Regija
RADOVI U BABINOJ GREDI USKORO KREĆU?

Iz Županije više novca za izgradnju dvorane
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Osigurat će 7.000.000 kuna, a nakon potpisivanja sporazuma s resornim ministarstvom i Općinom kreće izbor izvođača radova
BABINA GREDA

Trakavica oko gradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi konačno bi se trebala privesti kraju i time riješiti dugogodišnji problem, zbog kojega najviše ispaštaju učenici. Za raspisivanje objedinjene javne nabave za kompletan projekt gradnje i opremanja toga objekta moraju biti osigurana sva sredstva, a prema novom troškovniku stajat će ukupno 30 milijuna kuna s PDV-om.

Korist za sve
Ministarstvo znanosti i obrazovanja namaknut će većinu novca, a od Županije i Općine, koje su već ranije bile osigurale po tri milijuna kuna, zbog povećanih troškova nakon preprojektiranja dvorane, zatraženo je dodatnih po 2,3 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Županija je svoj dio riješila, ali Babogredci su se našli u problemu i nisu bili u mogućnosti namaknuti dodatna sredstva jer bi novo kreditno zaduženje ugrozilo financijsku stabilnost općine.

Svjesni činjenice da Babina Greda neće moći osigurati dodatan novac, a vrijeme curi, počela je još jedna školska godina, a buduće gradilište dvorane i dalje zjapi prazno, Županija je odlučila namaknuti sredstva koja nedostaju.

- Stava smo da je nužno nastaviti gradnju dvorane i okončati ovu kapitalnu investiciju od koje će imati koristi ne samo učenici, jer se nastava tjelesnog odgoja odvija u holu škole, i stanovnici Babine Grede nego i susjednih općina, ali i cijela županija - ističe pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ-a Jadranka Mustapić-Karlić. Županijskoj skupštini predložila je donošenje odluke o povećanom sufinanciranju gradnje i opremanja dvorane, prema kojoj bi VSŽ u svome proračunu osigurao ukupno 7.000.000 kuna, po 3,5 milijuna kuna u sljedeće dvije godine.

- Idemo na Županijsku skupštinu i nakon što dobijemo suglasnost, ako sve bude u redu, zaključak Skupštine i prijedlog sporazuma poslat ćemo u Ministarstvo. Babina Greda obvezuje se osigurati svoj ranije dogovoreni dio od 3.000.000 kuna, a ostatak sredstava osigurat će Ministarstvo. Nakon potpisivanja tripartitnog sporazuma, ide javni natječaj za izvođača radova koji već dugo čekamo, a koji će provesti Županija - pojašnjava pročelnica. Dodaje da će to svakako biti u ovoj godini jer cilj je da radovi što prije krenu.

Rok dvije godine
Gradnja dvorane je, podsjećamo, počela još 2014., ali je izvođač radova nedugo potom završio u stečaju i napustio gradilište. Šest metara duboka građevinska jama iskopana uza zid škole, koja je godinama propadala i prijetila urušavanjem okolnih objekata, zatrpana je krajem 2018., nakon što je projekt na sebe preuzela Vukovarsko-srijemska županija. Zbog proteka dosta vremena i potencijalne ugroze na gradilištu, morala je krenuti ispočetka. U konzultaciji s građevinskim stručnjacima odlučeno je da se odustane od prvotnog projekta i ide u preprojektiranje.

Babina Greda će dobiti dvodijelnu sportsku dvoranu s proširenim borilištem, a procijenjeni rok završetka gradnje je 24 mjeseca.

Marija Lešić Omerović
troškovi
ZA GRADNJU I

OPREMANJE

30 MILIJUNA

KN S PDV-om
OPĆINA ĆE KREDITOM OSIGURATI 3 MILIJUNA
Općina će, kaže načelnik Josip Krnić, zatražiti suglasnost Vlade RH za kreditno zaduženje od tri milijuna kuna kako bi osigurala svoj dio sufinanciranja. Već su se jednom bili zadužili, ali im je HBOR početkom ožujka otkazao kredit jer je prošao zakonski rok od tri godine, a rezervirana sredstva nisu se počela povlačiti. HBOR ih je trebao prema situacijama na gradilištu izravno uplaćivati izvođaču radova. Krnić napominje da se dosad još nikada nije dogodilo da su neka općina ili grad morali sufinancirati gradnju školske sportske dvorane.
Najčitanije iz rubrike