i vinogradara temeljena na znanju i iskustvu, a kako o njoj ovisi kvaliteta budućeg vina potrebno je stalno pratiti zrelost grožđa i klimatskih prilika, posebice u vremenu neposredno prije berbe. Počeli smo strojno, nastavili ručno, a s obzirom na najavljenu kišu, ovogodišnja berba mogla bi se odužiti - kaže voditeljica marketinga PP Orahovica Katica Petkov te dodaje kako se ukupna površina vinograda poduzeća prostire na 150 hektara u kojima se uzgajaju vrhunske sorte grožđa silvanac zeleni, graševina, frankovka, pinot sivi...


- Što se tiče prinosa i kvalitete ova je godina iznad prosjeka i bolja je od prethodne, samo se nadamo da će nas poslužiti vrijeme da grožđe oberemo u optimalnim uvjetima. Berba je odraz cjelogodišnjeg truda i rada vinogradara, i za nas je od iznimnog značenja - kaže Petkov.


Novi voditelj vinarije PP Orahovica Ivan Perković kaže kako je poduzeće zadovoljno i prinosom i kvalitetom grožđa.


- Očekujemo nešto više od milijun tona ubranog grožđa i ono što je važno, ove smo godine digli količinu na 60-80 % ručnog branja kako bismo još više dobili na kvaliteti. Isto tako, ove godine dat ćemo naglasak na proizvodnji rosea, proizvest ćemo ga dvostruko više nego prošle godine, a za to vino frankovka je idealna sorta. Vrijeme nas jako dobro služi, suha jesen s hladnim noćima, kada dobivamo dobar šećer, a te hladne noći čuvaju kiselinu. Ukupno gledajući, moja i želja poduzeća je još više podignuti kvalitetu vina, jer mi to možemo, i zato što imamo odlične uvjete za to - kaže Perković.


PP Orahovica konstantno otvara tržište, a već nekoliko godina u orahovačkim vinima ovoga poduzeća uživaju kineski ljubitelji dobre kapljice.


U povodu toga PP Orahovicu posjetio je predstavnik kineskog tržišta George Shao koji je s predstavnicima PP-a snimio i promotivni film o poduzeću i orahovačkim vinima.


- Cilj ovoga snimanja je da naši poslovni partneri u Kini dobiju još bolju sliku naših proizvoda, posebice crnih vina, jer u njima doista uživaju. George se došao uvjeriti u autentičnost i podrijetlo vina koje Kinezi kušaju, da dolazi baš iz Hrvatske i iz Orahovice, i oduševio se. Ovo će nam još više otvoriti vrata tržišta u Kini, ali i šire, i nadam se da ćemo dovesti ljude iz cijeloga svijeta - zaključila je voditeljica Petkov. George Shao, uz kineski i engleski, jako dobro govori i hrvatski.



- Posebno me oduševljava podneblje i priroda oko Orahovice u kojima raste grožđe za fino vino. Ljudi iz PP Orahovica vrlo su ljubazni i posebno stručni, pa mi je doista lijepo održavati suradnju s njima. Posebno hvala enologinji Ivani koja je ova vina predstavila u vrhunskom izdanju - zaključio je Shao.


Vladimir Grgurić
Svaka nagrada motiv je za podići kvalitetu vina na još veću razinu
PP Orahovica svake godine dobiva mnoštvo nagrada za svoja vina, a trend se nastavio i nedavno u Feričancima. - Dokaz kvalitete naših vina brojne su nagrade sa svjetskih vinskih natjecanja. Posebno nam je i draga posljednja nagrada koju smo dobili kod naših prijatelja u Feričancima na 3. Međunarodnom ocjenjivanju vina sorte frankovka, Naša vrhunska frankovka berbe 2016. dobila je visokih 18,63 boda, i time osvojila zlatnu medalju. Svaka ova nagrada motiv je za veći i predaniji rad kako bismo svoja vina digli na još veću razinu - kaže voditeljica marketinga PP-a Katica Petkov.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike