Osijek
RAČUNI SVE VIŠI, ŽIVOT SVE TEŽI

Zašto je dopušten snažan udar na budžet građana?
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Komunalna naknada, odvoz smeća i voda imaju višu cijenu. Bio je to gotovo simultani udar na budžet građana

Nakon 20-postotnog porasta komunalne naknade i gotovo 50-postotnog poskupljenja Unikomove usluge odvoza otpada početkom 2019. godine, od lipnja ove godine Osječani, poznato je, plaćaju i oko 20 posto skuplju vodu.

Takav, gotovo simultani udar na kućne budžete iz triju smjerova, koordiniran ili u najmanju ruku prešutno prihvaćen u gradskoj upravi, mnogim je kućanstvima, koja ionako jedva spajaju kraj s krajem, kumulativno donio mjesečno povećanje režijskih troškova za najmanje 40-ak kuna, ako za primjer uzmemo kućanstvo koje ima dva člana u kući prosječne stambene površine, a koje prosječno troši šest kubika vode i dva puta mjesečno iznosi otpad.

Punjenje proračuna
Na mjesečnoj su razini tom kućanstvu, nakon što je komunalna naknada porasla za 9,19 kuna, odvoz otpada za 18 (uz smanjenje broja odvoza s četiri na dva puta mjesečno), a cijena vode za potrošenih šest kubika za 14,78 kuna, troškovi porasli za 41,97 kuna, što pomnoženo s 12 mjeseci znači godišnje povećanje režijskih troškova od 503,64 kune. Riječ je, dakle, o dvočlanom kućanstvu, sa svakim dodatnim članom taj iznos gotovo eksponencijalno raste.

Povećanjem vrijednosti boda po četvornom metru nekretnine s 0,58 kuna na 0,70 kuna gradski je proračun uknjižio 18 milijuna kuna samo od komunalne naknade, Unikom je 2019. godinu završio s povećanjem prihoda od devet milijuna kuna a da pritom građani Osijeka nisu osjetili baš nikakvo poboljšanje kada je riječ o kvaliteti života u gradu na Dravi. I dalje jednako često pišemo o nedovoljno uređenim zelenim površinama, rupama na gradskim prometnicama, a Grad je, pod egidom koronakrize, ovoga ljeta građanima uskratio i svježinu svih gradskih fontana, kako bi 300.000 kuna, koliko stoji njihovo održavanje, preusmjerio u oporavak gospodarstva što je hvalevrijedan potez za razliku od pokušaja štednje na tretiranju komaraca što je rezultiralo višetjednim "krvoprolićem".

Čeka se revizija
Čak je i gradonačelnik Ivan Vrkić nakon uvida u financijsko izvješće tvrtke Unikom za 2019. godinu rekao kako je neprihvatljivo da Grad zarađuje na svojim građanima te da će naložiti reviziju poslovnog rezultata, koji bilježi povećanje prihoda od devet milijuna kuna, a sve ne bi li se otvorio prostor za građanima financijski prihvatljiviji način skupljanja i odvoza otpada, međutim, nalazi te revizije još uvijek nisu poznati.

Krenimo redom. Uz poskupljenje komunalne naknade, koja nije rasla od 2001., početkom 2019. godine porasla je i cijena odvoza otpada, pri čemu je smanjen mjesečni broj odvoza. Kućanstva koja su prije za četiri odvoza mjesečno plaćala 32,43 kune sada za istu uslugu plaćaju oko 68 kuna, pri čemu Unikom rezolutno odbija priznati da je riječ o dizanju cijene.

- Stari način odvoza i naplate uopće se ne može uspoređivati s novim načinom. Mi moramo smanjiti količinu komunalnog, nerecikliranog otpada za 50 posto. Ako netko i dalje želi da mu se kanta od 120 litara odvozi četiri puta mjesečno, onda tu nešto ne štima i ta osoba uopće ne reciklira. Nemoguće je uz recikliranje imati četiri puta mjesečno punu kantu od 120 litara. Također, treba reći da je u toj cijeni i odvoz žute i plave kante te biootpada, ali i mogućnost odlaganja u reciklažna dvorišta. Primjerice, ljeti, kada ste na moru, nećete imati ni jedan odvoz i tada plaćate samo paušal. Novi je način naplate tu da se građane prisili na ekološko razmišljanje - govorio je još u travnju pomoćnik direktora Unikoma Stevo Anetić.

I dok građani ekološki razmišljaju, reciklirajući otpad koji Unikom potom slaže i plaća za njegov otkup, ostaje činjenica da trenutno paušal, odnosno nula odvoza mjesečno, košta kao nekoć četiri odvoza!?

Ivan Alilović
VODA SKUPLJA, OPRAVDANJE INVESTICIJE
S druge strane, u tvrtki Vodovod-Osijek poskupljenje vodne usluge opravdavaju povećanjem troškova amortizacije investicijskih aktivnosti realiziranih u okviru nekoliko europskih projekata, dodajući da Vodovod-Osijek nije mijenjao fiksni dio cijene od 2012. godine, a varijabilni dio nije mijenjan od 2009. Ni sada nije mijenjan fiksni dio, koji iznosi 25 kuna, ali varijabilni dio cijene usluge, vodopskrba i odvodnja, porastao je s 4,09 na 5,09, odnosno s 2,19 na 3,37 kuna po kubiku. Računi su veći, kakvo god opravdanje bilo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike