Sport
OSIJEK UOČI NOVOG EUROPSKOG NASTUPA

Može li Nenad Bjelica razbit prokletstvo tog 2. pretkola?
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Prethodne dvije godine nogometaši Osijeka vrlo su se rano opraštali od igranja na eurosceni

Osijekovi europski nastupi više nisu nikakva posebna priča jer otkako je klub dospio u privatne ruke, bijelo-plavi su svake sezone osigurali plasman u Europsku ligu. No prava bi vijest bila ako bi konačno uspjeli preskočiti to prokleto 2. pretkolo.

Osječanima će ovo biti četvrti uzastopni izlazak na europsku pozornicu, a samo u prvom od njih uspjeli su riješiti pitanje 2. pretkola. Bilo je to ono ludo ljeto 2017. u kojemu je u Gradskom vrtu oružje položio i nizozemski div PSV, a osječka momčad je došla na prag plasmana u skupine Europske lige.

Reprizirati 2017.
Tada je u 2. pretkolu izbačen švicarski predstavnik Luzern, a sudbina je htjela da će iz iste zemlje protivnik doći i ovaj put, samo što je sada riječ o Baselu, koji je sigurno teža prepreka nego što je to bio Luzern. U međuvremenu Osječani su na europskoj sceni imali dvije godine razočaranja. Prvo ih je na ovoj stepenici izbacio škotski Rangers, a prošle sezone bugarski CSKA. Bile su to vrlo izjednačene utakmice u kojima su bijelo-plavi iz raznih razloga ostali kratkih rukava. Ovaj put sve će biti drukčije. Igra se samo jedna utakmica, neće biti publike, što će biti dodatni izazov za Nenada Bjelicu i njegove igrače.

- Basel je sigurno iskusnija momčad od nas kada su u pitanju europski nastupi. Prošle sezone igrali su četvrtfinale Europske lige, pa o njihovoj kvaliteti ne treba trošiti riječi. Međutim, mi smo fokusirani na sebe, želimo proći dalje i tako ćemo se postaviti. Za to će nam trebati igra iz prvih 45 minuta iz susreta protiv Rijeke koju trebamo produžiti na cijelu utakmicu. Iznimno će važno biti da budemo koncentrirani u defenzivi - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Od prvog dana Osijekov trener zauzeo je naglašeno pozitivan gard. Mnogi će Basel u tom ogledu vidjeti kao favorita, ali Bjelica je pričao o prednostima koje će u njemu imati njegova momčad.

- Švicarsko prvenstvo još nije počelo, a mi već imamo u nogama nekoliko teških utakmica i to bi trebala biti naša prednost. Osim toga, mala je prednost i to što igramo na svom terenu koji poznajemo. Ona bi bila izraženija kad bismo imali podršku naših navijača, kojih, nažalost, neće biti na tribinama - smatra trener bijelo-plavih.

Basel nije puno mijenjao
S obzirom na to da švicarsko prvenstvo još nije krenulo, postavlja se pitanje koliko su pouzdane i točne informacije kojima stručni stožer bijelo-plavih raspolaže kada je Basel u pitanju. Zna se kako je jedan od Bjeličinih suradnika, analitičar Jasmin Osmanović, gledao debakl švicarske momčadi (poraženi su sa 5:1) u prijateljskoj utakmici protiv njemačkog trećeligaša Saarbrückena.

- Nikada nisam posebnu važnost pridavao prijateljskim utakmicama jer u njima se ne može dobiti prava slika o suparniku. No gledao sam nastup Basela u finalu švicarskog Kupa. Taj je susret odigran prije 15-ak dana. Dobro će mi poslužiti i ta utakmica jer je momčad Basela ostala gotovo nepromijenjena. Istina, mijenjali su trenera, no Ciriaco Sforza igra vrlo slično kao i njegov prethodnik na klupi, pa ćemo se moći posve dobro pripremiti za ono što nas čeka sutra navečer - tvrdi Bjelica.

Jednako je važno i pitanje je li Osijekova momčad spremna dočekuje zgusnuti ritam utakmica u koji ulazi. Nije tajna kako neki ključni igrači bijelo-plavih tek hvataju pravu natjecateljsku formu s obzirom na to da su imali duže stanke zbog ozljeda ili su dolazili u momčad kada je sezona već počela.

- Prema mojoj procjeni, momčad je u dobrom tjelesnom stanju i spremna je podnijeti napore zgusnutog rasporeda koji nas čeka. Uostalom, na raspolaganju imam 17-18 igrača koje mogu rotirati u svakom trenutku ako za to osjetim potrebu. Možda smo malo deficitarni na ofenzivnim krilnim pozicijama jer su posljednjih dana smanjenim intenzitetom trenirali Ndockyt i Lopa, ali snaći ćemo se za ovaj susret, a do sljedećeg možda već dobijemo i novog igrača koji će pojačati konkurenciju za te pozicije - kaže Bjelica.

Dobra je vijest što trener nije spomenuo Bočkaja u priči o "tanjim" krilnim pozicijama. Pero je zbog ozljede morao ranije napustiti teren u susretu protiv Rijeke, pod znak pitanja se stavljao njegov nastup u susretu s Baselom, ali ovo je valjda znak kako će Osijekov ljevonogi bombarder biti spreman za nastup. Uostalom, kada smo već kod krilnih pozicija, na njima se dobro snalazi i Ante Erceg, pa ako bude baš nužno, može i on biti jedno od rješenja.

Za koju se god opciju Bjelica odlučio, bit će zanimljivo vidjeti može li još jedno ugledno ime europskog nogometa “ostaviti kosti”u Gradskom vrtu te hoće li bijelo-plavi uspjeti razbiti to prokletstvo 2. pretkola koje ih je počelo pratiti...

Dalibor Keler
BJELICA NE ODUSTAJE OD BOHARA
Damjan Bohar igrao je za Zaglebie koje je poraženo (2:1) u prvenstvenoj utakmici od Rakow Czestochowa. Neki su to protumačili kao kraj priče oko njegova prelaska u Gradski vrt, međutim, Nenad Bjelica još nije digao ruke od slovenskog krilnog igrača.

- Nismo odustali od njega iako su Poljaci tvrdi pregovarači. Zaglebie je nedavno prodalo napadača za šest milijuna eura pa sad nerado pristaje na Boharov transfer. No nastavljamo naše napore da ga dovedemo, a i on sam je izrazio želju za dolaskom u Osijek. Što se tiče zadnjeg veznog, u fokusu imamo 6-7 igrača koji su u raznim statusima, a koga ćemo od njih odabrati ovisit će i o tome hoćemo li i pod kakvim uvjetima uspjeti dovesti Bohara - objasnio je Nenad Bjelica.
Bočkaj
LJEVONOGI BOMBARDER ĆE BITI SPREMAN ZA BASEL
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike